Грейпфрут давно вважається дієтичним фруктом, оскільки в 100 г цього цитруса міститься всього 42 ккал. Також цей фрукт покращує травлення, знижує рівень цукру в крові, знімає набряки і виводить холестерин з організму.
Дивіться відео, як придбати якісні цитруси:
Грейпфрут можна їсти просто так, а можна додавати в різні страви. Ми підготували для вас найкращі рецепти дієтичних салатів з грейпфрутом.
Салат з лососем, авокадо і грейпфрутом
Час приготування:
- 1 година 15 хвилин
Інгредієнти:
- 1 авокадо
- 150 г слабосоленого філе лосося
- 1 рожевий грейпфрут
- 1 апельсин
- 200 г салатного міксу
- Кілька крапель бальзамічного оцту
- 3 ст.л. оливкового масла
- Часточка лимона
- Сіль
- Цукор, мелений перець
Спосіб приготування:
- Салатні листя на годину замочити в холодній воді, обсушити і порвати руками.
- З авокадо зняти шкірку, видалити кісточку і нарізати м'якоть кубиками або тонкими скибочками.
- Цитрусові почистити, розділити на часточки і зняти шкірку. Із залишків вичавити сік в окремий посуд.
- Для заправки змішати оливкове масло, оцет, 1 ст.л. цитрусового соку, трохи цукру, меленого перцю і солі.
- На тарілку викласти салатні листя, шматочки авокадо, цитрусових і тонкі скибочки червоної риби. Полити заправкою і подавати.
Салат з кіноа, буряка і грейпфрута
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 125 г кіноа (можна замінити кускусом)
- 3 ст.л. оливкового масла
- 1 великий грейпфрут
- 2-3 невеликих запечених або відварених буряків
- Мікс салатного листя
- Сік 1/2 лимона
- 1/2 ч.л. фруктового або бальзамічного оцту
- Пелюстки мигдалю, обсмажені
- Сіль
Спосіб приготування:
- Очистити грейпфрут від шкірки, кожну часточку відокремити від плівок і розрізати навпіл. Сік, що виділився при нарізці грейпфрута, зберегти.
- На розігріту сковороду налити 1/2 ст.л. оливкової олії, покласти кіноа, прогріти. Додати 1 ст.л. лимонного соку, посолити, залити 200 мл води, довести на сильному вогні до кипіння, потім зменшити вогонь і варити 10-15 хвилин до готовності або відповідно до інструкції на упаковці. Злегка остудити.
- Очистити готовий буряк, нарізати великими шматками.
- Злегка обсмажити пелюстки мигдалю на сухій сковороді.
- Приготувати заправку. Змішати в окремому посуді оливкову олію, що залишилася, сік грейпфрута, оцет, лимонний сік і сіль.
- Перемішати в мисці кіноа, буряк, грейпфрут. Заправити соусом, спробувати на смак і за бажанням додати більше солі або лимонного соку.
- Викласти на порційні тарілки, додавши салатні листя і посипати пелюстками мигдалю.
Ланч-боул з червоною рибою, грейпфрутом і авокадо
Час приготування:
- більше 3-х годин
Інгредієнти:
- 300 г слабосоленої сьомги
- 120 г нуту
- 1 грейпфрут
- 2 авокадо
- 100 г червоної цибулі
- Рукола
Для запікання нуту:
- 2-3 столові ложки оливкової олії
- 1 ч.л. паприки
- 1 ч.л. каррі
- 1 ч.л. дрібної солі
- 0,4 ч.л. червоного гострого перцю за бажанням
Для заправки:
- 50 мл оливкової олії
- Грейпфрутовий сік
Спосіб приготування:
- Приготувати пряний нут. Для цього потрібно попередньо замочити його в холодній воді на ніч.
- Промити і відварити горох в підсоленій воді. Потім злити рідину і обсушити.
- Насипати нут в миску і додати до нього сіль, паприку, гострий перець, приправу каррі і оливкову олію. Перемішати.
- Деко застелити пергаментним папером і висипати зверху турецький горох в один шар. Запікати в розігрітій до 190 ° С духовці 25 хвилин.
- Грейпфрут помити і зрізати шкірку разом з білим прошарком, злегка знімаючи плівку з м'якоті фрукта. Вирізати шматочки з грейпфрута, залишаючи мембрани цілими. Коли всі шматочки будуть готові, вичавити сік з мембран.
- З'єднати грейпфрутовий сік з оливковою олією.
- Охолоджену рибу нарізати тонкими скибочками.
- Авокадо нарізати пластинками і скропити соком лимона.
- Очищену червону цибулю нарізати тонкими кільцями.
- Красиво викласти продукти гірками на широку тарілку з бортиками, збризнути грейпфрутовою заправкою. Ланч-боул готовий.
Вегетаріанський салат з грейпфрута, фети і кешью
Час приготування:
- 20 хвилин
Інгредієнти:
- 1 грейпфрут або червоний апельсин
- 1/2 червоної цибулини
- 100 г фети
- 1 пучок салатного міксу
- Жменя горіхів кешью
Для заправки:
- 3 ст.л. оливкової олії
- 1 ст.л. лимонного соку
- 1/2 ст.л. меду
- Морська сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Спосіб приготування:
- Салатну зелень помити і обсушити.
- Порвати руками на тарілку.
- Червону цибулю тонко нарізати, викласти поверх зелені.
- Розкришити сир, додати підсушені горіхи.
- Грейпфрут почистити, видалити білі плівки і нарізати. Додати в салат.
- Змішати всі інгредієнти заправки і полити салат.
Курячий салат з грейпфрутом
Час приготування:
- 1 годину
Інгредієнти:
- 2 рожевих грейпфрута
- 300 г картоплі
- 400 г курячого філе
- 1 ч.л. зернистої гірчиці
- 2 ст.л. оливкового масла
- Сіль, перець
- Листовий салат – для подачі
Спосіб приготування:
- Очистити від цедри грейпфрут, видаливши білу плівку, вирізати з нього часточки, таким чином, щоб повністю видалити перегородки. Сік, що виділився, зібрати в невелику ємність. Підготовлені часточки прибрати в холодильник.
- Філе грудки замаринувати в суміші грейпфрутового соку і гірчиці протягом 15-20 хвилин, залишивши ложку соку для салатної заправки.
- За цей час відварити картоплю цілком у киплячій підсоленій воді до м'якості. Потім залити холодною водою, остудити, очистити від шкірки.
- Обсушити куряче філе, посолити, поперчити, потім обсмажити з обох боків до готовності на сковороді (звичайній або гриль).
- Картоплю порізати на частини, змішати з часточками грейпфрута, порізаними навпіл, заправити сумішшю грейпфрутового соку, оливкової олії, солі і перцю.
- Куряче філе порізати пластинками.
- На тарілку сервіровки викласти листовий салат, картопля з грейпфрутом, зверху помістити шматочки курячого філе. Дати настоятися 10-15 хвилин і подавати.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як запекти грейпфрут на сніданок з сиром . "Сьогодня" також пояснювали, чому деякі ліки несумісні з грейпфрутами .