Чим корисний шпинат для здоров'я: відповідь дієтолога Світлани Фус

Шпинат особливо важливий для вагітних і спортсменів

Шпинат – дуже корисний, але не надто популярний листовий овоч. У нас його використовують не часто, і даремно. Французи називають шпинат "мітлою для шлунка". Додаючи в меню цю зелень, ви підвищите поживну цінність раціону і отримаєте користь для організму.

Про переваги шпинату для здоров'я, а також про те, кому його вживати не варто, розповіла дієтолог Світлана Фус в пості на своїй сторінці в Instagram.

Реклама

Сирий шпинат: користь для здоров'я

Козероги – це шпинат з усією його силою бути корисним організму
Козероги – це шпинат з усією його силою бути корисним організму

  • Шпинат містить безліч поживних і корисних речовин: хлорофіл, бета каротин, фолієву кислоту, вітамін Е, С, К, РР, групи В, а також калій, фосфор, магній, мідь, цинк, залізо. До речі, коли в організмі недостатній запас заліза, вітаміну В12 або фолієвої кислоти, може виникнути залізодефіцитна анемія. ⠀
  • Часто в зоні ризику перебувають вагітні. Дефіцит заліза зачіпає не тільки організм жінок, але впливає і на розвиток плода. ⠀
    Читайте також:
  • Свіже листя шпинату багате декількома важливими антиоксидантами- бета-каротином і вітаміном C, а також поліфенольними антиоксидантами, лютеїн, зеаксантином і бета-каротином. Всі разом ці сполуки є поглиначами вільних радикалів, які грають свою роль в процесі старіння і розвитку різних захворювань. ⠀
  • Шпинат, як і будь-яка інша зелень, додає в наш раціон речовини, які нормалізують стан судин, впливають на процеси кровотворення, мають антиоксидантну та протипухлинну дію. ⠀

Шкода шпинату для здоров'я

Наше харчування повинно бути різноманітним. Тому одного шпинату, як джерела заліза, недостатньо, щоб збалансувати раціон. ⠀

Дієтолог Світлана Фус
Дієтолог Світлана Фус

Реклама

Слід пам'ятати про те, що будь-який продукт може негативно впливати на здоров'я, якщо їсти його регулярно у великих кількостях, тому Світлана Фус рекомендує вживати шпинат 2-3 рази на тиждень. Також варто відзначити, що шпинат містить щавлеву кислоту, яка протипоказана людям із захворюваннями нирок і при подагрі.

Як їсти шпинат сирим: рецепти

У сирому вигляді шпинат найчастіше використовують для приготування салатів і напоїв у блендері. Ми розповімо, як зробити багатий залізом салат і смузі для очищення організму.

Вітамінний салат зі шпинату з яблуком

Реклама

Салат зі шпинату з яблуком
Салат зі шпинату з яблуком

Складові:

  • 2 зелені яблука
  • жменя свіжого молодого шпинату
  • 30 г волоських горіхів
  • 2 стебла селери
  • 50 мл натурального йогурту або сметани
  • 1 ст. ложка гірчиці у зернах
  • оливкова олія
  • перець

Спосіб приготування:

  1. Видалити серцевину у яблук і нарізати їх кубиками. Додати листя шпинату і тонко нарізане стебло селери.
  2. Горіхи подрібнити в кавомолці і додати в салат разом з гірчицею в зернах.
  3. Заправити невеликою кількістю оливкової олії і сметани.
  4. Перемішати і приправити чорним перцем.

Смузі зі шпинату з яблуком і ківі

Смузі зі шпинатом
Смузі зі шпинатом

Складові:

  • 200 мл бутильованої води
  • 2 ківі
  • 1 банан
  • жменя свіжого шпинату
  • 1 ст.л. насіння чіа
  • 1 жменя горіхів кешью
  • 3 гілочки свіжого базиліка

Спосіб приготування:

  1. Ківі і банан очистити і нарізати кружечками, шпинат промити і обсушити.
  2. Скласти в стакан блендера ківі, банан, огірок, базилік і шпинат. Влити частину води і збити.
  3. Поступово невеликими частинами додавати воду до отримання потрібної консистенції.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які олії краще додавати в їжу за рекомендаціями Світлани Фус.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Реклама на segodnya.ua Реклама
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти