Класичне ванільне морозиво роблять на основі заварного крему. Його смак і якість залежать від якості продуктів, найсвіжіші вершки і яйця – запорука прекрасного десерту. Що жирніші вершки, то ніжнішою буде структура морозива.
Для приготування десерту знадобляться натуральні зернята ванілі. Вискоблені стручки можна покласти в закриту банку з цукром і дати настоятися. Отриманий ванільний цукор – ідеальна добавка для випічки.
Домашнє ванільне морозиво
Час приготування:
- понад 3 години
Калорійність:
- 117 ккал на 100 г
Інгредієнти:
- 4 яєчних жовтки
- 100 г цукру
- 1 ч. л. кукурудзяного крохмалю
- 300 мл вершків 33%
- 300 мл молока
- 1 стручок ванілі
Спосіб приготування:
- Спочатку відокремте жовтки від білків. Для цього рецепта білки не знадобляться, їх можна залишити для приготування інших страв.
- До жовтків всипте цукор і збивайте, поки маса не стане однорідною і світлою. Додайте кукурудзяний крохмаль, добре збийте до однорідності.
- Молоко і вершки влийте в каструлю. Розріжте стручок ванілі поперек, тупим боком леза ножа вишкребіть зернята, киньте їх в молочну суміш.
- Нагрійте вершки і молоко разом з зернятами ванілі, але не давайте закипіти. Поступово влийте гарячі вершки і молоко на збиті з цукром жовтки, повільно збиваючи суміш.
- Процідіть суміш у чисту каструлю з товстим дном, щоб відокремити зернята ванілі.
- Поставте на маленький вогонь. Постійно помішуйте суміш дерев'яною ложкою або силіконової лопаткою. Особливо добре вимішують заварну суміш по краях каструлі. Це потрібно робити постійно, інакше крем пригорить на дна каструлі і набуде неприємного запаху.
- Варіть заварний крем на повільному вогні, постійно помішуючи, приблизно 10 хвилин, поки він не загусне. Щоб перевірити готовність, проведіть тильною стороною ложки по суміші – має утворитися чітка лінія, крем не відразу повернеться на своє місце.
- Перекладіть крем в посудину з кришкою, в якій будете робити морозиво. Дайте суміші охолонути до кімнатної температури. Потім накрийте крем кришкою і залиште в холодильнику на ніч.
- Наступного дня поставте заварну суміш в морозилку. Щогодини діставайте її і збивайте міксером. Повторіть таку процедуру тричі. Це рівномірно розіб'є кристалики льоду і зробить морозиво гладеньким і однорідним.
- Після цього залиште десерт у морозилці для остаточного заморожування, поки він не стане твердим.
- Дістаньте морозиво з морозильної камери за 10 хвилин до подачі, щоб легше можна було набрати.
Як подавати морозиво
Викладіть ложкою кульки морозива на десертну тарілку. Подавайте з варенням або розтопленим шоколадом, з домашніми вафлями і фруктами.
Дивіться відео, як вибрати фруктове морозиво в магазині:
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати фруктовий лід "Космополітен", і ділилися рецептами смачного домашнього морозива.