Страви з баклажанів – це смачно, легко і швидко. З "синеньких" можна готувати рагу, закуски, другі страви, супи і випічку.
Вибираючи баклажани, уважно їх огляньте: хороші овочі щільні і пружні, з глянсовою шкіркою, без пошкоджень і плям. Перед приготуванням баклажани потрібно нарізати, посолити, залишити на 15-30 хвилин і промити, щоб прибрати гіркоту.
Баклажани як гриби в сметані
Час приготування:
- 45 хвилин
Складові:
- 3 середніх баклажана
- 4 середні цибулини
- 3 яйця
- 3-4 ст.л. сметани
- Сіль, перець
- Спеції
- 1-2 зубчики часнику
- 50 г вершкового масла – для смаження
- Рослинна олія – для смаження
Спосіб приготування:
- Баклажани помити і нарізати кубиками зі стороною 1,5 см.
- Яйця трохи збити виделкою, посолити і залити ними баклажани. Добре перемішати і залишити на 10-15 хвилин.
- Поки баклажани лежать в яєчній суміші, дрібно нарізати цибулю.
- Розігріти сковороду, налити олію і розтопити вершкове масло. Обсмажити цибулю до золотистого кольору.
- Зменшити вогонь до мінімуму і викласти баклажанно-яєчну суміш, постійно помішуючи, щоб яйця розподілилися рівномірно і не вийшов омлет.
- Видавити через прес часник. Можна додати інші улюблені спеції.
- Коли баклажани будуть майже готові, додати сметану, добре перемішати і тушкувати все ще 2-3 хвилини.
- Подавати, за бажанням посипавши зеленню.
Тушковані баклажани з квасолею і овочами
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 300 г баклажанів
- 1 маленька головка ріпчастої цибулі
- 0,5 ч.л. зерен коріандру
- 2 ст.л. олії
- 500 г консервованих помідорів кубиками
- 1 банка консервованої білої квасолі
- 2 зубчики часнику
- 1-2 ст.л. подрібненої зелені
- Сіль, перець – за смаком
Дивіться відео, як зробити в'ялені баклажани:
Для соусу:
- 125 мл натурального йогурту
- 1/4 частина пекучого перцю пеперончино (або за смаком)
- 1 ч.л. зеленої цибулі
- 1 ч.л. петрушки
- 1 маленький зубчик часнику
- Сіль – за смаком
Спосіб приготування:
- Дрібно посікти часник і цибулю. Нарізати баклажани невеликими шматочками. Подрібнити в ступці зерна коріандру.
- Розігріти сотейник з 2 ст.л. олії. Додати зерна коріандру і, помішуючи, обсмажити протягом декількох секунд. Додати рубаний лук, часник і обсмажити до прозорості.
- Викласти в сотейник баклажани, помідори і, помішуючи, продовжувати готувати, поки не випарується зайва рідина.
- Додати квасолю, попередньо зливши рідину, посолити, поперчити за смаком і тушкувати на невеликому вогні протягом 8-10 хвилин.
- Приготувати соус. Перець, зелену цибулю, петрушку і часник дрібно порубати, покласти в йогурт, додати сіль за смаком і залишити мінімум на годину в холодильнику.
- Подавати йогуртовий соус разом з рагу.
Мусака з баклажанами
Час приготування:
- 2 години
Складові:
- 1 кг баклажанів
- 650 г фаршу баранини
- 2 ріпчастої цибулі
- 3 помідори
- 150 мл червоного сухого вина
- 2 ст.л. оливкової олії
- 1 ч.л. солі
- 1/2 ч.л. меленого чорного перцю
- 1/2 ч.л. орегано
Для соусу:
- 500 мл молока
- 130 г твердого сиру
- 2 яйця
- 2 ст.л. борошна
- 90 г вершкового масла
- 1/2 ч.л. солі
- 1/2 ч.л. чорного меленого перцю
Спосіб приготування:
- Помідори помити, залити окропом на хвилину, потім дістати і очистити від шкірки. Нарізати тонкими скибочками.
- Вимити баклажани і обрізати хвостики. Нарізати тонкими кружечками.
