Новорічне меню 2021: ТОП-10 рецептів святкових страв

28 грудня 2020, 18:17
Що приготувати на Новий рік 2021

Меню на Новий рік 2020

Новий рік 2021 – рік Металевого Бика. І для того, щоб відсвяткувати його правильно, в усякому разі в кулінарному плані, Бик на столі має бути. У вигляді салату, звісно. Важливо пам'ятати, що символ Нового року не потерпить яловичини у жодному разі. А от легкі закуски з великою кількістю зелені – це правильний вибір. Ну і звісно, головний салат цього року – "Бичок".

Салат "Бичок"

Реклама
Фото: Depositphotos
  • 2 шт. – картопля відварена;
  • 100 г – морква по-корейськи;
  • 3 шт. – яйця відварені;
  • 100 г – сир;
  • 150-200 г – відварене куряче філе;
  • майонез;
  • зелень.

Для прикраси

  • 2-3 шт. – морква відварна;
  • 2 шт. – варені яйця;
  • перець чорний горошком;
  • гвоздика (спеція).

Читайте також:

Як приготувати

Реклама
  1. Картоплю натираємо на крупній тертці, викладаємо першим шаром на тарілку сервіровки. Потім змащуємо майонезною сіточкою.
  2. Наступний шар викладаємо моркву по-корейськи, змащуємо майонезом.
  3. Курку дрібно нарізаємо. Викладаємо третій шар, змащуємо майонезом.
  4. Яйця і сир натираємо на дрібній тертці – це завершальний шар.

Прикрашаємо салат "Бичок"

  • З моркви вирізаємо роги і вуха.
  • Четвертинка вареного яйця – "голова" Бика.
  • Половина яйця – "мордочка".
  • Гвоздика – "очі".
  • Перець – "ніс".

Баранина з кмином і м'ятою за рецептом Юлії Висоцької

Баранина в духовці

Інгредієнти:

Реклама

Основні:

  • баранячий окіст на кісточці – 2,5 шматка;
  • морська сіль крупного помелу – 1 ч. л.

Для маринаду:

  • лимони – 2 шт.;
  • перець чилі червоний – 2 шт.;
  • часник – 10 зубчиків;
  • м'ята – 1 пучок;
  • оливкова олія – 5 ст. л.;
  • кмин – 1 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Духовку попередньо розігріти до 200 °С.
  2. Зубчики часнику почистити і розчавити плоскою стороною ножа.
  3. Перець чилі нарізати невеликими шматочками, попередньо видаливши насіння з одного стручка (якщо боїтеся гострого – видаляйте з обох).
  4. Листя м'яти дрібно порубати.
  5. З лимонів вичавити сік.
  6. Приготувати маринад, з'єднавши оливкову олію, лимонний сік, м'яту, перець чилі, часник і кмин.
  7. У баранині зробити глибокі надрізи уздовж кістки і невеликі надрізи на м'ясі.
  8. Обмазати баранину маринадом, постаратися наповнити ним всі надрізи в м'ясі і залишити маринуватися мінімум на годину.
  9. Запікати приблизно півтори-дві години в розігрітій духовці. Подавати, присипавши крупною морською сіллю.

Качка з яблуками, рисом і журавлинним соусом

Запечена качка с яблуками і рисом

Інгредієнти:

Для качки:

  1. Качка вагою близько 2-х кг;
  2. 3-4 кислих зелених яблука;
  3. Сіль, перець – за смаком.

Для соусу:

  • 500 г журавлини;
  • 200 г коричневого цукру;
  • 1 паличка кориці;
  • 5 бутонів гвоздики;
  • цедра і сік одного лимона;
  • 180 г портвейну.

Для рисового гарніру:

  • 2 чашки рису басматі;
  • 4 чашки води;
  • 1 ст. л. рослинної олії;
  • 1 ст. л. лимонного соку;
  • цедра 1/2 лимона;
  • 1 головка часнику;
  • 1 гілочка чебрецю;
  • 1 ч. л. морської солі.

