Головна Сьогодні

Що приготувати на Яблучний Спас: ТОП-5 рецептів випічки

Кращі рецепти святкової випічки з яблуками

Яблучний Спас-2020 відзначатимуть 19 серпня. Цей день також називається Преображення Господнє. На Яблучний Cпас прийнято пекти пироги з яблуками. Також в цей день починається збір врожаю яблук і заготівля фруктів на зиму.

Крім цього, на Яблучний Спас прийнято святити яблука і виноград. Люди вірили, що після освячення яблука набувають магічної сили, і якщо загадати бажання, відкушуючи перший шматочок від фрукта нового врожаю, то воно обов'язково збудеться. Також вважалося, що яблука, вжиті на Яблучний Спас, принесуть здоров'я і достаток.

Пиріжки з яблуками

Пиріжки з яблучною начинкою
Пиріжки з яблучною начинкою
Фото: Depositphotos

Готуємо ароматні дріжджові пиріжки з яблучною начинкою.

Час приготування:

  • 3 години

Складові:

  • 500 мл молока
  • 5 столових ложок цукру
  • 5 столових ложок рослинної олії
  • дрібка солі
  • 50 г свіжих дріжджів
  • 5 склянок борошна
  • яблука
  • цукор
  • збите яйце

Спосіб приготування:

  1. Молоко, цукор, рослинну олію і дрібку солі довести до кипіння. Зняти з плити і дати постояти півгодини. Додати розкришені дріжджі.
  2. Всипати борошно і замісити тісто за допомогою двох столових ложок. Поставити на 1,5 години в тепле місце. Обсяг тіста повинен збільшитися приблизно в три рази.
  3. Розкачати тісто на присипаній борошном поверхні товщиною близько 1 см, вирізати склянкою кола. У центр покласти начинку – нарізані кубиками яблука, присипані цукром.
  4. Викласти пиріжки на змащене олією деко і змастити збитим яйцем.
  5. Випікати в розігрітій духовці до золотистого кольору при температурі 180 °С.

Яблучний штрудель з родзинками

Яблучний штрудель
Яблучний штрудель
Фото: Depositphotos

Справжній штрудель готується з витяжного тіста – воно дуже тонке, майже прозоре. А в начинку додають багато яблук, змішаних з родзинками і корицею.

Час приготування:

  • 2 години

Складові:

  • 1 кг кислих яблук
  • 100 г мелених ванільних сухарів
  • 250 г цукру
  • 100 г вершкового масла
  • родзинки
  • лимонний сік
  • кориця

Для тіста:

  • 1 ст.л. соняшникової олії
  • 1 яйце
  • 300 г борошна
  • 100 мл теплої води
  • крапля оцту
  • сіль

Дивіться відео, що беруть українці в храми на Яблучний Спас:

Спосіб приготування:

  1. Борошно просіяти. Додати яйце, масло, сіль за смаком, розвести 100 мл теплої води (з додаванням краплі оцту) і перемішати все до отримання крутого тіста.
  2. Замішувати бажано руками, без використання міксера. Місити тісто слід до тих пір, поки воно не стане легко відходити від рук. Сформувати кулю, змастити його олією, загорнути у фольгу і залишити під підігрітою ємністю або під рушником на 20-30 хвилин.
  3. Яблука помити, почистити, видалити серцевину і нарізати на тонкі часточки, а після перемішати з цукром і корицею в друшляку, встановленому над мискою. Потім змішати з родзинками і, якщо є, з ромом, горілкою або іншим алкоголем (1 ст. л.), але можна обійтися і без цього. Закрити перевернутою тарілкою, поставити гніт (наприклад, літрову банку з водою). Сухарі обсмажити в олії до золотистого кольору.
  4. На столі розкласти лляну підстилку, викласти тісто, посипати борошном і розкачати качалкою. Потім тісто обережно розтягнути руками в різних напрямках – воно повинно вийти дуже тонким. Більш товстий край, який вже не буде тягнутися, потрібно відрізати.
  5. Розтягнуте тісто скропити соком лимона (або розведеною лимонною кислотою) і посипати сухарями. Розподілити яблучну масу на 2/3 поверхні тіста. Згорнути штрудель з допомогою рушника.
  6. Обережно викласти на деко, попередньо змащене вершковим маслом, поставити в духовку, розігріту до 200 °С на 30 хвилин.
  7. Готовий штрудель посипати просіяною цукровою пудрою.

Тарт Татен з яблуками

Тарт Татен з яблуками
Тарт Татен з яблуками
Фото: Depositphotos

Тарт Татен – один з найпопулярніших французьких десертів, який люблять у всьому світі за простоту приготування і чудовий смак. Він чудово поєднується з гарячими напоями, а якщо подати його з кулькою ванільного морозива, то відірватися від пирога буде просто неможливо.

