Що з'їсти, щоб зігрітися: дізнаємося про харчування в холодну погоду

9 лютого 2021, 11:44
Постарайтеся змінити меню, щоб не отримати зайвих кілограмів до весни

Холод і голод – для багатьох слова-синоніми. Саме взимку, коли на вулиці мінусова температура, хочеться їсти. І робити це нескінченно. Через такі зігрівання за допомогою їжі ми отримуємо зайві кілограми, яких потім треба позбуватися. А взимку важливо, щоб ваша їжа була теплою і мала мінімум 3 різні смаки: від солонуватого до перченого. Чому взимку хочеться їсти, чому неможливо вгамувати голод і як правильно харчуватися в холоди – розповість нутриціологиня Яна Легеза.

Фото: Яна Легеза, нутриціологиня

"Найголовніше – вся ваша їжа взимку має бути тепла. Якщо фрукти й овочі, то кімнатної температури. Треба, щоб у раціоні було якнайбільше овочів. Якщо ви вважаєте, що взимку нормальних овочів майже немає, то це не так. Зверніть увагу на капусту (брюссельську), всілякі коренеплоди, авокадо. А ще бобові – прекрасне джерело рослинного білка і вітаміну В. Квасоля, нут, сочевиця чудово насичують. Важливо – бобові мають бути тільки в разі, якщо їх добре переносить ваш організм", – каже Яна Легеза.

Реклама

Читайте також:

Що слід їсти взимку?

Приготуйте для Скорпіонів рибу і заправте гострим соусом

Риба

Реклама

У холодну пору року ми страждаємо від нестачі вітаміну D. Це призводить до того, що в нашому організмі замало дофаміну, гормону радості. Ми на це реагуємо дуже погано: у нас мало мотивації до дій, постійна втома, відсутність енергії. А від того – переїдання.

Смузі

Лише кілька хвилин вашого часу – і ви отримаєте смузі, яке багате на антиоксиданти і складні вуглеводи. Воно зніме почуття голоду і наситить організм вітамінами. Прекрасний рецепт фруктового смузі – заморожені ягоди плюс банан. Якщо йогурт, то натуральний,його можна вживати з насінням.

Реклама

Читайте також:

Какао

Про те, що какао поліпшує настрій, відомо всім. А ще в какао містяться антиоксиданти, що сприяють поліпшенню ліпідного складу крові й оздоровленню кровоносних судин. Після чашки какао, приготованого на воді з мінімальним додаванням молока або вершків, ви відчуєте насичення, і не хотітиметься солодкого.

Читайте також:

Спеції

Які саме спеції потрібно використовувати в кожній страві

Кожна страва, а насамперед узимку, має містити якнайбільше різних спецій. Бажано, щоб 5 різних смаків були під час кожного вживання їжі. Якщо 5 варіантів приготувати важко, то бодай 2-3 різні смаки має бути. Солоний, солодкуватий, трохи перчений тощо. Кардамон, куркума, мускатний горіх заспокоюють нервову систему. Менше нервуєтеся – менше захочете їсти.

Читайте також:

Меню в холодну пору року

Сніданок

Обов'язково снідайте стравами, що містять складні вуглеводи і тваринний білок. Це може бути цільнозерновий тост з рибою або авокадо, яйця, каша зі шматочками фруктів.

Читайте також:

Обід

Має бути обов'язковий і повноцінний, тобто містити першу і другу страву. Наприклад, суп і варене м'ясо/рибу з овочами на гарнір. Постарайтеся готувати на обід крем-суп – це корисно і зігріє в холодну пору року.

Перекуска

Можна з'їсти фрукт, трохи горіхів, якщо обід був повноцінний.

Вечеря

Треба, щоб вона була з найбільшим вмістом білків (порівняно зі сніданком чи обідом). Якщо ви контролюєте свою вагу або хочете схуднути, то це може бути нежирне м'ясо з овочевим салатом. Від супу на вечерю краще відмовитися. Ви ним не наїстеся і почнете ходити до холодильника.

А тут дізнаєтеся про продукти, які шкодять нашій печінці.