А ви знали, що секрет легендарної краси італійок – оливкова олія ? І в Італії її вважають еліксиром молодості і вживають по 14 л масла в рік. На українських ринках ціна оливкової олії майже в два рази вище соняшникової. Але чи дійсно вона має цілющі властивості?
Чим корисна оливкова олія
Вживання оливкової олії корисно для здоров'я за рахунок високого вмісту мононенасичених жирних кислот і антиоксидантів.
- Оливкова олія чинить позитивний вплив на здоров'я серця і судин. Воно знижує рівень "поганого" холестерину в крові, що призводить до утворення бляшок на стінках коронарних артерій.
- Оливкова олія поліпшує травлення і стимулює вироблення жовчі, що значно зменшує ризик утворення каменів в жовчному міхурі. Крім цього, оливкова олія перешкоджає ожирінню печінки.
- Оливкова олія містить олеїнову кислоту та інші феноли, які володіють антиоксидантними властивостями. Ці речовини позбавляють організм від вільних радикалів, які викликають пошкодження клітин і призводять до раку.
- Оливкова олія багата на вітамін Е, який корисний для краси шкіри і волосся. Саме цей необхідний нашому організму елемент стимулює вироблення колагену і перешкоджає появі зморшок.
- Дієтологи вважають, що, оскільки оливкова олія є мононенасиченим жиром, набрати вагу, вживаючи його, важко. Цей продукт прискорює обмін речовин і збільшує рівень енергії. Якщо ви хочете схуднути, використовуйте оливкову олію в якості заправки до салатів та інших страв. На ній можна смажити м'ясо, рибу, тушкувати овочі та інші продукти.
Як вибрати оливкову олію
Нерафінована олія використовують для салатних заправок і соусів. Але і ціна такого продукту набагато вище – по крайней мере, по 200 грн за літр. Подібна олія часто фальсіфіруется, тому що коштує дорого. Тому її можуть розбавляти іншими оліями і продавати.
Оливкова олія буває трьох видів:
- Extra virgin olive oil. Продукт найвищої якості, масло першого холодного віджиму. Має приємний аромат, фруктовий присмак і зберігає всі корисні речовини, накопичені дозрілими плодами оливи. Кислотність не повинна перевищувати 1%.
- Virgin olive oil. Виходить при другому холодному віджиманні, має високу якість. Ароматом і кольором не поступається першій категорії. Кислотність – від 1 до 2%.
- Olive oil. Це суміш очищеної (рафінованої) і натуральної олії. Поступається за смаком і користю першим двом. Кислотність – не більше 3,3%.
Також етикетка інформує про те, для чого можна застосовувати конкретний вид масла. Наприклад, для салатів найкраще підійде екстра-клас, а для смаження – з домішкою рафінованого.
Оливкова олія дуже корисна, але купуючи, уважно читайте маркування і не шкодуйте на неї грошей.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом пасти з оливок .