Новий тренд у зберіганні продуктів: плюси та мінуси вакуумної упаковки

Вакуумувати продукти можна і вдома за наявності спеціального апарату

Свіжість і якість продуктів на тривалий термін – основні переваги, які обіцяє новий тренд у зберіганні продуктів: вакуумна упаковка. Вакуумують тепер всі продукти без винятку, навіть каву, щоб не вбирала зайвої вологи, і крупи, щоб в них не селилися комахи. Наскільки можна продовжити строк зберігання продуктів у вакуумі і які мінуси має новий метод, розповіла харчовий технолог Світлана Матко в програмі "Ранок з Україною" на телеканалі "Україна".

Без чого не можна уявити сучасне зберігання продуктів, так це без холодильника. Але і він не захищає продукти від окислення, підсихання, псування кольору і смаку, а з часом – і від шкідливих мікроорганізмів. Але на допомогу йому прийшли вакуумні упаковки: справжня інновація у зберіганні продуктів.

Реклама

Чим особлива вакуумна упаковка продуктів
Чим особлива вакуумна упаковка продуктів

Основні плюси вакуумної упаковки

"Вакуумування дозволяє зберігати продукти в безповітряному просторі – без доступу кисню. Серед його плюсів: збереження аромату і смаку продукту за рахунок того, що немає обвітрювання", – пояснює Світлана Матко.

Реклама

У безповітряному просторі не тільки колір і поверхня продукту залишаються незмінними, але і його вага. До того ж так він не набирає зайву вологу при заморожуванні. Вибираючи морепродукти чи рибу в такій упаковці, не муситимете платити за льодову "глазур". До того ж вакуум допоможе зберегти максимальну кількість корисних елементів.

Найголовніша перевага вакууму – це захист.

"Зовнішня оболонка дає міцність каркасу, внутрішня – є бар'єром, який не дозволяє контактувати продукту із зовнішнім середовищем. Тому пил, бруд і навіть бактерії, які не можуть вижити без кисню, не зможуть потрапити на продукт", – зазначає харчовий технолог.

А це означає, що строк зберігання продуктів збільшується:

Реклама
  • М'яса – до 9 днів;
  • Риби – до 5 днів;
  • Ковбаси вареної – до 25 днів;
  • Сиру твердого – до 60 днів.

Вакуумувати продукти можна і вдома за наявності ручного вакууматора. Такий прилад відкачує зі спеціальних пакетів повітря, а потім запечатує їх за допомогою нагрівального елементу. Така технологія ще й з консервацією може конкурувати.

Чим особлива вакуумна упаковка продуктів
Чим особлива вакуумна упаковка продуктів

"Наприклад, мариновані огірки, які всі закладають в банки і чекають 3-4 дні – з вакуумною упаковкою страва буде готова за 2 години, – поділилася шеф-кухар Юлія Ільченко. – М'ясо і рибу теж можна замаринувати в 10 разів швидше, ніж зазвичай. Деякі люди люблять гарно промариноване м'ясо для шашлику, тому готують його з вечора – ставлять в холодильник і смажать на наступний день. Щоб скоротити цей строк, потрібно помістити м'ясо в вакуум і через 30 хвилин можна робити шашлик".

Основні мінуси вакуумної упаковки

Але і мінус у вакуумній упаковці є – це її нестійкість до пошкоджень. Мікроскопічна подряпина, якої не видно, здатна порушити герметичність і зіпсувати продукт. Тому слід акуратно складати продукти, упаковані в вакуум, зберігати їх за температури не вище +5 градусів і перевіряти їхній зовнішній вигляд. І це допоможе мати свіжі і корисні інгредієнти для улюблених страв.

Тим часом ми з'ясували, як приготувати традиційний морквяний пиріг: рецепт Григорія Германа.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Реклама на segodnya.ua Реклама
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти