Що приготувати на вечерю без м'яса: ТОП-7 рецептів

25 січня 2021, 12:36
Кращі вегетаріанські ідеї для вечері

Фото: instagram.com/food.vegans/

Завтрак і обід – основні прийоми їжі. Але не треба забувати, що є продукти, від яких слід відмовитися під час сніданку. І якщо вранці ми можемо дозволити собі добре поїсти, то на вечерю, бажано, приготувати щось легке та корисне. Страви з нашої добірки смачні, корисні і не дуже складні в приготуванні. Вони містять багато овочів, тому подарують вам порцію вітамінів, мінералів і корисної клітковини. Спробуйте, у вас обов'язково вийде.

Картопляна запеканка із сиром

Реклама
Фото: instagram.com/iamcookru/

Інгредієнти

  • 5 штук. – картопля
  • 100 г – сир твердий
  • 2 шт. – яйця курячі
  • 5 ст. л. – майонез
  • Сіль, часник і перець чорний мелений за смаком

Спосіб приготування

  1. Сир натріть на тертці. Половину тертого сиру змішайте з одним яйцем і майонезом. Також додайте часник, чорний мелений перець і сіль.
  2. Картоплю очистіть від шкірки і тонко наріжте або натріть на тертці.
  3. Картоплю змішайте із сирним соусом і викладіть у форму для запікання.
  4. Половину тертого сиру змішайте з другим яйцем. Залийте соусом картоплю. ⠀
  5. Запікати страву в розігрітій до 180 градусів печі до рум'яної скоринки, приблизно 35-40 хвилин.

Читайте також:

Реклама

Хрусткий смажений тофу

Фото: instagram.com/food.vegans/

Інгредієнти

Реклама
  • 1 упаковка тофу ⠀
  • 3 ст. л поживних дріжджів ⠀
  • 2 ст. л. універсальної борошна ⠀
  • 2 ч. л. часникового порошку ⠀
  • 1/2 ч. л. солі ⠀
  • 1/2 ч. л. перцю ⠀
  • 2 ст. л. оливкової олії


Спосіб приготування

  1. Помістіть тофу під прес 10 хвилин. Наріжте тофу кубиками. ⠀
  2. У невеликій мисці змішайте тофу з харчовими дріжджами, борошном, часниковим порошком, сіллю і перцем. Обережно перемішайте, щоб добре покрити тофу. Або помістіть усі інгредієнти в закритий контейнер і добре струсіть. ⠀
  3. У великій сковороді розігрійте олію на середньому вогні. ⠀
  4. Додайте тофу. Готуйте 4-6 хвилин, періодично перевертаючи, доки вони не стануть золотисто-коричневими і злегка хрусткими. ⠀

Читайте також:

Тушкована капуста з грибами

Тушена капуста з грибами

Інгредієнти:

  • 1/2 середнього качана капусти
  • 1 середня морква
  • 1 середня цибулина
  • 1 середній солодкий перець
  • Сіль, цукор за смаком
  • Прованські спеції
  • 1 ст.л. оцту
  • Соняшникова олія
  • 2 ч.л. томатної пасти
  • Перець-горошок
  • Лавровий лист
  • 500 г свіжих печериць

Спосіб приготування:

  1. Капусту нашаткувати, моркву натерти на крупній тертці.
  2. Цибулю нарізати кубиками, перець – соломкою.
  3. Все перемішати, посолити за смаком, додати трохи цукру, прованські трави й оцет.
  4. Все перемішати руками, трохи віджимаючи, злегка полити олією.
  5. Тушкувати на невеликому вогні під кришкою на рослинній олії, періодично помішуючи, протягом 20 хвилин.
  6. Поки тушкується капуста, нарізати гриби й обсмажити на олії до золотистого кольору.
  7. Додати гриби до капусти, а також томатну пасту, перемішати.
  8. Додати лавровий лист, запашний перець. За бажанням ще раз посолити.
  9. Накрити кришкою і тушкувати ще 5 хвилин.

Читайте також:

Перець, фарширований кускусом

Фарширований перець овочами і кускусом

Інгредієнти:

  • Солодкі перці (кількість залежить від розміру)
  • 1/2 чашки кускусу
  • 1 чашка окропу або бульйону
  • 1 невеликий баклажан
  • 1 невелика цибулина
  • 1 великий стиглий помідор
  • Чебрець або базилік
  • 100 г фети або бринзи

Спосіб приготування:

  1. Кускус залити окропом, дати постояти, поки рідина не вбереться; посолити, поперчити, перемішати виделкою.
  2. Цибулю дрібно нарізати. Баклажан нарізати маленькими кубиками.
  3. На оливковій олії обсмажити цибулю і баклажан протягом 2-3 хвилин. Помідор натерти на тертці, шкірку викинути. Додати в сковороду разом з чебрецем і базиліком, приправити сіллю і перцем, перемішати й готувати, поки рідина не випарується.
  4. Перемішати овочі з кускусом, злегка остудити. Сир розкришити, змішати з кускусом і овочами.
  5. У перців зрізати вершечки, очистити від перегородок і насіння. Нафарширувати начинкою. Покласти в змащену маслом форму, змастити перці маслом.
  6. Запікати при 190 ºС протягом 20-25 хвилин.

Читайте також:

Паста із соусом песто та овочами

Інгредієнти:

  • 200 г заморожених суцвіть броколі
  • 200 г замороженого зеленого горошку
  • 200 г замороженої стручкової квасолі
  • 600 г пасти фузіллі
  • 1 ріпчаста цибулина
  • 4 ст. л. оливкового масла
  • 1 ст. л. соусу песто
  • Сіль, перець – за смаком
  • Пармезан – для подачі
  • Свіжий базилік – для прикрашання

Спосіб приготування:

  1. Пасту відварити в підсоленій воді.
  2. Зелений горошок, стручкову квасолю і броколі, не розморожуючи, відваріть у підсоленому окропі 2 хвилини. Злийте окріп і обдайте овочі крижаною водою.
  3. Цибулю дрібно наріжте і обсмажте на сковороді до м'якості.
  4. Відкладіть жменю зеленого горошку, інші овочі разом із цибулею збийте в блендері.
  5. На сковороді розігрійте масло, потоміть на ньому овочеве пюре 5 хвилин.
  6. Додайте відварену пасту і соус песто, перемішайте. Покуштуйте, посоліть і поперчіть за смаком.
  7. Подаючи, прикрасьте пасту з соусом песто зеленим горошком, що його відклали, листочками базиліку і пармезаном.

Гарбуз, фарширований киноа та сухофруктами

Фарширований гарбуз з кіноа та сухофруктами

Інгредієнти:

  • Круглий гарбуз вагою 1.5 кг
  • 120 г кіноа (можна замінити рисом або булгуром)
  • 2 моркви
  • 100 г родзинок
  • 2 цибулини
  • 2 зубчики часнику
  • Кілька гілочок коріандру
  • 2 ст. л. оливкового масла

Спосіб приготування:

  1. Відварити кіноа в підсоленому окропі, дотримуючись часу, вказаному на упаковці.
  2. Замочити родзинки в гарячій воді. Коли він розбухне, злити воду.
  3. Очистити цибулю, моркву і часник. Цибулю і часник дрібно нарізати. Моркву нарізати середніми кубиками. Коріандр дрібно посікти.
  4. Із гарбуза зрізати верх і обережно видалити ложкою насіння. У нагрітій на сковороді оливковій олії обсмажити цибулю і часник. Додати моркву, посолити, поперчити й готувати близько 10 хвилин. Зняти сковороду з плити, додати кіноа, родзинки та коріандр. Перемішати.
  5. Нафарширувати підготованою начинкою гарбуз, накрити верхньою частиною і запікати в заздалегідь розігрітій до 180 °С печі 40 хвилин.

Читайте також:

Картопляна запіканка з баклажанами й помідорами

Картопляна запіканка з баклажанами і помідорами

Інгредієнти:

  • 2-3 ст. л. олії
  • 1 цибулина
  • 2 баклажани
  • 400 г картоплі
  • 1 великий помідор
  • 200 г твердого сиру
  • 6 ст. л. сметани або натурального йогурту
  • 2-3 зубчики часнику
  • Сіль, чорний перець – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Підготуйте овочі: цибулю наріжте тонкими кільцями, очищену картоплю – кружальцями по 5 мм, баклажан – кружечками по 1 см, помідори – великими кружечками.
  2. Розігрійте піч до 180 ºС. Змастіть дно форми для запікання соняшниковою олією (кількість – столова ложка).
  3. Викладіть шарами цибулю, картоплю, помідори та баклажани. Повторюйте шари, поки не закінчиться картопля. Посипайте кожен шар сіллю і перцем.
  4. Зверху викладіть ще один шар баклажанів, залишки цибулі та помідорів.
  5. Змішайте сметану з пропущеним через прес часником. Полийте овочі цим соусом, посипте приправами за смаком.
  6. Накрийте форму фольгою і запікайте годину.
  7. Зніміть фольгу, посипте тертим сиром і готуйте ще 15 хвилин, доки верх не підрум'яниться.

Плюси й мінуси вегетаріанства

Фахівці з харчування кажуть, що повна відмова від м'яса погіршує волосся, шкіру і нігті людини. Організм не отримує потрібної кількості вітамінів і забирає їх із власних резервів. А набрати достатню кількість поживних речовин з продуктів рослинного походження дуже складно.

Експерти додають, що для підтримки норми вітамінів і мінералів потрібно їсти м'ясо 3-4 рази на тиждень, тоді як щоденне вживання м'яса шкідливе для травлення.

Серед плюсів вегетаріанства – знижений ризик виникнення серцево-судинних і онкологічних захворювань. Крім цього, ті, хто не їсть м'яса, рідко мають надмірну вагу.

Тут знайдете 5 рецептів салатів з морепродуктами.