Час приготування:

  • 1 година 15 хвилин

Складові:

  • 200 г борошна
  • 150 г вершкового масла
  • 5 ст.л. молока
  • 180 г цукру
  • 1 кг яблук
  • дрібка солі

Спосіб приготування:

  1. 100 г вершкового масла наріжте кубиками і розітріть пальцями з борошном. Додайте холодне молоко і замісіть тісто. Загорніть його в харчову плівку і поставте в холодильник на 30 хвилин.
  2. Помийте і почистіть яблука, розріжте їх на четвертинки і видаліть серцевину разом з насінням.
  3. Розігрійте сковороду і викладіть на неї вершкове масло і цукор. Нагрійте на сильному вогні, щоб вийшла карамель.
  4. Після цього додайте яблука і тушкуйте їх близько 15 хвилин. Зайву рідину за бажанням злийте.
  5. Розкачайте тісто на присипаній борошном поверхні. Пласт повинен бути трохи більше діаметру форми для випічки, щоб сформувати з нього бортики.
  6. Викладіть у форму карамелізовані яблука, накрийте їх тістом і підігніть краї тіста вниз.
  7. Відправте пиріг в розігріту до 200 °С духовку на 35 хвилин. За цей час корж повинен підрум'янитися.
  8. Готовий десерт переверніть на тарілку. Дійте обережно, щоб не обпектися.
  9. Подавайте тарт Татен теплим разом зі збитими вершками або морозивом.

Конвертики з яблуками і сиром

Конвертики з яблуками
Конвертики з яблуками
Фото: freepik.com

Якщо ви хочете порадувати близьких смачною домашньою випічкою, приготуйте слойки з яблуками і сиром: це швидко, просто і дуже смачно.

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 1 упаковка листкового дріжджового тіста
  • 200-250 г сиру
  • 1 яйце
  • 2,5 ст.л. цукру
  • ванілін
  • мелена кориця
  • 1 очищене і нарізане кубиками яблуко
  • борошно – для розкочування
  • молоко – для змазування тіста

Спосіб приготування:

  1. Розморозити пласт листкового тіста, розрізати його на 9-12 квадратів. Розкачати кожен квадрат на присипаній борошном поверхні.
  2. Змішати всі інгредієнти для начинки: сир, цукор, яйце, спеції і яблуко.
  3. Покласти по ложці начинки на кожен шматочок тіста, сформувати конвертики. Викласти їх на застелене пергаментним папером деко. Змастити слойки молоком за допомогою силіконового пензлика.
  4. Випікати при 180-200 °С близько 20 хвилин, до золотистого кольору. Перед подачею остудити.

Яблучна шарлотка з прянощами

Шарлотка з яблуками: рецепт
Шарлотка з яблуками: рецепт
Фото: Depositphotos

Щоб яблучна шарлотка вийшла пишною, яйця потрібно обов'язково добре збити. Не "злегка", як рекомендують в деяких рецептах, а як мінімум до світлого кольору.

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 3 великих яйця кімнатної температури
  • 3/4 склянки + 1 ст.л. світло-коричневого цукру
  • 1 склянка борошна + для посипання форми
  • 2 великих зелених яблука
  • 2 ч.л. меленої кориці
  • 1 ч.л. ванільного екстракту або цукру
  • 1/3 ч.л. меленого імбиру
  • щіпка меленого мускатного горіха
  • 1/2 ч.л. розпушувача
  • 2 ч.л. лимонного соку
  • 1 ст.л. коньяку або рому
  • вершкове масло для змащування форми

Спосіб приготування:

  1. Духовку розігріти до 180-190 ºС.
  2. Змішати просіяне борошно, 1 ч.л. кориці, імбир, ваніль, мускатний горіх і розпушувач.
  3. Форму 21 см змастити вершковим маслом, присипати борошном.
  4. Яблука очистити, вирізати серцевину і нарізати пластинками або кубиками. Полити лимонним соком і алкоголем. Посипати цукром (1 ст.л.) і корицею, що залишилася, перемішати.
  5. Збити яйця до піни. Продовжуючи збивати, потроху додати цукор. Збити до збільшення в об'ємі в 2,5-3 рази, як на бісквіт.
  6. Додати борошняну суміш і акуратно перемішати рухами від низу до верху.
  7. У готове тісто додати 3/4 яблук, ще раз перемішати. Вилити в форму, зверху розкласти залишки яблук, злегка вдавлюючи в тісто. Відправити в духовку на 40-50 хвилин.
  8. Повністю остудити шарлотку в формі. Подавати зі збитими вершками, йогуртом, морозивом або сметаною.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати шарлотку на Яблучний Спас.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти