Скількох видів рису тільки не існує! Різноманітність у всьому: від форми до кольорової гами. Рис універсальний, він хороший у багатьох стравах, на рисі "сидить" уся Азія. І, як нас запевняють, непогано почувається.
Ми вирішили розібратися з одним з найпопулярніших і, як вважають, з найкориснішим – коричневим або бурим рисом. Чому? З огляду на останні дослідження американських вчених-дієтологів, у бурому рисі є миш'як. Але є і хороша новина: вченим вдалося знайти спосіб приготування рису, який значно скоротить наявність у продукті небезпечного металу.
Почнемо з особливостей бурого рису.
Чому він бурий
Тому що його покриває лушпиння. Воно й надає йому колір і текстуру, впізнаваний присмак горіха. І це перша відмінність від білого. Бо білий рис тому й білий, що в процесі обробки позбувся цього лушпиння.
З оболонкою розібралися. А тепер – його розхвалювані властивості "прекрасно впливати на організм".
Низький глікемічний індекс
Справді, у бурому/коричневому рисі ГІ нижче, ніж у білому: 50 проти 67. А ми пам'ятаємо – що нижче індекс, то слабше підвищується рівень цукру в крові. Поки що плюс, але не значний.
А що з калоріями?
Одне з головних питань, що цікавлять усіх, хто намагається правильно харчуватися та стежити за фігурою, безумовно, лушпиння. У ньому містяться харчові волокна й корисні жири. Це плюс. Порівняємо кількість калорій. У 100 г вареного басматі – 127 ккал. У 100 гр вареного бурого рису – 120 ккал. Очевидне не коментуємо.
Тим паче у нас є те, що вимагає особливої уваги.
У бурому рисі є миш'як
Втім, як у будь-якому іншому рисі. Але в бурому рисі його таки більше. (Це доведено тими самими дослідженнями вчених, див. вище). Миш'як – важкий метал і дуже токсичний, а в рис він потрапляє з ґрунтових вод.
Чому миш'яку в буром рисі більше – відповідь на поверхні. Бурий не проходить стадію обробки на відміну від інших видів рису. Те саме й з антинутрієнтами (сполуками, що перешкоджають засвоєнню поживних речовин). Їх теж більше в буром рисі. Але вихід є.
Як позбутися миш'яку
Вчені Шеффілдського університету у Великій Британії розповіли про спосіб приготування рису, за допомогою якого можна скоротити присутність миш'яку від 50% до 75%. Цей метод назвали пропарювання з абсорбцією.
Потрібно варити рис упродовж 5 хвилин в кип'яченій воді. Потім злити воду і замінити чистою. Потім варити до готовності на повільному вогні.
І ще – не їжте рис щодня. Незалежно від того, який він, білий, бурий або ще якийсь, двічі на тиждень – цього достатньо.
А тут знайдете рецепт італійського рисового пирога і дізнаєтеся, як приготувати рисовий пудинг.