Класика французької кухні: готуємо лимонний пиріг з безе

15 січня 2018, 11:39
Рецепт солодкого тарта з лимонним курдом і меренгою

Лимонна меренга Фото: The Pretty Blog

У цьому французькому пирозі пісочна основа вдало поєднується з кислуватим лимонним кремом і повітряним безе. Його можна приготувати до чаю або подати на святковий стіл.

Смак лимонного тарта буде залежати від того, наскільки якісні цитрусові були обрані для начинки. Лимони з гладкою блискучою поверхнею мають тонку шкірку і послужать відмінними інгредієнтами для випічки. Перед приготуванням лимонного пирога фрукти необхідно ретельно вимити і обдати окропом. Це потрібно, щоб знешкодити небезпечні бактерії.

Реклама

Лимонний тарт з безе

Для тіста:

  • 150 г вершкового масла кімнатної температури
  • 100 г цукрової пудри
  • 2 яєчних жовтки
  • дрібка солі
  • 250 г борошна

Для лимонного курда:

  • цедра 3 лимонів
  • 200 мл лимонного соку
  • 200 г цукру
  • 2 яйця
  • 3 жовтки
  • 100 г вершкового масла
  • 5 г желатину
  • 30 мл води

Для безе:

Реклама
  • 3 яєчні білки
  • 200 г цукру
  • 50 мл води
  • 0,25 ч. ложки лимонної кислоти

Рецепт приготування:

1. Приготувати тісто. Збити масло з цукровою пудрою в пишну світлу масу. По одному додати яєчні жовтки, кожен раз перемішуючи. Всипати просіяне борошно і сіль, замісити тісто. Загорнути його в плівку і відправити в холодильник на 2-3 години.

Охолоджене тісто розкачати і викласти у форму, зробивши пальцями бортики. Поставити в холодильник ще на 30 хвилин.

Реклама

Застелити тісто пергаментом і насипати вантаж (квасоля, горох або спеціальні керамічні кульки). Випікати основу в розігрітій до 180 С духовці протягом 10 хвилин, потім зняти вантаж і пекти ще 10-15 хвилин. Вийняти з печі і остудити. За бажанням змастити тісто розтопленим білим шоколадом.

2. Приготувати начинку. Замочити желатин в холодній кип'яченій воді. Змішати сік і цедру лимонів з цукром, яйцями і жовтками. Нагрівати на водяній бані, поки суміш не загусне. Потім додати нарізане кубиками вершкове масло, перемішати віночком до однорідності. Ввести желатинову масу. Ретельно перемішати, накрити харчовою плівкою і відправити в холодильник. Коли лимонний курд охолоне і схопиться, збити його блендером і заповнити їм приготовлену тартинку.

3. Приготувати меренгу. У посуд з товстим дном додати цукор, воду і лимонну кислоту. Довести суміш до кипіння, помішуючи. Коли сироп закипить, зменшити нагрів і варити до проби на тверду кульку (невелика кількість киплячого сиропу має застигати в склянці з холодною водою в щільну тверду кульку.). Слідкуйте, щоб сироп не кипів занадто сильно і не почав набувати карамельного кольору.

Паралельно збити яєчні білки в міцну піну і, продовжуючи збивати їх, тонкою цівкою влити цукровий сироп, заварюючи білки. Білки при введенні сиропу сильно збільшаться в обсязі, меренга стане щільною і блискучою. Продовжувати збивати до того часу, поки крем не охолоне.

Відсадити меренгу поверх лимонного курду за допомогою кондитерського мішка. Підрум'янити її за допомогою спеціального пальника для крем-брюле або під грилем в духовці.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" ділився рецептом французького тартена з яблуками. Ми також розповідали, як приготувати італійський лікер лімончелло.

Дивіться відео, як зробити формочки для печива своїми руками: