Шпинат – чудовий інгредієнт для несолодкої випічки. Його можна додавати в начинку для рулетів з листкового тіста, використовувати для приготування заливних пирогів і випічки з тіста філо. Зі шпинатом виходять дуже смачні сирні мафіни.
Якщо ви плануєте використовувати свіжу зелень, пам'ятайте, що з термічною обробкою вона дуже зменшується в обсязі.
Пиріг з бараниною і шпинатом
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 500 г баранячого фаршу
- 300 г тіста філо
- 200 г шпинату
- 1 банка консервованих помідорів
- 1 цибулина
- 2 зубчики часнику
- 1 ст.л. листя м'яти
- 1 щіпка мускатного горіха
- 2 ст.л. вершкового масла
- Оливкова олія
- Сіль, перець
Спосіб приготування:
- Цибулю дрібно порізати, обсмажити разом з фаршем, розбиваючи лопаткою грудочки.
- Додати помідори, м'яту, дрібно нарізаний часник, мускатний горіх, сіль і перець. Тушкувати, поки не випарується майже вся рідина.
- Шпинат промити, перебрати, тушкувати на вершковому маслі до м'якості.
- Листи філо викласти в круглу форму, змащуючи кожен оливковою олією, краї тіста мають звисати з боків форми.
- Викласти на тісто фарш, зверху шпинат, закрити краями тіста, змастити верх маслом. Випікати близько 30 хвилин за температури 180 °С.
Дивіться відео, що можна приготувати з молодої кропиви:
Пиріг зі шпинатом і сиром в мультиварці
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 160 г борошна
- 2 плавлених сирка
- 80 г вершкового масла
- 3 яйця
- 2 ст.л. сметани
- 1 ч.л. розпушувача
- 1/2 ч.л. солі
- 300 г шпинату
- Рослинна олія
Спосіб приготування:
- Шпинат помити, обсушити і дрібно порубати. Якщо шпинат заморожений, дати йому відтанути і злити зайву рідину.
- Плавлені сирки натерти на дрібній тертці або розім'яти виделкою. Додати яйця, нарізане вершкове масло кімнатної температури і сметану. Перемішати.
- Додати в сирну суміш просіяне борошно, розпушувач і сіль. Наприкінці додати шпинат.
- Викласти суміш у чашу мультиварки, змащену олією. Додати тісто і розрівняти його лопаткою.
- Готувати пиріг в режимі "Випічка" протягом 50 хвилин. Перед подачею остудити і розрізати на порційні шматки.
Грецький пиріг з фетою і шпинатом від Джеймі Олівера
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 5 яєць
- 300 г фети, розкришеної
- 50 г сиру чеддер, тертого
- 100 г кедрових горіхів
- Мелений чорний перець – за смаком
- Кілька пучків орегано
- Терта цедра одного лимона
- Оливкова олія
- 1 ст.л. вершкового масла
- 400 г свіжого листя шпинату
- 270 г тіста філо
- Щіпка каєнського перцю
- Щіпка мускатного горіха
Спосіб приготування:
- Духовку розігріти до 200 °С.
- У мисці змішати яйця, фету, чеддер, кедрові горіхи, перець, орегано, цедру і трохи оливкового масла.
- У великій сковороді на середньому вогні розігріти оливкову олію і вершкове масло.
- Додати половину шпинату і обсмажити, помішуючи. Щойно ця порція листя зменшиться в обсязі, і в сковороді з'явиться вільне місце, додати шпинат. Коли весь шпинат підв'яне, зняти його з вогню і злегка остудити. Потім додати шпинат до яєчної суміші разом з каєнським перцем і мускатним горіхом. Перемішати.
- Відірвати шматок пергаментного паперу розміром 50 х 50 см. Змастити оливковою олією. На папері викласти листи тіста філо трохи внапуск так, щоб була закрита вся площа паперу. Змастити оливковою олією за допомогою пензлика і поперчити. Повторити маніпуляції з тістом, оливковою олією і перцем ще двічі. Має вийти 3 шари тесту філо.
- Перекласти все в форму для запікання так, щоб звисали краї. Додати начинку і накрити краями тіста.
- Випікати пиріг 20-30 хвилин. За цей час він має красиво підрум'янитися. Перед подачею пиріг остудити і розрізати на порційні шматки.
Заливний пиріг зі шпинатом і сиром
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 2 великих пучка свіжого шпинату
- 200-300 г сиру
- 2-3 яйця
- 200 г нежирних вершків або молока
- 2 ст.л. борошна
- Сіль, перець
Спосіб приготування:
- Шпинат помити, нарізати і залити окропом на пару хвилин. Злити воду, остудити і віджати. Якщо ви використовуєте заморожений, то його просто розморозити, віджати рідину і нарізати.
- Сир натерти на крупній тертці або розкришити. Змішати зі шпинатом, трохи посолити за необхідності.
- В окремій мисці збити вінчиком яйця з вершками, додати борошно, сіль і перець.
- Форму змастити маслом або застелити змащеним папером для випічки. Викласти сирно-шпинатну масу. Залити рідким тістом.
- Відправити в розігріту до 180 °С духовку на 35-40 хвилин.
Пиріжки з листкового тіста з сиром і шпинатом
Час приготування:
- 45 хвилин
Складові:
- 1 упаковка готового листкового тіста
- 300 г сиру
- 50 г шпинату
- 50 г щавлю
- 1 яйце
- 1 яєчний жовток
- Сіль
- Білий і чорний кунжут
Спосіб приготування:
- Злегка уваріть шпинат на пару і наріжте. Подрібніть щавель.
- Змішайте зелень з сиром, додайте яйце, посоліть і перемішайте.
- Тісто розріжте на квадрати. Викладіть начинку і з'єднайте краї, щоб вийшли трикутники.
- Викладіть слойки на деко, застелене пергаментним папером, змастіть жовтком і посипте кунжутом.
- Випікайте в духовці протягом 15-20 хвилин при температурі 170 °С.
Нагадаємо, раніше ми писали, як зробити рулет зі шпинату з червоною рибою і вершковим сиром.