Домашній борщ, пампушки і деруни: ми, українці, завжди любимо поїсти смачно і різноманітно. Наше сало з чорним хлібом і часником подобається навіть іноземцям. А ось які українські кулінарні витвори увічнили?
В Україні налічується ціла серія скульптур, присвячених страв українській кухні або коронним овочам і фруктам різних регіонів. У кожного з українських їстівних пам'ятників – своя історія, традиції і секрети.
У Києві є пам'ятник буряку – головному інгредієнту борщу. До камінного велетня, який знаходиться на території Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, поспішають ті, хто хоче бути багатим і вічно молодим. Існує повір'я, якщо потерти металеву табличку на пам'ятнику, то багатства буде через край. А ось за одну залізну гривню, кинуту в спеціальний ящик, кажуть, можна купити вічну молодість.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Ще один національний наркотик – сало, біле, з м'ясним прошарком і тонкою скоринкою. Смачно і до борщу, і просто з хлібом. Тому українці подумали: монумент одному-єдиному шматочку – це несправедливо, і поставили в Ромнах цілу свиню! Жителі містечка вірять: якщо потерти п'ятачок, матеріальне становище неодмінно покращиться.
Під чарочку українці люблять похрумтіти огірками. І огіркова столиця – Ніжин – хизується кам'яним огірком-гігантом.
Жителі і гості Полтави вважають своїми боргом сфотографуватися біля кам'яних галушок. Пам'ятник прикрашає місто вже 12 років. Місцеві згадують, що гігантську галушку навіть намагалися вкрасти.
А якщо пам'ятників мало – українці влаштовують цілі свята на честь улюблених страв.
Нагадаємо, раніше ми писали, в якій країні найкорисніші страви. Ми також розповідали, як облаштувати кухню по фен-шуй.
Читайте також: