Святкове меню до Дня святого Миколая. Ми обрали найкращі рецепти

17 грудня 2020, 09:30
Порадуйте близьких смачним пирогом з капустою і хлібом святого Миколая

/ Фото: Instagram

День Святого Миколая. День, коли все навколо сповнюється чарівністю, а діти, як і дорослі, чекають на диво. Звісно, у цього дня є свої кулінарні традиції. І це не тільки випічка. Нижче – страви, які можна приготувати 19 грудня. Вибирайте якусь одну або постарайтеся приготувати всі. І так, Різдвяний піст триває, тому й готувати на День святого Миколая заведено пісну їжу. Для тих, хто не дотримується суворого посту, пропонуємо наступні страви.

Готуємо на День святого Миколая

Пісний борщ із карасями

Реклама
Фото: Instagram/bodrierecepti

Інгредієнти

  • 2 шт. – карасі свіжі
  • 150 г – фасоль біла
  • 100 г – на ваш смак
  • 300 г – капуста білокачанна
  • 0,5 шт. – буряк
  • 4-5 шт. – картопля
  • по 1 шт. – морква, цибуля
  • 2 г – корінь петрушки
  • Олія – ​​для смаження
  • 2 ст. л. – оцет 3%
  • 4 ст. л. – томатна паста
  • 100 г – борошно
  • Перець запашний горошком, лаврове листя
  • Сіль, зелень, перець мелений – за смаком


Спосіб приготування

  1. На сковороді з добре розігрітою олією обсмажуємо рибу по 7-10 хвилин з кожного боку. Попередньо обваляти її в борошні.
  2. Готову квасолю проціджуємо (відкидаємо на сито або друшляк).
  3. Гриби варимо до готовності, Проціджуємо, грибний бульйон залишаємо.
  4. Чистимо, нарізаємо овочі.
  5. Цибулю очищуємо і нарізаємо маленькими кубиками.
  6. Корінь петрушки очищаємо і нарізаємо дрібно.
  7. У сковороду насипаємо борошно, що залишилося, кладемо цибулю і корінь петрушки і пасеруємо 3 хвилини.
  8. На чистій сковороді обсмажуємо буряк з морквою 4 хвилини. Наливаємо в сковороду оцет і кладемо томатну пасту.
  9. Тушкуємо буряк з морквою і томаною пастою ще кілька хвилин.
  10. У каструлю вливаємо близько 2 л води, додаємо проціджений грибний бульйон.
  11. Солимо і перчимо за смаком. Додаємо картоплю, лаврове листя і горошини перцю.
  12. Варимо картоплю, потім кладемо обсмажену буряк з морквою і додаємо гриби.
  13. Додаємо цибулю з коренем петрушки.
  14. Кладемо капусту.
  15. Солимо борщ і варимо до готовності всіх овочів. Наприкінці кладемо відварену квасолю.
  16. Обсмажених карасів розрізаємо, кладемо в борщ і залишаємо на 15 хвилин, настоятися..

Читайте також:

Реклама

Вареники з грибами

Фото: Іnstagram / vegansearth


Інгредієнти

  • 650 г – борошно пшеничне
  • 320 мл – окріп
  • 2 ст. л – олія
  • гриби свіжі або сушені – за смаком
  • 10 шт – картопля
  • 1 шт – цибуля
  • перець мелений, сіль – за смаком


Спосіб приготування

Реклама
  1. У кип'яток вилити олію та сіль.
  2. Заварити окропом спочатку половину борошна і ретельно перемішати отриману суміш, що нагадує клейстер. Безперервно помішувати тісто ложкою.
  3. Висипати решту борошна і замісити тісто.
  4. Накрити і залишити на 5 хвилин.
  5. Для начинки відварити картоплю і добре її розім'яти.
  6. Гриби порізати і підсмажити з цибулею. Сухі гриби попередньо замочити у воді або відварити і порізати.
  7. Змішати картоплю з грибами, додати мелений чорний перець.
  8. Розкачати тісто. Вирізати склянкою варяниці, покласти посередині чайну ложку начинки і зліпити краї.
  9. Вареники відварити в киплячій підсоленій воді 3-4 хвилини.
  10. Подавати з олією та зеленню.

Пиріг з капустою

Інгредієнти

  • 250 г – молоко
  • 80 г – масло вершкове
  • 140 г – вершки
  • 1 шт – яйце
  • 1 ст. л – сіль
  • 1 ч. л – цукор
  • 500-550 г – борошно
  • 15 г – дріжджі
  • 500 гр – капуста
  • по 1 шт – цибуля, морква
  • сіль, перець

Спосіб приготування

  1. Вершки підігріти до кімнатної температури, додати вершкове масло. Влити в холодне молоке (суміш має бути тепла).
  2. Додати сіль, цукор, яйце, перемішати. Додати частину просіяного борошна та дріжджі, замісити тісто. Воно має бути м'яким.
  3. Накрийте тісто плівкою і рушником. Воно має постояти 1 годину.
  4. Обім'яти тісто і залишити на 40 хвилин.
  5. Протушкувати цибулю, моркву, капусту.
  6. Тісто розділити на 2 частини. Велика частина – низ, менша – верх.
  7. Розкачати і викласти першу частину в форму, застелену змащеним пергаментом.
  8. Борти наколоти виделкою.
  9. Викласти капусту і накрити іншою частиною тіста. Краї добре защипнути.
  10. Зробити отвори зверху і змастити жовтком з молоком.
  11. Випікати за 190-200 °С 35-40 хвилин.

Читайте також:

Рецепт "миколайчиків" з корицею

Інгредієнти

Дя тіста:

  • 150 г – масло вершкове
  • 600 г – борошно
  • 1 ч. л – сода
  • 200 г – цукор
  • 2 шт – яйця
  • 150 г – мед
  • кориця, мускатний горіх за смаком


Для глазурі потрібні

  • по 50 г – білий, чорний шоколад
  • 1 ч. л – вершкове масло


Спосіб приготування

  1. Масло натерти на тертці з великими отворами, додати цукор, яйця і жовтки, мед з корицею.
  2. Замісити тісто і залишити в холодильнику на ніч.
  3. Розкачати корж товщиною 0,2 см, вирізати печиво за допомогою формочок.
  4. Викласти печиво на деко, змастити яйцем і випікати до золотистого кольору за температури 200 градусів.

Готуємо глазур

  1. Розтопити білий і чорний шоколад окремо, додаючи в нього трохи вершкового масла.
  2. Прикрасити печиво глазур'ю. Також можна використовувати суміш білка і пудри, збитих міксером.

Читайте також:

Хліб святого Миколая

Фото: Instagram/larisa_trotsyuk

Тісто

  • 10 шт – яйця
  • 250 г – цукор
  • цедра одного лимона
  • 2 ст. л – ром
  • по 50 г – цукати, родзинки темні, родзинки світлі, мигдаль подрібнений
  • 250 г – борошно
  • 1 ч. л – розпушувач

Глазур

  • 100 г – цукрова пудра
  • 0,5 ч. л – кориця
  • 2 ст. л – ром

Спосіб приготування

  1. Добре збити жовтки із цукром і цедрою. Вмішати ром, цукати, родзинки і мигдаль. Ввести просіяне борошно і розпушувач.
  2. Окремо збити в міцну піну білки. Вмішати їх у тісто.
  3. Випікати в прямокутній формі в розігрітій духовці температурою 180 градусів близько 45 хвилин.
  4. Дати хлібу охолонути і прикрасити глазур'ю.

Тут зібрані 25 ідей подарунків для дітей на День святого Миколая.