Гарячі страви – один з головних пунктів святкового меню. Рецепти на 8 Березня мають бути небанальними, як і подарунки цього дня, але й не складними і вигадливими. Усі страви з нашої добірки смачні, легкі та красиві. Їх мають оцінити жінки, які не проти смачно поїсти та при цьому намагаються стежити за своєю фігурою.
Свинина з яблуками й курагою в духовці

Рулет зі свинячої вирізки – універсальна святкова страва, яку можна готувати з різними начинками. Ми розповімо, як запекти вирізку з яблуками, курагою і цибулею.

Інгредієнти:
- 1 кг свинячої вирізки або корейки
- 2-3 яблука
- 100 г кураги
- 1 цибулина
- 1 ст. л меду
- Щіпка меленого коріандру
- Сіль, перець
- Олія
Спосіб приготування:
- Свинину помити і обсушити. Зробити по центру уздовж волокон надріз, не доходячи до низу 1/2 см. Розсунути м'ясо руками і зробити глибокі поперечні надрізи всередині шматків пласта праворуч і лворуч, уздовж, не доходячи до кожного краю 1/2 см. Розкрити шматок м'яса, як книгу. Надрізати потовщені місця, якщо вони є, накрити м'ясо плівкою і відбити молотком так, щоб завтовшки воно було 1,5-2 см.
- Очищені яблука нарізати часточками, попередньо замочену курагу – кубиками, цибулю дрібно посікти. Приправити коріандром, сіллю і меленим перцем, перемішати.
- Викласти начинку на м'ясо, згорнути в рулет і за необхідності скріпити вирізку кулінарною ниткою.
- Помістити м'ясо на деко, змащене олією. Запікати в розігрітій до 180 °С духовці 1 годину 20 хвилин, періодично поливаючи свинину соком, що виділяється при запіканні.

Запечений лосось із гірчицею та медом

Червона риба з медом і гірчицею – це просто, швидко і дуже смачно. Для приготування страви використовуйте тільки свіжого лосося хорошої якості.
Інгредієнти:
- 680-900 г філе лосося
- 1 1/2 столової ложки меду
- 1 1/2 столової ложки гірчиці діжонської
- 3 зубчики часнику, подрібнених
- 3 столові ложки оливкової олії
- 1 столова ложка лимонного соку
- 1 столова ложка нарізаного свіжого кропу
- Дрібка солі
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 205 ºC.
- У маленькій мисці змішайте мед, гірчицю, часник, 2 столові ложки оливкової олії, лимонний сік, кріп і сіль.
- Застеліть деко фольгою. Змастіть філе лосося з обох сторін оливковою олією. Покладіть філе шкірою вниз (якщо на філе є шкіра) на фольгу. Змастіть рибу медово-гірчичною сумішшю за допомогою кулінарного пензлика.
- Поставте в духовку і запікайте при температурі 205 ºC впродовж 8-10 хвилин або доти, доки він не приготується (не перетримуйте лосося!). Це нормально, якщо риба залишається трохи сирою в центрі. Коли ви дістанете її з духовки, тепло, що лишилося, приготує філе до кінця.
Курча із соусом з помідорів і перцю

Якщо запекти курча в духовці до хрусткої скоринки, а потім подати його з ароматним соусом з томатів і перцю, то вийде ідеальна страва для святкового столу.
Інгредієнти:
Для соусу:
- Соковиті помідори – 2 шт.
- Перець солодкий червоний – 2 шт.
- Перець чилі червоний – 1 шт.
- Часник – 2 зубчики
- Оцет з хересу – 2 ст. л.
- Оливкова олія – 1 ст. л.
- Майоран сушений – 1 щіпка
- Сіль морська – 1 щіпка
Для курчати:
- Невелика тушка курчати – 1 шт.
- Майоран свіжий – 1 пучок
- Часник – 2 зубчики
- Оливкова олія – 2 ст. л.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка
- Сіль морська – 1/4 ч. л.
Спосіб приготування:
- Духовку попередньо розігріти до 200º С.
- Тушку курчати вимити, просушити паперовим рушником, простромити виделкою в декількох місцях, на шкірі зробити надрізи.
- Почистити 2 зубчики часнику, подрібнити їх і начинити надрізи у тушці.
- Свіжий майоран дрібно порубати.
- Присипати курча свіжим майораном, посолити і поперчити, викласти на деко і скропити оливковою олією. Запікати в розігрітій духовці 35-40 хвилин.
- Солодкий перець покласти в глибоке деко і запікати 30-40 хвилин.
- Помістити запечений перець на кілька хвилин в поліетиленовий пакет і щільно закрити, потім почистити, вийняти насіння і нарізати м'якоть невеликими шматочками.
- Часник, що залишився, почистити і подрібнити.
- Перець чилі, видаливши насіння, дрібно порубати.
- Приготувати соус: розігріти в сковороді 1 ст. ложку оливкової олії, обсмажити часник і чилі, додати дрібку сухого майорану.
- Помідори розрізати навпіл, натерти м'якоть на тертці та додати в сковороду. Уварювати соус впродовж 4-5 хвилин, щоб він став густішим.
- Додати шматочки запеченого перцю, винний оцет і дрібку солі. Подавати курча із соусом.
Запечена дорада з помідорами чері та оливками

Дорада – це смачна й корисна риба, яку дуже складно зіпсувати. Тому приготувати її під силу навіть початківцям-кулінарам. Ми розповімо, як запекти дораду в середземноморському стилі.
Інгредієнти:
- Дорада – 2 тушки
- Філе анчоусів – 6 шт.
- Суміш оливок і маслин – 12 шт.
- Помідори чері – 12 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Чебрець – 4 стебла
- Вино біле – 4 ст. л.
- Вершкове масло
Спосіб приготування:
- Рибу почистіть, випатрайте, промийте і натріть сіллю і перцем.
- Розігрійте духовку до 200° С.
- Великий прямокутний лист фольги складіть у два шари і викладіть на стіл. У центр покладіть шматочок вершкового масла і 1-2 філе анчоусів, зверху помістіть дораду і підніміть краї фольги.
- Лимон і цибулю наріжте тонкими кружечками і викладіть на рибу.
- Розкладіть навколо оливки й помідори чері, додайте гілочку чебрецю і по 1 ст. л. вина до кожної порції. Загорніть фольгу в щільний конверт і викладіть на деко. Готуйте 25-30 хвилин.
- Конверт з рибою викладіть на блюдо, розкрийте ножицями прямо на столі.
Курячі рулетики із сиром і зеленню

Курячі рулетики із сиром і зеленню – проста, смачна і корисна страва. Цей рецепт допоможе перетворити будь-який обід або вечерю на святкову трапезу.
Інгредієнти:
- Куряче філе – 2 шт.
- Сир твердий – 50 г
- Оливкова олія – 3-4 ст. л.
- Петрушка (зелень) – 1 пучок
- Гірчиця готова – 1 ч. л.
- Зубчик часнику
- Сіль за смаком
Спосіб приготування:
- Куряче філе промити і обсушити. Розрізати вздовж на дві частини кожне філе. Відбити кожну частину з двох боків.
- Для начинки змішати у мисці тертий сир, дрібно нашаткований часник, петрушку і гірчицю. Добре перемішати.
- Кожне філе натерти сіллю і змастити оливковою олією. Викласти начинку на м'ясо. Згорнути кожне філе рулетиком і укласти у форму для запікання.
- Додати ще 2 ст. л. оливкової олії і поставити в духовку. Запікати 25-30 хвилин за температури 180º C.
- Готові рулетики остудити у формі.
- Подавати разом з овочами гриль і відвареним рисом.
Тут знайдете оригінальний рецепт капкейків з полуничною начинкою на 8 Березня.