- Очистити цибулю і нарізати його тонкими півкільцями.
- Розігріти сковороду і змастити її оливковою олією. Потім розмістити в один шар кружечки баклажанів і з кожного боку обсмажувати по 40 секунд. Скласти їх в окрему ємність.
- Розігріти знову сковороду з невеликою кількістю оливкової олії і обсмажити цибулю до м'якості.
- Потім додати фарш і добре перемішати. Всипати орегано, мелений чорний перець і сіль. Збільшити вогонь і смажити кілька хвилин, розбиваючи грудочки лопаткою.
- Влити вино і тушкувати страву ще 5 хвилин.
- Взяти форму для запікання і на дно викласти рівномірним шаром частину баклажанів.
- Потім розмістити трохи фаршу і розрівняти його. Зверху розкласти помідори, потім знову баклажани, фарш і помідори.
- Для соусу розтопити в сотейнику вершкове масло. Після чого додати борошно і добре перемішати.
- Не припиняючи помішувати, влити молоко. Приправити перцем, мускатним горіхом і сіллю. Добре перемішати і довести до кипіння, потім зняти з вогню. Всипати дрібно натертий сир і перемішати.
- В окремій ємності збити трохи яйця і перелити їх в соус. Перемішати і вилити на мусаку.
- Готувати в розігрітій до 180 ° С духовці близько 40 хвилин.
Картопляна запіканка з баклажанами і помідорами
Час приготування:
- 1,5 години
Складові:
- 2-3 ст. л. олії
- 1 цибулина
- 2 баклажана
- 400 г картоплі
- 1 великий помідор
- 200 г твердого сиру
- 6 ст.л. сметани або натурального йогурту
- 2-3 зубчики часнику
- Сіль, чорний перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Підготуйте овочі: цибулю наріжте тонкими кільцями, очищену картоплю – кружальцями по 5 мм, баклажан – кружечками по 1 см, помідори – великими кружечками.
- Розігрійте духовку до 180 º С. Змастіть дно форми для запікання столовою ложкою соняшникової олії.
- Викладіть шарами цибулю, картоплю, помідори і баклажани. Повторюйте шари, поки не закінчиться картопля. Посипайте кожен шар сіллю і перцем.
- Зверху викладіть ще один шар баклажанів, залишки цибулі і помідорів.
- Змішайте сметану, пропущений через прес часник. Полийте овочі отриманим соусом, посипте приправами за смаком.
- Накрийте форму фольгою і запікайте протягом 1 години.
- Зніміть фольгу, посипте тертим сиром і готуйте ще 15 хвилин, поки верх не підрум'яниться.
Аджапсандалі з баклажанами і картоплею
Час приготування:
- 1,5 години
Складові:
- Баклажани – 3 шт.
- Болгарський перець – 2 шт.
- Ріпчаста цибуля – 2 шт.
- Морква – 3 шт.
- Помідор – 2 шт.
- Картопля – 2 шт.
- Рослинна олія
- Кінза, петрушка, базилік – за смаком
- Часник – 3 зубчики
- Червоний перець
- Коріандр
- Сіль
Спосіб приготування:
- Баклажани наріжте кубиками. Посоліть їх і витримайте протягом 20 хвилин.
- На помідорах зробіть надрізи у вигляді хрестика, обдайте окропом і зніміть шкірку. Наріжте кубиком все овочі.
- Подрібніть зелень. Пропустіть часник через прес.
- Обсмажте на сковороді картоплю і баклажани. Додайте сіль, перець. Викладіть їх в каструлю. Зверху посипте зеленню і часником.
- У сковороді обсмажити цибулю. Потім додайте моркву і перець.
- Тушкуйте 5-7 хвилин. Додайте помідори і залиште на повільному вогні ще на 5 хвилин.
- Потім викладіть все в каструлю. Влийте півсклянки води і тушкуйте 10 хвилин.
- Перед подачею рясно прикрасьте свіжою зеленню.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати баклажани в духовці з помідорами і сиром . Сьогодні.Lifestyle також ділилися рецептом рулетиків з баклажанів з горіховою начинкою .