Щоб не погладшати на карантині, важливо уважно стежити за своїм меню. Якщо ви не в силах відмовитися від смачної домашньої випічки, зробіть її корисніше. Для цього потрібно замінити звичайне пшеничне борошно цільнозерновим – воно багата вітамінами, мінералами і клітковиною.
Ми пропонуємо спекти з цільнозернового борошна солодкі кекси до чаю, використовуючи в якості добавок фрукти, ягоди, а також горіхи, насіння і сухофрукти.
Цільнозерновий кекс з яблуком, морквою і горіхами
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 1 стакан цільнозерновий борошна (близько 140 г)
- 3/4 склянки цукру (150 г)
- 2 ч.л. меленої кориці
- 1 ч.л. соди або розпушувача
- 1/4 ч.л. солі
- 1/2 склянки тертого яблука без шкірки
- 1/2 склянки тертої моркви
- 1/2 склянки тертого цукіні
- 1/2 склянки рубаних волоських горіхів
- 1/4 склянки олії (60 мл)
- 1/4 склянки кефіру або маслянки (60 мл)
- 2 яйця
Спосіб приготування:
- У велику миску просіяти борошно, додати цукор, корицю, розпушувач і сіль, перемішати.
- Натерті на крупній тертці моркву, цукіні і яблуко злегка віджати і додати до борошняної суміші. Всипати горіхи і все перемішати.
- В окремій мисці злегка збити виделкою яйця, влити олію і кефір, продовжувати збивати ще секунд 30. Вилити рідку суміш до борошняної, перемішати.
- Розігріти духовку до 175 ° С. Форму для випічки розміром 10 на 20 см вистелити змащену маслом пекарської папером. Вилити у форму тісто і випікати протягом 50 хвилин.
- Перевірити готовність можна за допомогою зубочистки, при проколюванні середній частині кексу вона повинна залишатися чистою.
- Готовий кекс злегка остудити на решітці, не виймаючи з форми. Через 10-15 хвилин акуратно витягнути з ємності, остаточно остудити на решітці.
- Нарізати кекс на скибочки в повністю охолодженому вигляді.
Дивіться відео, як спекти цільнозерновий кекс з чорницею:
Пісний банановий кекс з цільнозернового борошна
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 4 середніх банана (300 г м'якоті)
- 1 1/2 чашки (180 г) цільнозернового борошна
- 1/2 чашки (125 мл) олії без запаху
- 1/2 чашки цукру
- 1 ч. л. ванільного екстракту
- 1/2 ч .л. кориці
- Щіпка кардамону
- 2 ст. л. соняшникового насіння
- 2 ч. л. розпушувача
- Дрібка солі
Спосіб приготування:
- Розігріти духовку до 180 ° С.
- Змастити прямокутну форму для кексу олією.
- Розім'яти банани з цукром. Додати олію, ваніль, корицю і кардамон.
- В окрему миску просіяти борошно, розпушувач і сіль. Додати до бананової маси.
- Додати насіння соняшнику і перемішати.
- Викласти тісто в форму і запікати 30-40 хвилин (готовність кексу перевірити паличкою).
- Дати трохи охолонути у формі і перекласти кекс на тарілку.
Швидкий грушевий кекс
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 2 склянки цільнозернового борошна
- 1/2 склянки цукру
- 1 ч. л. розпушувача
- 100 г вершкового масла
- 3 яйця
- 1-2 груші
- Дрібка солі
Спосіб приготування:
- Збити яйця з цукром в пишний світлий крем. Додати масло, ще раз збити.
- В окремій мисці змішати борошно, сіль і розпушувач.
- Груші помити і за бажанням очистити. Вирізати серцевину, м'якоть нарізати кубиками або пластинками.
- Все акуратно перемішати. Вилити в форму (можна викласти шматочки груші на тісто).
- Випікати в розігрітій до 180 ° С духовці 30-40 хвилин.
- Готовий кекс можна за бажанням присипати цукровою пудрою. Остудити і нарізати.
Порада: в тісто можна додати нарізаний чорний шоколад або шоколадні чіпси.
Нагадаємо, раніше ми писали, як зробити корисні кекси з цільнозернового борошна з медом і журавлиною. "Сьогодні" також ділилися рецептом дієтичного пирога з кабачками .