Куди їхати у серпні

На кого залишити улюбленця

Як зміцнити імунітет

Модні джинси

Тести

Найдорожче

Заготовки з вишні: кращі рецепти варення і компотів на зиму

Вишневий сад – в банку

Вишневе варення – одне з найпопулярніших. Воно дуже смачне, запашне і красиве. Темні ягоди в густому сиропі так і просяться до чаю. До речі, за дослідженнями вчених, вишня в будь-якому вигляді – сушеному, свіжому або вареному – корисна для організму. У плодах вишні міститься більше десяти органічних кислот, досить міді, заліза, калію і магнію, також є цукру, пектин, вітаміни А, С, РР, органічні кислоти, азотисті, дубильні, фарбувальні речовини і кераціанін. Крім іншого, в вишнях багато рутина (вітаміну P), який зміцнює капіляри і попереджає гіпертонію.

В першу чергу вишня корисна при серцево-судинних захворюваннях, оскільки містить біологічно активний глікозид – амігдалин, що знижує частоту і зменшує силу серцевих нападів, також допомагає вилікувати деякі хвороби шлунка і нервової системи. Вишня покращує апетит і травлення, лікує захворювання легень і верхніх дихальних шляхів, печінки, артрити, заспокоює нервову систему, надає антисептичну дію, зміцнює весь організм при анемії. По вмісту пектинів, заліза і міді вишня перевершує всі ягоди.

Ми підготували для вас рецепти заготовок з вишні.

oekw2l0
Вишневе варення
Фото: pixabay.com

Вишневе варення без кісточок

1 кг вишні, 1,5 кг цукру, 1,5 склянки води

Після сортування вишні миють, дають стекти воді, очищають від плодоніжок, видаляють кісточки шпилькою або спеціальною ручною машинкою. Очищені вишні заливають киплячим цукровим сиропом, звареним з 1,5 кг цукру і 1,5 склянки води, витримують протягом трьох годин, після чого варять варення до готовності.

Вишневе варення з кісточкою

1 кг вишні, 1 кг цукру, 0,5 склянки води

На дно емальованої каструлі налити воду, покласти вишню і насипати цукор. Поставити на середній вогонь і довести до кипіння. Зняти піну. Каструлю прибрати з вогню і залишити на 8-12 годин, знову довести до кипіння і знову відставити на 8-12 годин. Простерилізувати банки і кришки. Варення втретє довести до кипіння і розлити по банках. Закатати, добре укутати і залишити до охолодження.

Варення-п'ятихвилинка

500 г цукру, 1 кг вишні

Вишні перебирають, промивають і видаляють кісточки. Потім ягоди поміщають в емальований (якщо є – краще мідний) таз, пошарово пересипаючи цукром. Вишні, засипані цукром, залишають на 4-5 годин, після чого ставлять таз на вогонь і варять варення 5-7 хвилин при частому помішуванні. У киплячому стані варення розливають в гарячі сухі банки, герметично закупорюють прокип'яченими лакованими (жовтими бляшаними) кришками, перевертають вниз шийкою і охолоджують.

Цукати з вишні

500 г вишні, 250 г цукру

З цукру і невеликої кількості води зварити густий сироп. Покласти в нього вишню без кісточок, зняти з плити і залишити на ніч. Вранці сироп злити, прокип'ятити, знову залити вишню, охолодити.

Повторити цей процес кілька разів, поки цукор не покриє вишню кристалами. Потім цукати злегка підсушити в попередньо добре нагрітій і остигаючій духовці. Зберігати в фользі або пергаментному папері.

raspberries-2497663_960_720
Джем з вишні
Фото: pixabay.com

Джем з вишні і дині

500 г вишні (без кісточок), 250 г м'якоті дині, 750 г цукру, невелика паличка кориці, 2-3 ст. л. вишневої горілки

Перемішати вишні з м'якоттю дині, нарізаної на дуже тонкі скибочки, додати цукор, паличку кориці, дати настоятися 1-2 години або цілу ніч. Кип'ятити 4 хвилини на сильному вогні. Влити 2-3 ст. л. вишневої горілки. Джем відразу розлити в чисті банки.

