
Полуницю, малину, черешню та інші сезонні ягоди можна вже заготовляти на зиму, і найкращий спосіб їх зберігати – це заморозка. Якщо ягоди чи фрукти, і навіть овочі швидко заморозити, то більшість вітамінів у них зберігається. Як правильно це зробити – дізнаємося з експертами.
Заморожування ягід допомагає уповільнити процес розпаду в них корисних речовин, оскільки гальмується окиснення плода. Як зазначає консультант зі здорового харчування, доктор медицини Тибету Олена Бєляєва, рівень мінералів і клітковини при заморожуванні не знижується. І що швидше після збору заморожені плоди, то вони корисніші. Головне – їх не розморожувати та повторно не заморожувати кілька разів.


Лікар-дієтолог, лікар спортивної медицини та алерголог, засновник Дієт-центру здорового харчування доктора Куща Олександр Кущ зазначає, що чим раніше плоди зірвані та заморожені, тим більше вітамінів у них збережеться. Тобто вітаміни, особливо вітамін С, швидко руйнуються у вже зірваних і плодах, що зберігаються.
Тому не варто заморожувати фрукти чи овочі, які вже тривалий час зберігалися після збирання. Для заморозки беріть тільки непошкоджені плоди, не м'яті і не підгнилі тощо. Проте заморозка не вбиває бактерії, які можуть бути на ягодах разом із мікрочастинками землі. Тому попередньо варто промити ягоди, просушити, відкинувши на друшляк – і потім заморожувати.
Також ми писали, скільки полуниці корисно з'їдати і як зрозуміти, що ягоди без нітратів.
А ще дізнайтеся, чому потрібно їсти фрукти та ягоди щодня.