Якщо ви ніколи не готували свинину з яблуками, то час це зробити, не пошкодуєте точно. Щоб усе було ідеально, потрібно спочатку купити хороше м'ясо і яблука. Останні мають бути міцними, кисло-солодкими. Такі фрукти віддадуть більше аромату і характерного присмаку. Для приготування свинини бажано вибирати міцні й кисло-солодкі яблука. На гарнір до свинини з яблуками найкраще подати відварний рис, картопляне пюре, макарони, булгур або кускус. А як зібратися на пікнік економно і де закупитися продуктами – дізнаєтеся з цього матеріалу.
Свинина з яблуками і чорносливом
Інгредієнти
- 2 ст. л. оливкової олії
- 2 ст. л. вершкового масла
- 1.5 кг свинячої вирізки
- 200 г цибулі
- 3/4 склянки бульйону з курки
- 3/4 склянки вершків
- 1/2 склянки чорносливу
- 3 зелених яблука
- 1/2 ст. л. листя чебрецю
- Сіль, перець
Спосіб приготування
- У сотейнику розігріти половину оливкової олії та вершкового масла. Додати свинину декількома (або одним) великими шматками. Обсмажити на сильному вогні з усіх боків. Перекласти на тарілку і накрити фольгою, щоб м'ясо не остигало.
- Зменшити вогонь і додати нарізану цибулю. Смажити 2-3 хвилини до золотистого кольору.
- Повернути в сотейник м'ясо, додати бульйон і чебрець. Довести до кипіння. Потім зменшити вогонь і готувати під кришкою 1 годину 45 хвилин або доки м'ясо не стане м'яким.
- Готову свинину перекласти на тарілку і знову прикрити фольгою, щоб зберегти тепло.
- До бульйону додати вершки і довести до кипіння. Готувати, не накриваючи кришкою і помішуючи, 10-15 хвилин, доки соус не зменшиться в обсязі і злегка не загусне.
- Додати чорнослив без кісточок. Прогріти соус 2-3 хвилин. Посолити і поперчити за смаком.
- Поки готується соус, розрізати яблука на четвертинки, видалити серцевину. У сковороді розігріти оливкову олію та вершкове масло. Обсмажити яблука з усіх боків до золотистого кольору і м'якості.
- Нарізати свинину тонкими скибочками, викласти на тарілку разом з яблуками. Полити соусом і подавати.
Тушкована свинина з яблучним соусом
Інгредієнти
- 500 г свинячої вирізки
- 1 цибулина
- 2 стебла селери
- 1 морква
- 2 склянки свіжого яблучного соку
- 1 склянка м'ясного бульйону
- 2-3 гілочки чебрецю
- 1 лаврове листя
- 2 шт. духмяного перцю
- Сіль, чорний мелений перець – за смаком
Спосіб приготування
- М'ясо помити і обсушити. Нарізати невеликими кубиками, посипати сіллю і перцем.
- Обсмажити в гарячій олії до золотистого кольору.
- Цибулю і моркву почистити, нарізати невеликими кубиками. Селеру розрізати на шматочки завтовшки не більше 5 мм.
- Додати овочі до м'яса і готувати, доки цибуля не стане прозорою.
- Влити яблучний сік, довести до кипіння. Потім додати бульйон, ще раз довести до кипіння.
- Тушкувати під кришкою впродовж години. Соус має погустішати.
- За 15-20 хвилин до готовності додати пряні трави і перець горошком.
- Дістати лаврове листя, чебрець та духмяний перець з готової страви..
Свинячий шашлик з яблуками
Інгредієнти
- 1/2 чашки абрикосового джему
- 2 ст. л. яблучного оцту
- 1 ст. л. томатної пасти
- 2 ст. л. оливкової олії і додатково для смаження
- Сіль, перець
- 1 кг філе свинини, нарізаного шматочками 4 см
- 1 середня червона цибулина, розрізана на 8 часточок
- 1 зелене яблуко, очищене і розрізане на 8 часточок
Спосіб приготування
- Приготувати соус: в сотейнику змішати джем, оцет, томатну пасту і столову ложку оливкової олії. Посолити і поперчити. Нагріти на середньому вогні і зняти з плити.
- На чотири дерев'яних шампури нанизати поперемінно по чотири шматочки свинини, дві часточки циюулі та дві часточки яблука.
- Змастити шашлики оливковою олією і смажити на грилі 6-8 хвилин, перевертаючи. Змастити соусом і смажити ще 4-8 хвилин.
Порада: можна смажити свинячі шашлики на звичайній тефлоновій сковороді.
Свинина з яблуками і медом
Інгредієнти
- 1 кг свинячої вирізки
- 3 великих яблука
- 100 мл олії
- 4 ст. л. меду
- сіль, мелений перець
- 1 склянка окропу
Спосіб приготування
- Свинячу вирізку помити, розрізати на 6-8 стейків. Злегка відбити, посипати сіллю і меленим перцем.
- Розігріти олію в сковороді на середньому вогні. Додати м'ясо і обсмажити його до золотистого кольору з двох боків. Перекласти на тарілку і прикрити фольгою.
- Яблука очистити від серцевини і нарізати великими часточками. Обсмажити на сковороді, де готувалася свинина.
- Повернути свинину в сковороду, додати мед і гарячу воду. Тушкувати під кришкою 10-15 хвилин.
- Подавати з будь-яким гарніром на свій смак.
Свинячі відбивні з яблуками і шавлією від Джеймі Олівера
Інгредієнти
- 4 відбивні на кістці
- 2 яблука
- Свіже листя шавлії – жменя
- Оливкова олія
- Вершкове масло – для обсмажування
- Сіль, перець
Спосіб приготування
- Виберіть соковиті, хрусткі яблука. Не очищаючи їх, розріжте їх, видаліть серцевину і наріжте кожне на 8-10 часточок.
- Відбивні викладіть на дошку і гострим ножем зробіть надрізи в шарі жиру – це допоможе витопити зайвий жир. Посипте м'ясо сіллю і перцем.
- Розігрійте сковороду, влийте оливкову олію, покладіть відбивні і смажте їх по 3 хвилини з кожного боку, доки вони не зарум'яняться. Перекладіть м'ясо на змащене олією деко.
- У сковороді розтопіть вершкове масло і обсмажте на ньому яблука до золотистого кольору. Покладіть по 4-5 зубчики яблук на кожну відбивну.
- Промиті листя шавлії збризніть оливковою олією та викладіть зверху на яблука.
- Деко поставте в духовку, розігріту до 200 градусів, на 6-10 хвилин, щоб все підрум'янилося. Час приготування залежатиме від товщини відбивних.
- Подавати відбивні з будь-яким гарніром на свій смак.
До м'яса можна подати салат з огірків, замаринованих експрес-методом. Як це зробити – дивіться у відео.
З яблуками виходить неймовірно ароматна випічка – рецепти найрізноманітнішої знайдете тут.
Читайте також: