Пиріг із сушеними ягодами
Пиріг на кефірі – один із найулюбленіших для багатьох, як і інші десерти дитинства. Така випічка завжди виходить пишною та соковитою, та й додати туди можна будь-які горіхи, сухофрукти, ягоди на свій смак. Ще один плюс пирогів, спечених на кефірі, це легкість їхнього приготування. У добірці знайдете 5 таких рецептів.
У календарі свят березня знайдете ідеї-підказки для оригінальних подарунків.
Грушева шарлотка на кефірі
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 500 г груш;
- 2 яйця;
- 180 г цукру;
- 200 г кефіру, натурального йогурту або кислого молока;
- 250 г борошна;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 0,5 ч. л. солі;
- 40 г в'яленої вишні або шоколадних чіпсів (за бажанням).
Спосіб приготування:
- Духовку розігріти до 200 ºC.
- Груші очистити від шкірки і насіння, нарізати кубиками середнього розміру.
- Яйця збити з цукром, додати йогурт або кисле молоко, просіяне борошно, попередньо змішане з розпушувачем, сіль.
- Ретельно перемішати і додати груші з вишнею або шоколадом.
- Роз'ємну форму вистелити пергаментом і викласти тісто.
- Випікати грушеву шарлотку 40-45 хвилин.
- За бажанням посипати готовий пиріг цукровою пудрою.
Пиріг із чорною смородиною на кефірі
Час приготування:
- 1 годину
Інгредієнти:
- 180 г пшеничного борошна;
- 70 г кукурудзяного борошна;
- 2 ч. л. розпушувача;
- 1/2 ч. л. солі;
- 200 г цукру;
- 150 г кефіру;
- 2-3 яйця;
- 170 г вершкового масла;
- 300 г свіжої або замороженої смородини;
- 1/2 ч.л. ванільного цукру з натуральної ваніллю;
- цукрова пудра.
Спосіб приготування:
- Просіяти в миску обидва види борошна.
- Додати цукор, сіль, розпушувач і перемішати дерев'яною ложкою.
- У мисці більшого обсягу збити за допомогою міксера м'яке вершкове масло, кефір і яйця.
- Додати борошняну суміш до яєчної і перемішати міксером, щоб вийшло однорідне тісто.
- Роз'ємну форму для випічки застелити пергаментним папером.
- Вилити тісто і розрівняти його лопаткою.
- Викласти смородину по всій поверхні пирога. Якщо ягоди заморожені, розморожувати їх не потрібно.
- Відправити пиріг в розігріту до 180 ºC духовку на 35-40 хвилин.
- Готовність випічки перевірити зубочисткою. Дати охолонути у формі.
- Перед подачею посипати смородиновий пиріг просіяною цукровою пудрою.
Швидкий яблучний пиріг на кефірі від Юлії Висоцької
Час приготування:
- 1 годину
Інгредієнти:
- 2 яйця;
- 300 мл кефіру;
- 50 г вершкового масла;
- 10 г ванільного цукру;
- ванільний екстракт – кілька крапель;
- 250 г пшеничного борошна;
- 1 щіпка солі;
- 2 яблука.
Спосіб приготування:
- Збити яйця з ванільним цукром, сіллю, ваніллю, розтопленим вершковим маслом і кефіром.
- До яєчно-вершкової суміші додати просіяне борошно і збити до однорідного гладкого стану.
- Яблука очистити і нарізати часточками.
- Форму змастити вершковим маслом і викласти яблука.
- На яблука зверху викласти тісто і розрівняти його.
- Випікати за 180 ºC 40 хвилин, дати охолонути і посипати цукровою пудрою, прикрасити листям м'яти.
Шоколадний пиріг на кефірі
Час приготування:
- 45 хвилин
Інгредієнти:
- 3 склянки борошна;
- 300 мл кефіру;
- 3 яйця;
- 100 г вершкового масла;
- 1 склянка цукру;
- 1 ч. л. соди;
- 50 г какао.
Спосіб приготування:
- З'єднайте всі інгредієнти, ретельно перемішайте і викладіть тісто у форму, змащену маслом.
- Випікайте шоколадний пиріг 25-30 хвилин у розігрітій до 200 ºC духовці.
- Готовий пиріг за бажанням прикрасьте шоколадною глазур'ю або ж полийте розтопленим на водяній бані білим або темним шоколадом, а зверху посипте шоколадною стружкою.
Рецепт бісквіта на кефірі без яєць
Час приготування:
- 45 хвилин
Інгредієнти:
- 300 г борошна;
- 300 мл кефіру;
- 1/2 склинки олії;
- 150-200 г цукру;
- 1,5 ч. л. розпушувача;
- 1 пакетик ванільного цукру.
Спосіб приготування:
- Змішуємо в одній мисці рідкі інгредієнти: кефір, олію.
- В іншій мисці змішуємо сухі складові: борошно, цукор, розпушувач, ванільний цукор.
- Тепер рідкі додаємо в сухі, перемішуємо – і тісто готове.
- Викладаємо тісто в підготовлену форму 21х21 см і випікаємо в розігрітій до 200 ºC духовці близько 30-35 хвилин.
Порада: Зверху на бісквіт можна викласти нарізані великими часточками яблука, кружечки ананасів, половинки консервованих персиків, дольки груш, ягоди. Крім цього, можна зробити посипку, яка при випічці в духовці стає хрусткою. Для цього перетріть руками 30 г вершкового масла, 2 ст. л. цукру, 1/2 ч. л. кориці, 2 ст. л. борошна і посипте зверху пиріг.
Тут дізнаєтеся про помилки, через які ваш бісквіт погано випікається.