Джем вишневий

Вишня, вода, цукор, сік агрусу в пропорціях

У підготовлених плодів вишні видаляють кісточки, поміщають в емальований таз і на кожен 1 кг плодів додають 150 г води. Ставлять на вогонь і проварюють. Потім додають просіяний цукровий пісок (на 1 кг вишні – 1,1 кг цукру) і всю масу уварюють до готовності при постійному помішуванні. Для кращого желювання рекомендується в кінці варіння додавати до 15% до ваги плодів сік агрусу. Після додавання соку джем уварюють до готовності.

Вид і якість джему поліпшуються, якщо плоди після видалення кісточок, перед уварюванням, пропустити через м'ясорубку з отворами в решітці 2,5 мм. У такому вигляді дроблена маса плодів швидше уварюється, а консистенція джему виходить красивою і однорідною. Готовий джем в гарячому (киплячому) вигляді розливають в сухі і прогріті банки.

Після наповнення банки накривають кришками, закочують, встановлюють на кришку для охолодження.

Вишні мариновані

Вишня, оцет, мед або цукор

Відібрати міцні стиглі вишні, приготувати з пом'ятих і перестиглих вишень сік. Зміряти його: скільки соку – стільки ж влити оцту. На кожну пляшку цієї суміші покласти 1,5 склянки меду або 2 склянки цукру. Закип'ятивши цей сироп, остудити його, налити на вишні, складені в пляшки або банки, закупорити. Зберігати в прохолодному місці.

Пюре з вишень

Вишня, цукор в пропорціях

До 2 склянок протертої через сито вишні додати 1 склянку цукру, варити близько півтори години, остудити, розкласти по банках. Вишневе пюре можна подавати замість тістечка з густими вершками, вживати для начинки пирогів, змащувати торти і т.д., додавати в соус і подавати до жаркого.

cherries-390952_960_720
Вишневий компот
Фото: pixabay.com

Компот з вишні

1,5 кг цукру, 1 л води, 5 банок вишні по 0,8 л

Для компоту найкраще взяти вишні, у яких добре відокремлюються кісточки, не надто великі, ароматні, прямо з гілки. Банки заповнюємо вишнями якомога щільніше, але так, щоб не полопалися ягоди, а потім заливаємо цукровим сиропом або кладемо в кожну банку по склянці цукру і заливаємо окропом. Час стерилізації – 15-20 хвилин в киплячій воді.

Компот з вишні та малини

100 г вишні, 100 г малини, 250 мл води, 50 г цукру, 0,3 ч. л. лимонної кислоти

Компот з вишні і суниці

100 г вишні, 100 г суниці, 250 мл води, 50 г цукру, 0,3 ч. л. лимонної кислоти

Компот з вишні і чорної смородини

100 г вишні, 100 г чорної смородини, 250 мл води, 50 г цукру, 0,3 ч. л. лимонної кислоти

Приготувати сироп, додавши в кінці лимонну кислоту. Підготовлені плоди вишні та інших ягід (в кожному рецепті – свої) опустити в киплячий сироп. Потім припинити нагрівання і дати компоту настоятися до повного охолодження.

Нагадаємо, раніше ми писали, як легко вийняти кісточки з ягід і фруктів. Сайт "Сегодня" також ділився рецептом варення із соснових шишок. Крім цього, ми розповідали, яке варення містить найбільше вітамінів.

Дивіться відео, як легко почистити ягоди від сміття і листя:

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News
Реклама
Гороскоп
Твій гороскоп на Сьогодні
Читати гороскоп
Just do it
Корисна порада на Сьогодні
Їсти ягоди щодня
Чому це важливо?
Лайфхак дня
Як бюджетно оновити гардероб
Хакнути
Сольник зірки
DOROFEEVA
31 липня / 20:00
5 головних концертів липня
Чи гідний сервіс на відпочинку в Україні?
Дізнатися більше про відпочинок
Спецпроект
Календар лайфхаків на літо
Липень
Лайфхаки за календарем
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
1 - 7 серпня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Оренда VIP-яхти — ₴27 000/година
За що такі гроші?
тест
Чи зможеш відрізнити дизайнерський одяг від речей з ринку?
Спробувати
Де купатися
Топ пляжів недалеко від Києва
Хочу дізнатися!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти