Для варення годяться пелюстки троянд будь-якого сорту, але найкраще підходить чайна троянда – вона найароматніша. Тому сміливо зривайте квіти на світанку – як тільки максимально відкриються бутони. Тільки пам'ятайте, що квіти не повинні бути оброблені хімікатами – щоб не отруїтися.
З пелюсток троянди можна зробити і "живе варення": в півлітрову банку утрамбувати шарами пелюстки, пересипаючи їх цукром (на один сантиметр – одна столова ложка цукру). Таке "варення" можна їсти всю зиму, а зберігати його потрібно в холодильнику.
Варення з пелюсток чайної троянди
Час приготування:
- 6-8 годин
Калорійність:
- 247 ккал на 100 г
Складові:
- Пелюстки чайної троянди – 0,5 кг
- Цукор – 0,5 кг
- Вода – 1 склянка
- Лимонний сік – 3-5 г
Спосіб приготування:
- Пелюстки троянд перебираємо, щоб серед них не виявилося сухих або підгнилих. Акуратно, щоб не пошкодити, моєму, даємо трохи обсохнути.
- Засипаємо пелюстки цукром і даємо постояти 4-6 годин.
- Заливаємо водою, ставимо на вогонь, даємо закипіти і близько хвилини прокипіти, додаємо лимонний сік – і для легкого присмаку, і як додатковий консервант. Якщо ж хочете варення з відчутною кислинкою – можна додавати від 10 г соку і більше.
- Знімаємо варення з вогню, даємо охолонути до кімнатної температури, знову ставимо на вогонь, даємо закипіти, знову знімаємо і даємо охолонути – і так ще один раз.
- В кінці третього варіння можна злегка перемішати, але акуратно, щоб не пошкодити пелюстки.
- Після третього разу розливаємо по банках і закриваємо.
Як зберігати варення з троянди
Якщо хочете, щоб варення стояло довго, закрийте бляшаними кришками, якщо плануєте з'їсти незабаром і будете зберігати в холодильнику, можна і пластиковими.
Дивіться відео, які квіти можна вживати в їжу:
Нагадаємо, раніше ми писали, як зробити чорничне варення з м'ятою, а також розповідали, як зробити варення з кавуна.