Ягоди шовковиці не тільки смачні, але і корисні. Термін їх зберігання недовгий, тому шовковицю потрібно їсти або відразу (додавати в салати, десерти), або якось термічно обробляти (робити варення, настоянки, соуси, начинку для пирогів). Перед вживанням ці ягоди, як і малину, не миють.
Ми вже ділилися рецептами десертів і випічки з шовковиці, а сьогодні розповімо, як приготувати з неї варення і соус.
Варення з шовковиці і лимона
Складові:
- 1 кг шовковиці
- 1 кг цукру
- 2 лимони
Спосіб приготування:
- Шовковицю перебрати, видалити зелені "хвостики".
- Засипати ягоди цукром. Залишити на 12 годин, потім додати сік лимона.
- Перемішати і варити тричі по 10 хвилин, кожного разу повністю охолоджуючи.
- Коли варення з шовковиці буде готове, його можна закатати і залишити на зиму, або насолоджуватися ним прямо зараз.
Соус з шовковиці до м'яса
Складові:
- 500 г шовковиці
- 250 г червоного вина
- 150 г винного оцту
- 150 г цукру
Спосіб приготування:
- Насипати в каструлю цукор, додати червоного вина і оцту. Довести до кипіння.
- Додати очищену від "хвостиків" шовковицю. Варити на середньому вогні до загусання, близько години.
- Подрібнити блендером і процідити через сито. Готовий ягідний соус до м'яса можна законсервувати або заморозити.
Чим корисна шовковиця
Будь-яка страва з соусом або варенням з шовковиці буде не тільки смачною, але і корисною. Ця ягода – справжня вітамінна бомба, запевняє фітотерапевт Вікторія Зубицька. Якщо ви будете вживати по склянці шовковиці на день, зменшаться болі в серці і задишка. Залізо, яке міститься в ягоді, корисне при анемії. Крім цього, в шовковиці є антидепресанти – фосфор і селен.
Отже страви з шовковиці і настрій піднімуть, і здоров'я поліпшать. Але не варто відкладати приготування на потім, адже сезон цієї ягоди триває лише місяць.
Нагадаємо, шовковиця входить до ТОП-5 найкорисніших ягід.