Якщо ви думаєте, що пунш – це класичний британський напій, то ви дуже помиляєтеся. Пунш – це індійський гарячий напій, що складається з 5 інгредієнтів: ром, цукор, сік лимона, гаряча вода і чай. Назва логічна – в перекладі з хінді paantsch – це п'ять. І вже з Індії, на початку 17 століття, напій завезли в Англію. Класичний пунш – це одна частина соку лайма, дві частини підсолоджувача, три частини рому (переважно барбадоського) і чотири частини води. У напій іноді додають одну-дві краплі бітера і дрібку мускатного горіха. Нижче знайдете 5 рецептів пуншу і дізнаєтеся, з чим краще подавати напій.
Пунш алкогольний: рецепт із зеленим чаєм і апельсином
Інгредієнти
- 230 мл готового зеленого чаю
- 6 ст. л. меду
- 170 мл апельсинового лікеру
- Сік 1 лимона
- Сік 1 апельсина
- 1/2 ч. л. кориці
Спосіб приготування
- Змішати чай, мед, лікер, соки і корицю.
- Довести до кипіння і розлити в чотири склянки.
- У кожен покласти по часточці апельсина.
Пунш із шампанським
Інгредієнти
- 1 пляшка білого вина
- 1 склянка цукру
- 1 паличка кориці
- 6 бутонів гвоздики
- 1/2 склянки шампанського
- Цедра лимону
Спосіб приготування
- Прогріти вино з цукром, додати корицю, гвоздику і трохи цедри лимона.
- Нагрівати ще 4 хвилини. Зняти з плити, процідити і додати шампанське.
- Подавати пунш в склянках, поклавши в кожну скибочку лимона.
Пунш: рецепт класичний
Інгредієнти
- 1 склянка води
- 1 склянка рому
- 3 ст. л. цукру
- Цедра і сік 1 лимона
Спосіб приготування
- З води і цукру зварити сироп, охолодити і налити в пляшку.
- Додати ром, сік і цедру лимона.
- Закрити пляшку пробкою і струснути.
- Подавати до столу в склянках з льодом.
Яблучний пунш
Інгредієнти
- 250 мл яблучного соку
- 350 мл червоного сухого вина
- 2 ст. л. меду
- 1 яблуко
- 2 палички кориці
- 1 зірочка бадьяна
- 2 шт. гвоздики
Спосіб приготування
- У яблука видалити серцевину і порізати кільцями.
- Шматочки яблук й інші інгредієнти помістити в невеликий сотейник і довести майже до кипіння.
- Зняти з вогню. Подавати яблучний пунш, прикрасивши чашки шматочками яблук.
Пунш з горілкою і шампанським
Інгредієнти
- 1/2 чашки горілки
- 2 пляшки шампанського
- 1/2 чашки гранатового або іншого соку
- 1 чашка цукрового сиропу
- Свіжий сік з половинки лимона
Спосіб приготування
- Змішати перші три інгредієнта в ємності для пуншу з льодом.
- Влити цукровий сироп за смаком.
- Додати в пунш свіжий лимонний сік і розлити по келихах.
Як пити пунш
- Кружки для гарячого пуншу мають бути з товстими стінками, щоб якнайдовше зберігати потрібну температуру. Можна взяти жароміцні келихи зі скла.
- П'ють пунш маленькими ковтками, щоби повною мірою відчути аромат і смак цього напою.
- Можна подати до пуншу випічку: штруделі, пироги, печиво. В якості закуски також добре смакуватимуть фрукти і ягоди, цукерки та й твердий сир буде до речі.
А тут дізнаєтеся про смачний баскський чизкейк і його рецепт.