Здавалося б, такий простий у приготуванні овоч, а підходити до нього треба з усім кулінарним розумом. Тобто приготувати його з тими продуктами, з якими він найкраще поєднується. Ну і не їсти його багато, так нас просять дієтологи. Нижчеі знайдете рецепти страв для швидкої вечері, де головна роль дісталася картоплі. А кращі ціни на продукти для пікніка, вірніше, де їх вигідніше купувати, дізнаєтеся тут.
Жульєн з картоплею, куркою і грибами
Інгредієнти
- 800 г картоплі
- 300 г курячого філе
- 200 г печериць
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- 100 г вершкового масла
- 500 мл молока
- 75 г борошна
- Кілька гілочок кропу
- 150 г твердого сиру
- 4 ст. л. олії
Спосіб приготування
- Картоплю нарізати соломкою і обсмажити з невеликій кількості олії.
- Філе і гриби нарізати соломкою і тушкувати окремо від картоплі 20-30 хвилин, посолити і поперчити.
- Для соусу розтопити вершкове масло, просіяти в нього борошно, розтерти ложкою масу, додати молоко, знову добре розмішати і варити до потрібної густоти. Додати до грибів і курки.
- Коли соус з грибами і куркою закипить, вимкнути вогонь і додати дрібно нарізаний кріп.
- На дно кокотниц або спеціальних горщиків викласти картоплю.
- Додати соус з грибами і куркою, посипати тертим сиром.
- Поставити в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 15-20 хвилин, щоб сир покрився рум'яною скоринкою.
Картопляна запіканка з баклажанами і помідорами
Інгредієнти
- 2-3 ст. л. олії
- 1 цибулина
- 2 баклажани
- 400 г картоплі
- 1 великий помідор
- 200 г твердого сиру
- 6 ст. л. сметани або натурального йогурту
- 2-3 зубчики часнику
- Сіль, чорний перець – за смаком
Спосіб приготування
- Підготуйте овочі: цибулю наріжте тонкими кільцями, очищену картоплю – кружальцями по 5 мм, баклажан – кружечками по 1 см, помідори – великими кружечками.
- Розігрійте духовку до 180 градусів. Змастіть дно форми для запікання столовою ложкою олії.
- Викладіть шарами цибулю, картоплю, помідори і баклажани. Повторюйте шари, доки не закінчиться картопля. Посипайте кожен шар сіллю і перцем.
- Зверху викладіть ще один шар баклажанів, цибулю та помідори.
- Змішайте сметану, пропущений через прес часник. Полийте овочі отриманим соусом, посипте приправами за смаком.
- Накрийте форму фольгою і запікайте 1 годину.
- Зніміть фольгу, посипте тертим сиром і готуйте ще 15 хвилин, доки верх не підрум'яниться.
Запечена картопля з беконом і сиром
Інгредієнти
- 2 великі картоплини
- 50 г вершкового масла
- 100 г моцарели для піци
- 4-6 смужок бекону
- 2 ст. л. сметани
- 2 пера зеленої цибулі
- Кріп – за смаком
Спосіб приготування
- Помийте картоплю. Зробіть у ній часті глибокі надрізи, прорізаючи поперек майже наскрізь.
- Змастіть вершковим маслом і запікайте близько години на застеленому фольгою деку за 180 градусів.
- Наріжте сир пластинами.
- Бекон подрібніть і обсмажте на сковороді до хрусткої скоринки.
- Коли картопля буде готова, дістаньте з духовки і посипте беконом, зверху покладіть шматочки сиру і поставте знову в духовку, щоб сир розплавився.
- Подавайте запечену картоплю гарячою, змастивши зверху сметаною або натуральним йогуртом.
- Зверху посипте свіжою зеленню.
Гарбузово-картопляна запіканка з беконом
Інгредієнти
- 600 г гарбуза
- 1 кг картоплі
- 1 цибулина
- 2 ст. л. олії
- 100 мл молока
- 50 г масла
- 120 г бекону
- 100 г копченого чедера
- Сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування
- Картоплю, гарбуз і цибулю почистити.
- Картоплю нарізати великими шматочками і відварити в підсоленій воді до м'якості. Злити рідину, додати вершкове масло і підігріте молоко, розім'яти в пюре.
- Гарбуз і цибулю довільно нарізати, тушкувати на розігрітій з олією сковороді до м'якості. Посолити. Подрібнити за допомогою блендера.
- Бекон нарізати невеликими шматочками і обсмажити до золотистого кольору.
- Сир натерти на тертці.
- Перемішати картопляне і гарбузове пюре і сир, залишивши частину чедера для посипання. Викласти половину пюре в нероз'ємну жароміцну форму, зверху розкласти бекон і пюре, що залишилося.
- Посипати тертим сиром і запікати в розігрітій до 180 градусів духовці, доки не з'явиться золотава скоринка.
Картопля з м'ясом в рукаві
Інгредієнти
- 1-1.5 кг картоплі
- 500-700 г м'яса (яловичини, телятини, свинини або курки)
- 1 цибуля
- 1-2 моркви
- 1 ст. л. гірчиці в зернах
- 3-4 ст. л. томатного соусу
- Сіль, перець
- Олія
Спосіб приготування
- Картоплю почистити, нарізати кубиками.
- Цибулю і моркву почистити, нарізати невеликими шматочками.
- Обсмажити цибулю і моркву на олії до м'якості.
- М'ясо нарізати кубиками, обсмажити в окремій сковороді до золотистого кольору. Посолити, поперчити, за бажанням додати трохи соєвого соусу.
- Перемішати нарізану картоплю, м'ясо, цибулю, моркву, гірчицю і томатний соус. За бажанням ще раз приправити.
- Скласти все в рукав для запікання. Зав'язати кінці і готувати в розігрітій до 180 градусівС духовці до м'якості картоплі. Вона має легко протикатися виделкою.
- Подавати картоплю з м'ясом гарячою.
Як вибрати картоплю для різних страв
- Щоб купити правильну картоплю, потрібно розуміти, що ви збираєтеся з неї готувати. Найбільше крохмалю містять бульби білого кольору. Це сорти "Адрета" "Конкорд" і "Ківі". Крохмалю в них більше 20%. З таких сортів виходить найсмачніше пюре.
- Для смаження підходять рожева картопля. Вона добре тримає форму і не розсипається.
- Якщо стежите за фігурою, купуйте картоплю фіолетового відтінку. У ній крохмалю найменше – до 14%.
До вечері також можна приготувати кіш з тунцем і шпинатом. Рецепт – у відео.
Тут дізнаєтеся 8 способів, як зробити молоду картоплю неймовірно смачною.