Травневі – це не тільки свята на честь праці та світу, а й своєрідний фестиваль гастрономічних шедеврів. У будь-які, навіть кризові часи господині намагалися здивувати гостей. Звичайно, дефіцит диктував свої правила, так що готувати смакоту можна було тільки згідно з державним планом. У цьому, як і в будь-якому явищі, були не тільки мінуси, але й плюси, головний з яких – натуральні продукти. З них наші мами і бабусі робили не найкорисніші, але дуже смачні страви. Про особливості вуглеводно-жирову дієту радянського періоду ми поговорили з к. м. н., дієтологом медичного центру "Юлія" Олександрою Кириленко і реабілітологом, засновником клубу "Здоров- Е" Борисом Скачко.
СУП ІЗ БРИКЕТУ
Одна з найбільш хітових страв радянського столу – гороховий суп з брикету. Для більшої користі в нього ще додавали картоплю і сметану. Виходила крохмально-вуглеводно-жирова солянка – без мікроелементів і вітамінів, зате дешева і ситна. Звичайно, наші господині витворяли таке від бідності, але дивним чином горохова традиція перекочувала з СРСР до Фінляндії і дожила до наших днів. Там, у місті Наанталі, притому в багатих будинках, можна і зараз покуштувати горохове ласощі з окропу і горохових консервів. Ні картоплі-морквини, ні засмажкою не належало бути. Важко сказати, що таке меню диктує бідність – швидше, вся справа в смаку і пристрастях.
СМАЖЕНА КАША
Будь-яка крупа (найчастіше – гречана, пшоно, рис) відварюється, а потім обсмажується з цибулею на рослинному маслі або салі. Страву можна їсти, якщо не звертати уваги на те, що корисні вуглеводи з круп погано засвоюються в дуеті з жиром.
ШОКОЛАДНА КОЛБАСА
Солодко-коньячне щастя на основі вершкового масла і бісквітного печива. Масло (жири) і бісквіт (швидкий вуглевод) – що може бути смачніше і корисніше? Море енергії, отриманої з такою стравою, виливалося в нескінченних козаків-розбійників. Чи можна його їсти любителям комп'ютерних боїв? Навряд чи, а тим, хто страждає від панкреатиту і будь-яких захворювань ШКТ – тим більше. Зате його можна трансформувати в корисні солодощі, якщо взяти натуральне какао і згущене молоко, галетне або вівсяне печиво, додати горіхи, курагу, родзинки та насіння. Літнім і людям з хронічними захворюваннями їсти з обережністю, дітям – за обидві щоки!
ВСЕ З ТУШОНКОЮ
Консервоване м'ясо з овочами, макаронами або картоплею – це означає білок + консерванти + швидкі вуглеводи + крохмаль. Результат регулярного вживання: великий живіт, слабкі судини, високий тиск і загострення хронічних захворювань. Можна їсти тільки в умовах військових дій, а в мирний час тушонку краще замінити запеченою бужениною.
КОВБАСНИЙ СУП
Консервована червона квасоля, сосиски або шинка, яловичий бульйон, картопля, цибуля, морква для засмажки. З корисних продуктів – тільки два останніх, все інше по суті – консерви. Готувати такий суп можна зрідка і тільки із заготовлених в домашніх умовах продуктів – інакше виходить суп із консервантів, до того ж насичений жирами і прянощами. Навантаження на підшлункову таке саме, як на боксера в останньому раунді.
БІЛЯШІ
Тісто з білого борошна – це, вважай, швидкий вуглевод, а начинка із субпродуктів (перемелені печінка, нирки, легені, жили) – багате на холестерин "м'ясо", насичені кислоти, які миттєво всмоктуються в кров і відкладаються на стінках судин у вигляді бляшок. Все це полірується смаженим рослинним маслом і дріжджами. Смак незабутній, ефект незгладимий: від такої жиро-дріжджової атаки постраждає печінка і ШКТ, а обмін речовин порушиться.
МАКАРОНИ ПО-ФЛОТСЬКИ
Класичний союз, коли з двох корисних продуктів виходить вбивче блюдо, що містить вуглеводи з жирами. Корисні речовини з м'яса в поєднанні з борошном (легкими вуглеводами) не засвоюються. По суті – це глибоководна міна уповільненої дії, яка підірве не тільки струнку фігуру, але і підшлункову, а також відкладуться бляшки холестеринів на стінках судин.
МАРИНАД ДЛЯ ШАШЛИКІВ
Хіт святкового травневого столу в усі часи – шашлики. А що в них головне? Маринад. Якому ви віддаєте перевагу – кефір, майонез, оцет, цибулевий сік, вино? На смак шашлик буде чудовим з будь-яким, але от замаринований в кефірі та в майонезі – безглуздим, оскільки корисні речовини (залізо) з м'яса не засвоюються з кисломолочним продуктом або жирним майонезом. Кращий маринад – лимонний сік зі спеціями і зеленню (витримка – 20 хвилин). Ще один варіант: посолити, поставити під гніт, скропити сухим білим вином, додати прянощів і їсти, гарніруючи овочами.
Читайте також:
- Час Путіна закінчується і він про це знає – Кваснєвський
- Книги під замком: які книги були і залишаються забороненими в Україні
- Барак Обама покатав великодні яйця і почитав дітям книжку
- Кримчани не отримують зарплати і соцвиплати – депутат Севастопольської міськради
- Вчені з'ясували, що навколишні звуки впливають на смак їжі та напоїв
- Як правильно вийти з Великого посту