Куди поїхати у відпустку

На кого залишити улюбленця

Як зміцнити імунітет

Модні джинси

Тести

Найдорожче

Чому коренеплоди корисні та необхідні в нашому раціоні

Ви переконаєтеся, що без буряка, моркви, часнику і ріпи наш організм обходитися не може

Під час нескінченних застіль не варто забувати, що наш організм потребує серйозного детоксу, тобто очищення від усього, що ми наїли під час новорічних свят. І чому б не звернути увагу на коренеплоди? Це тільки на перший погляд морква, буряк, ріпа, часник та інші – скромні овочі. Насправді, в них зберігається безліч корисного, без чого наш організм не може нормально функціонувати. Разом з нутриціологинею, консультанткою з питань дієтології та управління здоров'ям Вірою Паламар, поговоримо про це докладніше.

Фото: Віра Паламар, дієтологиня, нутриціологиня

"Коренеплоди – це не просто смачно, вони так само є частиною повноцінного харчування. Існує безліч поживних і смачних коренеплодів, кожен з яких має унікальну користь для здоров'я: від зниження окисного стресу до запобігання хронічним захворюванням. Для досягнення найкращих результатів комбінуйте різні види коренеплодів, кожен з яких багатий на поживні речовини, і це допоможе оптимізувати раціон і поліпшити здоров'я", – каже Віра Паламар.

Читайте також:

Найкорисніші та найдоступніші коренеплоди

Знизити вплив УФ-променів на шкіру допоможуть овочі, особливо червоні і помаранчеві
Знизити вплив УФ-променів на шкіру допоможуть овочі, особливо червоні і помаранчеві / Фото: unsplash.com

Буряк
Один з найпоживніших коренеплодів. Містить велику кількість клітковини, фолієвої кислоти і марганцю. Також він багатий на корисні нітрати, які є рослинними сполуками, що допомагають розширювати кровоносні судини, тим самим потенційно знизити підвищений кров'яний тиск і поліпшити здоров'я серця.

Морква
У моркві міститься велика кількість вітамінів А і К, а також важливого антиоксиданту бета-каротину. Морква може сприяти зниженню рівня холестерину, а також бути хорошим засобом у профілактиці певних типів раку, зокрема раку грудей, простати і шлунка. Це прекрасний помічник у профілактиці втрати зору і підтримці здоров'я шкіри. Причому при термічній обробці рівень біодоступності бета-каротину підвищується.

Однак, якщо ви страждаєте на надмірну масу тіла, то контролюйте кількість приготовленої моркви, оскільки калорійність готового продукту підвищується в кілька разів! Радимо комбінувати в своєму раціоні свіжу та приготовлену моркву.

Читайте також:

Цибуля
Популярний коренеплід, що є основним інгредієнтом в багатьох кухнях, який містить велику кількість клітковини, вітаміну С і антиоксидантів. Вживання 100 грамів сирої цибулі на день значно знижує рівень цукру в крові у людей з діабетом. Так само відомо, що цибуля може володіти потужними протираковими властивостями, при цьому вчені пов'язують вище споживання цього коренеплоду з нижчим ризиком розвитку поширених типів раку.

Солодка картопля
Яскравий і смачний коренеплід, дуже поживний і корисний для здоров'я. Багатий на клітковину, вітамін С, марганецб, вітамін А і антиоксиданти, зокрема бета-каротин, хлорогенову кислоту й антоціани. Вживання солодкої картоплі людьми, які страждають на цукровий діабет, сприяє поліпшенню рівня цукру в крові. Завдяки вмісту вітаміну А цей коренеплід може покращувати імунітет, захищати від втрати зору і підтримувати здоров'я шкіри.

Читайте також:

Ріпа
Суперкоренеплід, у якого неймовірний перелік поживних речовин. Ріпа є прекрасним джерелом вітаміну С, клітковини, марганцю і калію. Додавання вітаміну С у ваш раціон може допомогти підвищити імунітет, зменшити симптоми респіраторних інфекцій.

Імбир
Рослина з Китаю, яка багата на антиоксиданти, в тому числі на унікальне поєднання – гінгерол. Імбир сприяє зменшенню болю і запалення, має імуностимулювальну дію, а також може бути ефективний при зменшенні нудоти і ранкового нездужання у вагітних.

Часник
Коренеплід, який містить велику кількість важливих поживних речовин, зокрема марганець, вітамін B6 і вітамін C. Крім того, він добре відомий своїми лікувальними властивостями, які приписуються сполуці – аліцину, що виділяється при подрібненні, жуванні або подрібненні зубчиків часнику. Аліцин може руйнувати бактерії та грибки. Його активність зберігається в крові та шлунковому соку.

Тут дізнаєтеся про ферментовані продукти, чому вони такі популярні і корисні для організму.

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News
Реклама
Гороскоп
Твій гороскоп на Сьогодні
Читати гороскоп
Just do it
Корисна порада на Сьогодні
Робити зарядку для ніг
Чому це важливо?
Лайфхак дня
Як заготовити компот з абрикос
Хакнути
Сольник зірки
DOROFEEVA
31 липня / 20:00
5 головних концертів липня
Чи гідний сервіс на відпочинку в Україні?
Дізнатися більше про відпочинок
Спецпроект
Календар лайфхаків на літо
Липень
Лайфхаки за календарем
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
25 - 31 липня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Оренда VIP-яхти — ₴27 000/година
За що такі гроші?
тест
Чи зможеш відрізнити дизайнерський одяг від речей з ринку?
Спробувати
Де купатися
Топ пляжів недалеко від Києва
Хочу дізнатися!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти