Тушковане м'ясо – прекрасний варіант для зимової вечері. Для тушкування найчастіше використовують свинину, яловичину та птицю. Чудовим доповненням до м'яса стануть різні овочі, а в якості заправки можна взяти вершки або томатну пасту.
Дивіться відео, як приготувати тушковану яловичину по-бургундськи:
Гуляш з телятини по-угорськи
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- Телятина – 800 г
- Окріп – 150-200 мл
- Вершкове масло – 50 г
- Сметана – 2 ст. л.
- Паприка – 1 ст. л.
- Томатна паста – 1 ст. л.
- Борошно – 1 ст. л.
- Лимон – 1 шт.
- Ріпчаста цибулю – 1 шт.
- Часник – 1 зубчик
- Перець чилі – 1/3 стручка
- Сіль за смаком
Спосіб приготування:
- Розігріти на середньому вогні велику глибоку сковороду, розтопити в ній вершкове масло.
- Очистити від лушпиння та дрібно нарізати ріпчасту цибулю. Відправити його на сковороду і, помішуючи, обсмажити до золотистого кольору.
- Додати до цибулі паприку і часник, пропущений через прес.
- Лимон натерти на дрібній тертці – отриману цедру додати до цибулі і часнику. Туди ж вичавити сік з лимона. Продовжити обсмажувати.
- Налити в сковороду окріп і додати томатну пасту. Отриманий соус добре перемішати.
- Телятину нарізати шматочками середнього розміру і викласти в соус. Якщо потрібно – додати окріп, щоб соус повністю покрив м'ясо. Посолити і тушкувати під кришкою протягом години.
- У мисочці змішати сметану з борошном і додати до м'яса. Туди ж відправити лавровий лист і дрібно нарізаний перець чилі. Тушкувати ще 20-30 хвилин.
Тушковане м'ясо в мультиварці з овочами
Час приготування:
- більше 3-х годин
Інгредієнти:
- 400-600 г свинячої вирізки
- 2-3 моркви
- 3 цибулини
- 2 солодких перці
- 2-3 зубчики часнику
- 2-3 ст. л. кисло-солодкого кетчупу
- 1/2 склянки олії
- 1 стакан води
- Сіль, чорний мелений перець
Спосіб приготування:
- Нарізати свинячу вирізку кубиками.
- Часник пропустити через прес, розтерти з сіллю і перцем, змішати з маслом і залити отриманим маринадом м'ясо, добре перемішати. Залишити на півгодини.
- Розігріти сковороду або чашу мультиварки в режимі "Випічка" і обсмажити шматки м'яса до рум'яної скоринки. Олії не додавати, досить маринаду з м'яса.
- Цибулю нарізати кільцями або півкільцями, моркву розрізати впоперек на три-чотири частини і кожну нарізати великими брусочками вздовж серцевини, солодкий перець очистити і нарізати соломкою.
- На дно чаші укласти шар м'яса, на нього викласти половину цибулі, всі овочі, потім на овочі укласти м'ясо, що залишилося, засипати цибулею, додати кетчуп і залити все водою.
- Посолити, закрити кришку і встановити режим "Тушкування" на півтори-дві години.
Ірландське рагу з яловичини
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- 1,5 кг м'яса
- 1,5 картоплі
- 6 зубців часнику
- 400 мл темного пива
- 3 склянки бульйону
- 300 г консервованих томатів
- 100 г кореня селери
- 2 цибулини
- 1 ст. ложка цукру
- 2 ст. ложки чебрецю
- Трохи вустерського соусу
- 2 лаврові листки
- 50 г оливкової олії
- 2 ст. ложки вершкового масла
- 2 морквини
- Перець
- Сіль
- 2 ст. ложки петрушки
Спосіб приготування:
- Помийте м'ясо, обсушити, наріжте його невеликими шматками. Обсмажте на розігрітій сковороді невеликими порціями. Окремо посмажте моркву, цибуля, корінь селери.
- Коли овочі стануть м'яким, покладіть консервовані томати, подрібнені зубки часнику, чебрець, влийте вустерський соус. Додайте шматочки м'яса, влийте гарячі пиво і бульйон.
- Поперчіть, посоліть, всипте цукор, покладіть лавровий лист. Гасіть рагу на маленькому вогні одну-півтори години. В кінці додайте обсмажену картоплю, зелень.
М'ясне печеня з білими грибами
Час приготування:
- 45 хвилин
Інгредієнти:
- 500 г філе яловичини
- 500 г білих грибів
- 5-6 цибулин шалот
- 200-250 мл м'ясного бульйону
- 1 ст.л. борошна
- Рослинна олія
- Сіль, чорний мелений перець за смаком
Спосіб приготування:
- М'ясо помити, обсушить і нарізати великими кубиками.
- Лук-шалот розрізати уздовж на четвертинки.
- Гриби добре промити, почистити і крупно нарізати.
- Шалот обсмажити на олії до золотистого кольору, близько п'яти хвилин.
- Цибулю перекласти в миску, на сковороду додати ще трохи олії, якщо необхідно, обсмажити яловичину по три-чотири хвилини з кожного боку.
- Перекласти м'ясо до цибулі, а на сковороду відправити гриби. Обсмажити їх в маслі, що залишилося 10-15 хвилин на середньому вогні.
- В самому кінці всипати борошно і добре перемішати.
- Влити бульйон і ще раз добре перемішати.
- Повернути на сковороду цибулю і яловичину, додати спеції і тушкувати все разом ще 5-10 хвилин.
Свинина з овочами на сковороді
Час приготування:
- 1,5 години
Інгредієнти:
- 500 г свинячої вирізки
- 1 цибулина
- 2 стебла селери
- 1 морква
- 2 склянки свіжого яблучного соку
- 1 стакан м'ясного бульйону
- Рослинна олія – для обсмажування
- 2-3 гілочки чебрецю
- 1 лавровий лист
- 2 запашних перці
- Сіль, чорний мелений перець – за смаком
Спосіб приготування:
- М'ясо помити і обсушити. Нарізати кубиками зі стороною 3-4 см, посипати сіллю і перцем.
- Обсмажити в гарячому рослинному маслі до золотистого кольору.
- Цибулю і моркву почистити, нарізати невеликими кубиками. Селера розрізати на шматочки товщиною не більше 5 мм.
- Додати овочі до м'яса і готувати, поки цибуля не стане прозорим.
- Влити яблучний сік, довести до кипіння. Потім додати бульйон, ще раз довести до кипіння.
- Залишити нудитися на слабкому вогні під прочиненими кришкою протягом години. Соус повинен увариться і стати густішим.
- За 15-20 хвилин до готовності додати пряні трави і перець горошком.
- Дістати лавровий лист, чебрець і і запашний перець з готового блюда.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати ідеальний стейк з яловичини . Крім цього, "Сьогодні" писали, як приготувати печеню з яловичини по-ірландськи під кришечкою з тіста.