/ Фото: Instagram
День Святого Миколая. День, коли все навколо сповнюється чарівністю, а діти, як і дорослі, чекають на диво. Звісно, у цього дня є свої кулінарні традиції. І це не тільки випічка. Нижче – страви, які можна приготувати 19 грудня. Вибирайте якусь одну або постарайтеся приготувати всі. І так, Різдвяний піст триває, тому й готувати на День святого Миколая заведено пісну їжу. Для тих, хто не дотримується суворого посту, пропонуємо наступні страви.
Готуємо на День святого Миколая
Пісний борщ із карасями
Інгредієнти
- 2 шт. – карасі свіжі
- 150 г – фасоль біла
- 100 г – на ваш смак
- 300 г – капуста білокачанна
- 0,5 шт. – буряк
- 4-5 шт. – картопля
- по 1 шт. – морква, цибуля
- 2 г – корінь петрушки
- Олія – для смаження
- 2 ст. л. – оцет 3%
- 4 ст. л. – томатна паста
- 100 г – борошно
- Перець запашний горошком, лаврове листя
- Сіль, зелень, перець мелений – за смаком
Спосіб приготування
- На сковороді з добре розігрітою олією обсмажуємо рибу по 7-10 хвилин з кожного боку. Попередньо обваляти її в борошні.
- Готову квасолю проціджуємо (відкидаємо на сито або друшляк).
- Гриби варимо до готовності, Проціджуємо, грибний бульйон залишаємо.
- Чистимо, нарізаємо овочі.
- Цибулю очищуємо і нарізаємо маленькими кубиками.
- Корінь петрушки очищаємо і нарізаємо дрібно.
- У сковороду насипаємо борошно, що залишилося, кладемо цибулю і корінь петрушки і пасеруємо 3 хвилини.
- На чистій сковороді обсмажуємо буряк з морквою 4 хвилини. Наливаємо в сковороду оцет і кладемо томатну пасту.
- Тушкуємо буряк з морквою і томаною пастою ще кілька хвилин.
- У каструлю вливаємо близько 2 л води, додаємо проціджений грибний бульйон.
- Солимо і перчимо за смаком. Додаємо картоплю, лаврове листя і горошини перцю.
- Варимо картоплю, потім кладемо обсмажену буряк з морквою і додаємо гриби.
- Додаємо цибулю з коренем петрушки.
- Кладемо капусту.
- Солимо борщ і варимо до готовності всіх овочів. Наприкінці кладемо відварену квасолю.
- Обсмажених карасів розрізаємо, кладемо в борщ і залишаємо на 15 хвилин, настоятися..
Вареники з грибами
Інгредієнти
- 650 г – борошно пшеничне
- 320 мл – окріп
- 2 ст. л – олія
- гриби свіжі або сушені – за смаком
- 10 шт – картопля
- 1 шт – цибуля
- перець мелений, сіль – за смаком
Спосіб приготування
- У кип'яток вилити олію та сіль.
- Заварити окропом спочатку половину борошна і ретельно перемішати отриману суміш, що нагадує клейстер. Безперервно помішувати тісто ложкою.
- Висипати решту борошна і замісити тісто.
- Накрити і залишити на 5 хвилин.
- Для начинки відварити картоплю і добре її розім'яти.
- Гриби порізати і підсмажити з цибулею. Сухі гриби попередньо замочити у воді або відварити і порізати.
- Змішати картоплю з грибами, додати мелений чорний перець.
- Розкачати тісто. Вирізати склянкою варяниці, покласти посередині чайну ложку начинки і зліпити краї.
- Вареники відварити в киплячій підсоленій воді 3-4 хвилини.
- Подавати з олією та зеленню.
Пиріг з капустою
Інгредієнти
- 250 г – молоко
- 80 г – масло вершкове
- 140 г – вершки
- 1 шт – яйце
- 1 ст. л – сіль
- 1 ч. л – цукор
- 500-550 г – борошно
- 15 г – дріжджі
- 500 гр – капуста
- по 1 шт – цибуля, морква
- сіль, перець
Спосіб приготування
- Вершки підігріти до кімнатної температури, додати вершкове масло. Влити в холодне молоке (суміш має бути тепла).
- Додати сіль, цукор, яйце, перемішати. Додати частину просіяного борошна та дріжджі, замісити тісто. Воно має бути м'яким.
- Накрийте тісто плівкою і рушником. Воно має постояти 1 годину.
- Обім'яти тісто і залишити на 40 хвилин.
- Протушкувати цибулю, моркву, капусту.
- Тісто розділити на 2 частини. Велика частина – низ, менша – верх.
- Розкачати і викласти першу частину в форму, застелену змащеним пергаментом.
- Борти наколоти виделкою.
- Викласти капусту і накрити іншою частиною тіста. Краї добре защипнути.
- Зробити отвори зверху і змастити жовтком з молоком.
- Випікати за 190-200 °С 35-40 хвилин.
Рецепт "миколайчиків" з корицею
Інгредієнти
Дя тіста:
- 150 г – масло вершкове
- 600 г – борошно
- 1 ч. л – сода
- 200 г – цукор
- 2 шт – яйця
- 150 г – мед
- кориця, мускатний горіх за смаком
Для глазурі потрібні
- по 50 г – білий, чорний шоколад
- 1 ч. л – вершкове масло
Спосіб приготування
- Масло натерти на тертці з великими отворами, додати цукор, яйця і жовтки, мед з корицею.
- Замісити тісто і залишити в холодильнику на ніч.
- Розкачати корж товщиною 0,2 см, вирізати печиво за допомогою формочок.
- Викласти печиво на деко, змастити яйцем і випікати до золотистого кольору за температури 200 градусів.
Готуємо глазур
- Розтопити білий і чорний шоколад окремо, додаючи в нього трохи вершкового масла.
- Прикрасити печиво глазур'ю. Також можна використовувати суміш білка і пудри, збитих міксером.
Хліб святого Миколая
Тісто
- 10 шт – яйця
- 250 г – цукор
- цедра одного лимона
- 2 ст. л – ром
- по 50 г – цукати, родзинки темні, родзинки світлі, мигдаль подрібнений
- 250 г – борошно
- 1 ч. л – розпушувач
Глазур
- 100 г – цукрова пудра
- 0,5 ч. л – кориця
- 2 ст. л – ром
Спосіб приготування
- Добре збити жовтки із цукром і цедрою. Вмішати ром, цукати, родзинки і мигдаль. Ввести просіяне борошно і розпушувач.
- Окремо збити в міцну піну білки. Вмішати їх у тісто.
- Випікати в прямокутній формі в розігрітій духовці температурою 180 градусів близько 45 хвилин.
- Дати хлібу охолонути і прикрасити глазур'ю.
Тут зібрані 25 ідей подарунків для дітей на День святого Миколая.