Спосіб приготування:

  1. Випотрошену качку промити зовні і всередині, натерти сіллю і перцем.
  2. Яблука промити, видалити серцевину, розрізати на четвертинки, нафарширувати ними качку.
  3. Помістити качку в форму для запікання, налити 0,5 склянки води, накрити фольгою.
  4. Запікати на максимальній температурі близько 1,5 години, періодично поливаючи жиром, що виділився. Коли качка буде майже готова, зняти фольгу і дати підрум'янитися.
  5. Для журавлинного соусу всі складові скласти в глибоку каструлю, довести до кипіння і варити 15-20 хвилин. Остудити, вийняти цедру, корицю і гвоздику.
  6. Приготувати гарнір. Рис промити до чистої води. Покласти в чашу мультиварки рис, холодну воду, олію, сік і подрібнену цедру лимона (тільки жовту частину), цілу головку часнику, чебрець і сіль.
  7. Готувати в режимі "Молочна каша", після сигналу вийняти часник і чебрець, рис перемішати.
  8. Подавати запечену качку разом із журавлинним соусом і рисом.

Читайте також:

Смажена форель із зеленим салатом

Форель з зеленим салатом

Інгредієнти:

  1. 2 стейка форелі;
  2. Сік половини лайма;
  3. Суміш перців, сіль;
  4. Оливкова олія.

Для салату:

  • 200 г листя мангольду;
  • половина лайма;
  • 1 червона цибулина;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • 2 ст. л. бальзамічного оцту;
  • сік половини лайма;
  • 1/2 ч. л. рідкого меду;
  • мелений перець за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Стейки форелі розділити на чотири частини. Посолити і поперчити, скропити лаймовим соком і маринувати 20 хвилин.
  2. Листя мангольд вимити й обсушити. Цибулю очистити і нарізати пір'ям. Лайм нарізати скибочками.
  3. Для заправки змішати оливкову олію, бальзамічний оцет, лаймовий сік, мед і перець. Змішати цибулю, мангольд і лайм, заправити.
  4. Рибу обсмажити на гарячій оливковій олії по 5-8 хвилин із кожного боку.
  5. Подавати рибу з салатом. Перед подачею посипати меленою сумішшю перців.

Читайте також:

Запечена картопля з беконом і сиром

Картопля з беконом і сиром

Інгредієнти:

  • 4 шт. середньої картоплі;
  • 3 ст. л. діжонської гірчиці;
  • 3 ст. л. жирних вершків;
  • 2 ст. л. мелених сухарів;
  • 150 г пармезану;
  • 1-2 смужки бекону;
  • 1/2 пучка зеленої цибулі або петрушки;
  • сіль і чорний мелений перець – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Кладемо картоплю в каструлю, заливаємо холодною водою і ставимо на вогонь. Даємо воді закипіти і варимо картоплю 20-25 хвилин. Для додаткового смаку можна за 5 хвилин до готовності покласти сіль, перець горошком і лавровий лист.
  2. З готової картоплі зливаємо воду, дати трохи охолонути. Розрізаємо картоплю навпіл. Виймаємо серединку, залишаючи стінки товщиною 5-10 мм, щоб вийшли човники.
  3. Бекон ріжемо дрібними кубиками і обсмажуємо до рум'яної скоринки.
  4. Частину картоплі, що вийняли, розминаємо. Додаємо вершки, гірчицю, сіль, перець. Дрібно ріжемо петрушку і додаємо її до картопляно-гірчичної маси разом з беконом. Перемішуємо.
  5. Готуємо посипку. Змішуємо сухарі і дрібно натертий пармезан, за бажанням додаємо зелень, перець чилі або часник.
  6. Дно картопляних човників посипаємо сухарями з пармезаном. Зверху кладемо картопляно-гірчичну масу.
  7. Заповнені човники знову посипаємо сухарями і пармезаном. Ставимо в розігріту до 180 °С духовку і запікаємо протягом 10-15 хвилин.

