Що приготувати в Успенський піст: рецепти смачних і незвичайних страв

14 серпня 2020, 08:47
Успенський піст вважається одним із найсуворіших

Навіть за нормальної ваги людям з діабетом потрібно обмежувати вживання фруктів та солодощів

Успенський піст-2020 триватиме з 14 по 27 серпня. Протягом цього періоду православним християнам не можна їсти м'ясо, птицю, яйця, рибу і молочні продукти. Дозволені овочі, фрукти, ягоди, крупи, бобові, морепродукти, гриби. У день Преображення Господнього, який відзначається 19 серпня, можна вживати рибу і вино.

Пісні рецепти не повинні бути нудним і одноманітним. Сервіровка в Успенський піст не виключає і помірне прикрашання страв, адже навіть богослужіння в цей час може бути прикрашене. До того ж в піст трапляються свята, наприклад, дні народження. Церква тільки вітає творчий і натхненний підхід до кулінарії в ці дні.

Реклама

Суп-пюре з цвітної капусти з креветками

Суп-пюре з цвітної капусти з креветками

Час приготування:

  • 20 хвилин

Складові:

Реклама
  • 1,5 л води
  • 0,5 кг цвітної капусти
  • 1 корінь петрушки
  • 1 морква
  • 1 цибулина
  • 3 ст.л рослинної олії
  • 300 г креветок

Читайте також:

Спосіб приготування:

  1. На дно каструлі налийте невелику кількість рослинної олії і підсмажте на ній дрібно порізані цибулю і моркву.
  2. Додайте нарізаний кружальцями корінь петрушки. Залийте овочі водою і варіть 15 хвилин.
  3. Покладіть в овочевий бульйон розділену на суцвіття капусту.
  4. Відварені овочі подрібніть в блендері.
  5. Отриману масу розведіть бульйоном до консистенції пюре.
  6. Відварені і очищені креветки покладіть в тарілку з супом разом з подрібненою зеленню. Можна додати часникові грінки.

Пісні ліниві вареники з грибами

Ліниві вареники пісні

Реклама

Час приготування:

  • 30 хвилин

Складові:

  • 2/3 чашки дуже дрібно нарізаних грибів
  • 1/3 чашки нарізаних пластинками грибів – для подачі
  • 1 середня цибулина, розрізана навпіл і дрібно посічена
  • Дрібка солі
  • 2-3 ст.л. олії – для смаження

Дивіться відео про правила Успенського посту:

Для тесту:

  • 2 повні чашки борошна
  • 3 ст.л. олії
  • Дрібка солі
  • 2/3 чашки окропу

Спосіб приготування:

  1. Гриби обсмажити з цибулею і сіллю на рослинній олії до золотистого кольору, в різних сковородах або по черзі.
  2. Борошно змішати з сіллю, додати олію і гриби з цибулею. Добре перемішати.
  3. Заварити окропом, швидко перемішати ложкою.
  4. Закип'ятити в каструлі воду з лавровим листом, трохи посолити.
  5. Тісто скачати в ковбаски діаметром близько 2-3 см, порізати брусочками.
  6. Партіями приготувати вареники. Опускати по одному шматочку тіста в киплячу воду, після спливання варити на середньому вогні протягом хвилини.
  7. Дістати ліниві вареники шумівкою і перекласти в миску. Подавати разом зі смаженими грибами з цибулею.

Корисна порада

Страву можна прикрасити зеленню і посипати веганським пармезаном, а також доповнити соєвою сметаною.

Пісний салат з авокадо, помідорів і кукурудзи

Салат з авокадо і помідорів

Час приготування:

  • 10 хвилин

Складові:

  • 1 авокадо
  • 1-2 помідори
  • 1/2 банки консервованої кукурудзи
  • 2 ст.л. подрібненої зеленої цибулі

Для заправки:

  • 2 ст.л. оливкової олії
  • 1 ст.л. соку лайма чи лимона
  • 1/3 ч.л. копченої солі
  • 1/3 ч.л. сушеного часнику
  • 1/3 ч.л. суміші мелених перців

Спосіб приготування:

  1. Авокадо помийте, видаліть шкірку і кісточку. Наріжте м'якоть кубиками.
  2. Помідор помийте і наріжте невеликими шматочками.
  3. Дістаньте кукурудзу з банки, зелену цибуля дрібно порубайте.
  4. З'єднайте авокадо, помідор, зелень і кукурудзу в мисці.
  5. Змішайте всі інгредієнти для заправки і полийте салат.

Корисна порада

Замість кукурудзи можна додати солодкий перець, а замість зеленої цибулі – петрушку або кріп.

Пісна грибна солянка в духовці

Солянка з капусти з грибами

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 2 склянки солоних грибів
  • 500 г свіжої або квашеної капусти
  • 2 цибулини
  • 4 ст.л. олії
  • 1 ст.л. пшеничного борошна

Спосіб приготування:

  1. Гриби нарізати соломкою і обсмажити з цибулею на сковороді. Підсипати борошна і ще трохи обсмажити, помішуючи лопаткою.
  2. Капусту припустити до м'якості, віджати.
  3. Солянку викласти на сковорідку без ручки: шар капусти, шар грибів і зверху знову капуста. Підлити на сковорідку трохи розсолу або води.
  4. Запікати в духовці при 180 °С близько півгодини.
  5. Готова страва повинно вийти соковитою, але без надлишків бульйону в нижньому шарі.
  6. Подавайте солянку з капусти разом з житнім хлібом.

Баклажанна ікра з горіхами

Баклажанна ікра з горіхами

Час приготування:

  • 20 хвилин

Складові:

  • 150 г баклажана
  • 100 г моркви
  • 80 г цибулі
  • 100 г помідорів
  • 50 г олії
  • 30 г волоських горіхів
  • Сіль, перець – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Всі овочі помити, почистити, нарізати невеликими кубиками.
  2. Після чого обсмажити все відразу на рослинній олії до готовності.
  3. Викласти отриману баклажанну ікру на тарілку, посолити і поперчити, а також посипати зверху подрібненим волоським горіхом.
  4. Подавати разом з хлібом. Закуску можна прикрасити зеленню петрушки або базиліка.

Пісний медовик

Медовий пиріг

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 1 склянка цукру
  • 1 стакан води
  • 2 ст.л. меду
  • 1 ч.л. соди
  • 0, 5 ч.л. лимонного соку
  • 2 ст.л. какао чи розчинної кави
  • Кориця – на кінчику ложки
  • Кардамон – на кінчику ложки
  • 0, 5 склянки родзинок
  • 0,5 склянки горіхів
  • 0, 5 ст. рослинної олії
  • 2 ст.л. олії для змащування форми

Спосіб приготування:

  1. У миску висипте цукор, налийте воду і рослинну олію, покладіть мед і тримайте на вогні до повного розчинення цукру і меду.
  2. У суміш, що остигла до 30-40 ºС, всипте соду, погашену лимонним соком, какао (каву) і прянощі. Ретельно перемішайте тісто, щоб не залишилося грудок.
  3. Додайте горіхи, родзинки і борошно. За консистенцією тісто має нагадувати густу сметану. Випікайте в формі, змащеній олією і посипаній борошном, при 180 ºС.
  4. Корж можна розрізати уздовж і прошарувати джемом, а зверху покрити глазур'ю. Глазур готується так: змішайте 150 г цукрової пудри з 2 ст. ложками порошку какао, 3 ст.л. гарячої води і 2 ст.л. м'якого рослинного маргарину.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептами пісних котлет, а також рецептом пісного супу-солянки з квашеною капустою.