Рахуємо калорії в меню на Новий рік-2021: рецепти найкорисніших страв

30 грудня 2020, 14:20
Смачні страви для тих, хто любить смачно поїсти і щоби було без шкоди для фігури

Правильне харчування допомогло британцеві скинути зайву вагу

Те, що ми їмо в на Новий рік, не обов'язково має бути шкідливим. Наприклад, у нашому улюбленому олів'є може бути домашній майонез, а це вже непогано для фігури. Або можна вписати в новорічне меню максимально багато смачних і корисних страв. Тоді не доведеться картати себе за нестримний апетит і звинувачувати в переїданні. Дієтолог Лора Філіппова пропонує ідеї святкового столу.

Фото: дієтолог Лора Філіппова

Унікальність цього меню полягає в тому, що в ньому пораховані калорії, що містяться в кожній страві.

Реклама

Помідори, фаршировані гуакамоле з креветками (100 г – 75 кКал)

Інгредієнти

Реклама
  • 10-15 коктейльних помідорів (середнього розміру)
  • хвости тигрових креветок (за кількістю помідорів)
  • 2-3 авокадо м'яких
  • сік дольки лимона
  • 1-2 зубчики часнику
  • 1 ст. л. – оливкова олія для смаження
  • сіль, спеції за смаком

Спосіб приготування

  1. У помитих помідорів зрізаємо верхівку, акуратно вирізаємо вміст.
  2. Авокадо подрібнюємо в пюре і дрібними шматочками ріжемо в пюре те, що вирізали з помідора. Солимо і скроплюємо соком лимона, щоб авокадо не потемнів.
  3. Фаршируємо помідори отриманим пюре.
  4. Хвости креветок обсмажуємо на олії з часником 2-3 хвилини.
  5. На кожен помідор зверху викладаємо креветку.

Олів'є-лайт із червоною рибою (100 г – 115 кКал)

Реклама

Інгредієнти

  • 300 г – с/с червона риба
  • 1 середня морквина
  • 2-3 середні картоплини
  • 15 шт. – яйця перепелині, або 4 шт. – курячі
  • 150-200 г – зелений горошок заморожений
  • 2-3 середніх свіжих огірка
  • імбир маринований (2-3 листка)
  • густа сметана 20%
  • гірчиця ротісер (можна і звичайну)
  • сухий імбир, сіль, перець

Спосіб приготування

  1. Відварюємо овочі та окремо яйця (2 хвилини). Охолоджуємо і чистимо.
  2. Нарізаємо рибу та овочі однаковими шматочками, яйця – на четвертинки.
  3. Заливаємо окропом зелений горошок, потім зливаємо.
  4. Усі інгредієнти змішуємо.
  5. Дуже дрібно ріжемо маринований імбир і додаємо в салат.
  6. Заправляємо соусом і даємо трохи настоятися.

Соус для заправки

Змішуємо сметану з гірчицею в приблизній пропорції 1:5 (куштуйте), додаємо сухий імбир, сіль і перець.

Читайте також:

Запечене стегно індички з гарбузом (100 г – 120 кКал)

Інгредієнти

  • 800 г – м'ясо стегна індичка (без кістки і без шкірки)
  • 1000 г – гарбуз
  • 120 г – вершкове масло
  • 4 зубчики часнику
  • 30 г – імбир свіжий
  • 5 г – чебрець свіжий
  • перець, сіль за смаком

Спосіб приготування

  1. Натріть м'ясо сіллю і перцем із усіх боків. Застелите пергаментом велику форму або деко. На пергамент покладіть чебрець і зверху індичку.
  2. Гарбуз розріжте, видаліть насіння і почистіть. Наріжте великими шматками завтовшки приблизно 3 см. Посоліть і поперчіть гарбуз, викладіть навколо індички.
  3. Очистіть і дрібно наріжте імбир і часник. Вершкове масло розтопити і збити блендером з часником та імбиром до однорідності
  4. Полийте соусом м'ясо та гарбуз.
  5. Піч розігрійте до 180 °С. Запікайте 1 годину (за 30-40 хвилин м'ясо і гарбуз перевернути).
  6. Подавайте страву гарячою.

Різото із сиром дор блю і грушею (100 г – 110 кКал)

Інгредієнти

  • 150 г – рис арборіо
  • 2 солодкі груші (сорт конференц)
  • 50 г – цибуля-порей
  • 50 мл – біле сухе вино
  • 1/2 ст. л. – вершкове масло
  • 70 г – сир дор блю
  • 500 мл – овочевий бульйон
  • 20 г – петрушка

Спосіб приготування

  1. У груші видалити серединку і нарізати невеликими скибочками.
  2. Цибулю нашаткувати.
  3. У сковороді з товстим дном розігріти масло, обсмажити цибулю 2-3 хв, додати скибочки однієї груші, помішуючи обсмажити 2 хв.
  4. Всипати промитий рис, перемішати, влити вино і випарувати його.
  5. Поступово ополоник за ополоником додавати бульйон. Різото варимо 18-20 хв., постійно помішуючи і додаючи бульйон.
  6. Сир нарізати шматочками, додати в різото, потім скибочки другої груші, через 2 хв додати петрушку.

Читайте також:

Панакота лайт (100 г – 108 кКал)

Інгредієнти

  • 200 г – м'якого сиру 5%
  • 1 ст. л. – агар-агар (в крайньому разі – желатин)
  • 100 г – вершки 10%
  • 1 ст. л. – згущене молоко
  • 200 г – ягоди

Спосіб приготування

  1. Блендером дуже добре збиваємо сир до пастоподібної консистенції.
  2. Додаємо згущене молоко, 1 ст. л., збиваємо.
  3. Потім додаємо вершки і збиваємо.
  4. Агар-агар розчиняємо в невеликій кількості теплої води, додаємо в масу та знову збиваємо. Треба отримати консистенцію рідкої сметани.
  5. На дно плоских креманок викладаємо ягоди (можна заморожені), зверху додаємо масу.
  6. Накриваємо харчовою плівкою і ставимо в холодильник на ніч.

Тут знайдете 10 новорічних страв для вегетаріанців.