Сидіти на кефірній дієті експерти не рекомендують. Але вживати кефір, якщо є деякі проблеми з шлунково-кишкового тракту, – непогана ідея. Проте користь продукту зазвичай залежить від обсягу випитого. Безпечна кількість – всього 150-200 мл в день.
![Бананові оладки на кефірі](https://cdn.segodnya.ua/i/image_100x100/media/image/5e2/f38/e3a/5e2f38e3ae802.jpg.webp)
Втім, не всім можна вживати кефір. Він протипоказаний людям з непереносимістю лактози . Обмежити вживання варто і тим, у кого підвищена кислотність або гострі хвороби кишківника. Сам же кефір може замінити повноцінний прийом їжі, якщо доповнити його горіхами, насінням або ягодами.
Як вибрати хороший кефір
- Перше, на що потрібно звернути увагу при покупці кефіру, це термін придатності. Чим він менше, тим більше там життєздатних мікроганізмов, які потрібні для нашого кишечника і травлення.
- Найкориснішим вважається кефір, виготовлений на кефірних грибках (про це можна дізнатися з інформації на етикетці). Як правило, такий продукт має невеликий термін придатності – до 9-10 днів, і швидко прокисає після відкриття упаковки, особливо якщо він кілька годин простоїть в теплому місці. Кефірний продукт, навпаки, тепла не боїться – навіть в літній день без холодильника матиме свіжий запах і смак.
![Кефір – ферментований продукт Кефір – ферментований продукт](https://cdn.segodnya.ua/i/original/media/image/5e5/6ae/f56/5e56aef56e8c2.jpg.webp)
- Друге – з якого молочного продукту виготовлений кефір. Серед основних компонентів повинні бути коров'яче молоко і молочно-кислі бактерії. Саме вони викликають бродіння і дають напою корисні властивості. Неякісний кефір найчастіше готують з молочних відходів або порошкової суміші.
- Слідкуйте, щоб кількість білка було не менше 3%. Також в залежності від кількості жиру в молоці, жирність кефіру може бути 1%, 2.5%, 3% і 0% – це так званий знежирений кефір.
- Упаковка повинна бути герметично закритою і не роздутою. Якщо це сталося, то значить, в кефірі почалися процеси бродіння, шкідливі для здоров'я.
Купуйте кефір тих виробників, яким довіряєте. І наостанок факт: в Україні кефір вважається таким продуктом, який майже ніколи не підробляють.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом ягідного смузі на кефірі .