Сільський печінковий паштет із журавлиною і мигдалем

Паштет з журавлиною і горіхами

Інгредієнти:

  • 500 г курячої печінки;
  • 1 велика цибулина;
  • 1/2 склянки вершків;
  • 1 яйце;
  • жменя сушеної журавлини;
  • 2 ст. л. мигдальних пластівців або крупно порубаного мигдалю;
  • 1 зубчик часнику;
  • сіль, перець – за смаком;
  • майоран – за смаком;
  • базилік – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Печінку помити, очистити від плівок і жиру.
  2. Розрізати на шматочки і злегка обсмажити, залишивши серединку рожевою.
  3. Цибулю порізати дрібними кубиками, пасерувати до напівпрозорості.
  4. Печінка порізати кубиками, змішати з цибулею, додати решту інгредієнтів, добре перемішати.
  5. Викласти паштет у форму для запікання. Випікати протягом години при температурі 200 °С.
  6. Перед подачею закуску остудити.

Салат із буряка, апельсинів і фети

Салат з апельсинів з сиром / Фото: Unsplash

Інгредієнти:

  • 2 відварених або запечених буряка;
  • 1 смачний апельсин;
  • 50 г листя салату;
  • 100 г козячого сиру, бринзи або фети;
  • жменя підсмажених волоських горіхів.

Для заправки:

  • 1 ч. л. меду;
  • 1 ч. л. гірчиця;
  • 1 ч. л. соусу бальзамик;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • щіпка чорного перцю.

Спосіб приготування:

  1. Апельсин очистити і нарізати на сегменти без шкірки. Видалити кісточки.
  2. Відварний буряк остудити, очистити і нарізати шматочками або кубиками.
  3. На блюдо викласти салат мікс, нарізані буряки й апельсини.
  4. Розподілити зверху козячий сир.
  5. Приготувати заправку: змішати мед, гірчицю, оливкову олію та бальзамічний крем, вичавити сік із залишків апельсина, перемішати.
  6. Полити заправкою салат, посипати меленим чорним перцем. Прикрасити волоськими горіхами.

Читайте також:

Салат "Вальдорф" із куркою

Салат з куркою

Інгредієнти:

Для салату:

  • 1 середнє яблуко, тонко нарізане;
  • 2 ст. л. лимонного соку;
  • 1 відварна або запечена куряча грудинка, нарізана;
  • 1 чашка червоного винограду без кісточок, розрізаного навпіл;
  • 1 стебло селери, тонко нарізане;
  • 1/4 чашки жовтих родзинок;
  • 1/2 склянки підсмажених волоських горіхів, крупно порізаних.

Для заправки:

  • 3/4 склянки грецького йогурту;
  • 1/4 склянки майонезу;
  • сік 1/2 апельсина;
  • 1/4 ч. л. солі.

Спосіб приготування:

  1. Скропити нарізані яблука лимонним соком.
  2. Скласти в миску, додати курку, виноград, селеру, родзинки та волоські горіхи. Обережно перемішати.
  3. У невеликій мисці змішати йогурт, майонез, апельсиновий сік і сіль.
  4. Акуратно додати заправку в салат.
  5. Подавати салат "Вальдорф" із куркою на подушці з салатного листя.

Швидкий "Цезар" із креветками

Салат з креветками

Інгредієнти:

  1. Великі креветки – 400 г;
  2. Салат романо (качан) – 1 шт.;
  3. Сир пармезан тертий – 50 г;
  4. Хліб білий (крутони);
  5. лимон;
  6. Олія оливкова;
  7. Петрушка або кріп;
  8. Сіль, перець.

Для соусу:

  1. Домашній майонез – 100 г;
  2. Часник – 2 зубчики;
  3. Соус вустерський;
  4. Лимон (сік);
  5. Перець чорний молотий;
  6. Сіль морська.

