Великі жовті квіти цукіні – одні з найсмачніших їстівних квітів. Їх їдять сирими, додаючи в салати, фарширують різними начинками, смажать у клярі і кладуть в пироги. В Україні замість них можна використовувати квітки гарбуза.
Грецький пиріг з фетою і квітами цукіні
Час приготування:
- 2 години
Складові:
Для тіста:
- 2 склянки борошна
- Дрібка солі
- 1 яйце
- 1 яєчний жовток
- 3 ст.л. оливкової олії
- Холодна вода
Для начинки:
- Квіти цукіні
- 200 г фети
- 2 яйця
- 1 пучок свіжого базиліка
- Перець
- 50 мл молока
- 100 мл вершків
- Тертий пармезан
Спосіб приготування:
- Борошно просіяти, додати сіль, в центрі зробити поглиблення. Влити в нього яйце і яєчний жовток, злегка збити їх виделкою до однорідності. Додати оливкову олію, перемішати до утворення крихти.
- Потроху додаючи холодну воду, замісити еластичне м'яке тісто і сформувати з нього кулю. Загорнути в харчову плівку і покласти в холодильник на 30 хвилин.
- Квіти цукіні промити, обережно видалити маточки і зелені "хвостики-листочки" по кромці квітки зовні, викласти на рушник, щоб стекла вода.
- Фету розім'яти виделкою, додати злегка збиті яйця, вершки і молоко, чорний перець, рубаний базилік, швидко перемішати до однорідності – суміш нагадуватиме за консистенцією досить рідку сметану.
- Тісто розкачати в пласт товщиною 4-5 мм і укласти в змащену оливковою олією форму. Обрізати зайві краї, застелити тісто пекарським папером і насипати горох або квасолю.
- Випікати в попередньо розігрітій духовці при 200 °С 10 хвилин, потім температуру зменшити до 170 ºС, забрати папір з вантажем і запікати основу пирога ще 5 хвилин.
- Вилити в неї начинку, укласти поверх квіти цукіні, посипати тертим пармезаном, повернути в духовку ще на 25 хвилин до готовності. Якщо квіти цукіні почнуть швидко запікатися – накрити зверху шматком харчової фольги.
Квіти цукіні у фритюрі
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- Квіти цукіні
- Панірувальні сухарі
- Яйця
- Сіль, перець
- Олія для фритюру
Дивіться відео, які квіти використовують в кулінарії:
Спосіб приготування:
- Квіти цукіні підготувати, як і в попередньому рецепті. Яйця збити з сіллю і перцем.
- Квіти вмочити в яєчній суміші, обваляти в панірувальних сухарях і обсмажити до золотистого кольору.
- Викласти на паперовий рушник, щоб видалити надлишки олії. Подавати закуску гарячою.
Фаршировані квіти цукіні по-турецьки
Час приготування:
- 1 година 30 хвилин
Складові:
- 12-16 квітів цукіні
- 200 г яловичини
- 1 цибулина
- Сіль, перець
- Свіжа м'ята і базилік
- Кілька ложок оливкової олії
- 1/3 склянки рису арборіо
- 2 середніх помідори
- Тертий пармезан
Спосіб приготування:
- Квіти акуратно підготувати, духовку розігріти до 150 ºС.
- В 1 ст.л. оливкової олії обсмажити до прозорості цибулю.
- Додати фарш і обсмажити до коричневого кольору, додати сіль, перець, рубані трави, дрібно нарізаний помідор без шкірки і рис, перемішати і тушкувати на маленькому вогні 5 хвилин, зняти з плити.
- Форму скропити оливковою олією. Кожну квітку цукіні обережно наповнити начинкою (1 ст.л.), кінчики пелюсток зібрати разом і згорнути, закриваючи кожну квітку. Укласти в форму, скропити залишками оливкової олії.
- Другий помідор бланшувати, зняти шкірку, дрібно порубати, викласти на квіти, долити гарячої води, щоб суміш води і помідора доходила по висоті до середини квітів, посипати тертим пармезаном.
- Запікати 35-45 хвилин. Якщо квіти почнуть занадто сильно рум'яніти – накрити харчовою фольгою.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом пасти з креветками і цукіні, а також писали, як запекти дораду з цукіні і помідорами.