Млинці, оладки і вареники – традиційні страви Масляної , одним з головних інгредієнтів яких є яйця. Але вживання неякісних яєць не тільки зіпсує смак святкових страв, а й може становити небезпеку для вашого здоров'я, адже їх шкаралупа – джерело інфекцій, в тому числі сальмонели.
Щоб розібратися, які яйця варто купувати, а які ні, візьміть на замітку наші поради.
Як вибрати свіжі курячі яйця
- Не варто купувати яйця, яким більше 25 днів;
- Між фасованими яйцями і тими, що ви самі набираєте в пакет, різниці немає;
- Цифри і букви на маркуванні – це позначки розміру яєць і їх ваги. Саме вага впливає на ціну. Добірні яйця важать від 73 г, вищої категорії – від 63 до 72 г, першої – від 53 до 62 г, другий – від 43 до 52, а дрібні – від 35 до 44 г;
- Найбезпечніше купувати яйця з чистою шкаралупою – без пір'я і посліду. Це допоможе знизити ризик сальмонельозу та кишкових інфекцій;
- Наскільки свіжі курячі яйця, можна перевірити, якщо подивитися на світло. У тих, що зберігаються довго, повітряна камера рухлива. Свіжі мають стабільну, малорухливу камеру;
- А ще перевірити яйце можна, якщо опустити його в воду. Якщо воно опустилося на дно – значить, свіже;
- Потім розбийте яйце. Якщо жовток високий і не розтікається, це хороший знак.
Чи потрібно мити курячі яйця
Перед вживанням забруднені курячі яйця варто обов'язково мити. Свіже яйце має бути без запаху, жовток нерухомий, а білок прозорий. Якщо на яйці є кров'яні згустки, його краще не вживати.
Уважно дивіться на маркування – воно не повинна стиратися. А написи "Без ГМО" та "Без антибіотиків" – це просто гра слів, цього і не повинно бути.
Нагадаємо, раніше ми писали, як почистити варене яйце за секунду. "Сьогодні" також ділилися рецептами оригінальних сніданків з яєць .