Спосіб приготування:

  1. Креветки вимийте, очистіть від панцирів, видаліть голови, залишивши за бажанням хвостики. Проведіть ножем уздовж спинки, щоб видалити кишкову вену.
  2. Збризніть креветки оливковою олією, посипте дрібно нарізаною зеленню і перемішайте.
  3. Обсмажте креветки на розпеченій сковороді або на грилі (або відваріть в киплячій воді), не більше 3-5 хвилин, збризніть лимонним соком, посоліть і поперчіть.
  4. Качан салату розберіть на листя, вимийте і висушіть. Порвіть листя руками на шматочки і викладіть на велике блюдо. Додайте креветки і крутони.
  5. Для соусу: змішайте майонез, вустерский соус, перець, невелику кількість лимонного соку і пропущений через прес часник.
  6. Заправте салат і посипте тертим пармезаном.

Желейний торт із бісквітом і фруктами

Торт з фруктами

Інгредієнти:

  • 3 апельсини;
  • 3 мандарини;
  • 150 г консервованих ананасів;
  • 1 невеликий банан;
  • 50 г желатину;
  • 1 пакетик ванільного цукру;
  • 900 г сметани;
  • 1 ст. цукру для крему і 0,5 ст. цукру для бісквіту;
  • 3 яйця;
  • 1 ч. л. соди;
  • 200 г борошна.

Спосіб приготування:

  1. З яєць, 0,5 склянки цукру, борошна і соди замісити тісто для бісквіта.
  2. Залийте рідке тісто у форму для випічки, застелену пергаментним папером, і випікайте 15 хвилин при температурі 180 °С. Остудіть.
  3. Остиглий бісквіт наріжте кубиками 1,5 х 1,5 см.
  4. Мандарини, апельсини, банан очистіть від шкірки. Апельсини наріжте кружальцями, мандарини розберіть на часточки, банан і ананас наріжте кубиками.
  5. Залийте желатин холодною кип'яченою водою. Коли він набубнявіє, підігрійте на слабкому вогні до повного розчинення. Не кип'ятіть.
  6. Збийте сметану з 1 склянкою цукру, додайте ванільний цукор і остиглий до кімнатної температури желатин. Добре перемішайте.
  7. Застеліть роз'ємну форму харчовою плівкою. На дно красиво викладіть кружечки апельсинів і часточки мандаринів. Потім додайте частину бісквіту, а на нього знову викладіть фрукти. Залийте половиною крему. Тепер знову викладіть бісквіт і фрукти, а зверху залийте кремом.
  8. Накрийте торт вільними краями харчової плівки і відправте в холодильник на всю ніч. На наступний день ви легко дістанете його з форми, перевернувши і розімкнувши бортики.

Читайте також:

Холодний глінтвейн із червоного вина

Глінтвейн з червоного вина

Інгредієнти:

  • 1 л легкого червоного вина;
  • 55 г (1/4 склянки) дрібного цукру;
  • 1 апельсин, нарізаний невеликими шматочками;
  • 10 бутонів гвоздики;
  • 2 палички кориці по 7 см;
  • 1 стручок ванілі, розрізаний навпіл;
  • 2 ст.л. лікеру Куантро;
  • 8 шт. полуниці, нарізаної;
  • шматочки льоду – для подачі.

Спосіб приготування:

  1. Змішайте вино, цукор, апельсин, гвоздику, корицю і ваніль у середній каструлі на середньому вогні.
  2. Готуйте, помішуючи, протягом 2 хвилин або поки цукор не розчиниться.
  3. Доведіть до кипіння і відразу ж зніміть із вогню. Відкладіть на 30 хвилин для настоювання.
  4. Додайте Куантро в винну суміш і перемішайте. Перелийте в глечик і поставте в холодильник на 2 години.
  5. Додайте полуницю. Насипте в стакани лід. Залийте холодним глінтвейном і одразу подавайте.

Тут знайдете 3 рецепти салатів без майонезу від Євгена Клопотенка.