Що приготувати з картоплі для вишуканої вечері – 5 кращих рецептів

2 серпня 2021, 17:02
Ці рецепти ідеальні для тих, хто не любить витрачати багато часу на приготування вечері, але любить смачно поїсти. З картоплі можна зробити жульєн, запекти його з баклажанами або з беконом і сиром

Страви з картоплі для смачної вечері

Здавалося б, такий простий у приготуванні овоч, а підходити до нього треба з усім кулінарним розумом. Тобто приготувати його з тими продуктами, з якими він найкраще поєднується. Ну і не їсти його багато, так нас просять дієтологи. Нижчеі знайдете рецепти страв для швидкої вечері, де головна роль дісталася картоплі. А кращі ціни на продукти для пікніка, вірніше, де їх вигідніше купувати, дізнаєтеся тут.

Жульєн з картоплею, куркою і грибами

Реклама

Жульєн з картоплею, куркою і грибами

Інгредієнти

  • 800 г картоплі
  • 300 г курячого філе
  • 200 г печериць
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • 100 г вершкового масла
  • 500 мл молока
  • 75 г борошна
  • Кілька гілочок кропу
  • 150 г твердого сиру
  • 4 ст. л. олії

Спосіб приготування

Реклама
  1. Картоплю нарізати соломкою і обсмажити з невеликій кількості олії.
  2. Філе і гриби нарізати соломкою і тушкувати окремо від картоплі 20-30 хвилин, посолити і поперчити.
  3. Для соусу розтопити вершкове масло, просіяти в нього борошно, розтерти ложкою масу, додати молоко, знову добре розмішати і варити до потрібної густоти. Додати до грибів і курки.
  4. Коли соус з грибами і куркою закипить, вимкнути вогонь і додати дрібно нарізаний кріп.
  5. На дно кокотниц або спеціальних горщиків викласти картоплю.
  6. Додати соус з грибами і куркою, посипати тертим сиром.
  7. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 15-20 хвилин, щоб сир покрився рум'яною скоринкою.

Картопляна запіканка з баклажанами і помідорами

Картопляна запіканка з баклажанами і помідорами

Інгредієнти

Реклама
  • 2-3 ст. л. олії
  • 1 цибулина
  • 2 баклажани
  • 400 г картоплі
  • 1 великий помідор
  • 200 г твердого сиру
  • 6 ст. л. сметани або натурального йогурту
  • 2-3 зубчики часнику
  • Сіль, чорний перець – за смаком

Спосіб приготування

  1. Підготуйте овочі: цибулю наріжте тонкими кільцями, очищену картоплю – кружальцями по 5 мм, баклажан – кружечками по 1 см, помідори – великими кружечками.
  2. Розігрійте духовку до 180 градусів. Змастіть дно форми для запікання столовою ложкою олії.
  3. Викладіть шарами цибулю, картоплю, помідори і баклажани. Повторюйте шари, доки не закінчиться картопля. Посипайте кожен шар сіллю і перцем.
  4. Зверху викладіть ще один шар баклажанів, цибулю та помідори.
  5. Змішайте сметану, пропущений через прес часник. Полийте овочі отриманим соусом, посипте приправами за смаком.
  6. Накрийте форму фольгою і запікайте 1 годину.
  7. Зніміть фольгу, посипте тертим сиром і готуйте ще 15 хвилин, доки верх не підрум'яниться.

Читайте також:

Запечена картопля з беконом і сиром

Картопляні "гармошки" з беконом і сиром

Інгредієнти

  • 2 великі картоплини
  • 50 г вершкового масла
  • 100 г моцарели для піци
  • 4-6 смужок бекону
  • 2 ст. л. сметани
  • 2 пера зеленої цибулі
  • Кріп – за смаком

Спосіб приготування

  1. Помийте картоплю. Зробіть у ній часті глибокі надрізи, прорізаючи поперек майже наскрізь.
  2. Змастіть вершковим маслом і запікайте близько години на застеленому фольгою деку за 180 градусів.
  3. Наріжте сир пластинами.
  4. Бекон подрібніть і обсмажте на сковороді до хрусткої скоринки.
  5. Коли картопля буде готова, дістаньте з духовки і посипте беконом, зверху покладіть шматочки сиру і поставте знову в духовку, щоб сир розплавився.
  6. Подавайте запечену картоплю гарячою, змастивши зверху сметаною або натуральним йогуртом.
  7. Зверху посипте свіжою зеленню.

Гарбузово-картопляна запіканка з беконом

Гарбузово-картопляна запіканка

Інгредієнти

  • 600 г гарбуза
  • 1 кг картоплі
  • 1 цибулина
  • 2 ст. л. олії
  • 100 мл молока
  • 50 г масла
  • 120 г бекону
  • 100 г копченого чедера
  • Сіль, перець – за смаком

Спосіб приготування

  1. Картоплю, гарбуз і цибулю почистити.
  2. Картоплю нарізати великими шматочками і відварити в підсоленій воді до м'якості. Злити рідину, додати вершкове масло і підігріте молоко, розім'яти в пюре.
  3. Гарбуз і цибулю довільно нарізати, тушкувати на розігрітій з олією сковороді до м'якості. Посолити. Подрібнити за допомогою блендера.
  4. Бекон нарізати невеликими шматочками і обсмажити до золотистого кольору.
  5. Сир натерти на тертці.
  6. Перемішати картопляне і гарбузове пюре і сир, залишивши частину чедера для посипання. Викласти половину пюре в нероз'ємну жароміцну форму, зверху розкласти бекон і пюре, що залишилося.
  7. Посипати тертим сиром і запікати в розігрітій до 180 градусів духовці, доки не з'явиться золотава скоринка.

Читайте також:

Картопля з м'ясом в рукаві

М'ясо з картоплею в духовці

Інгредієнти

  • 1-1.5 кг картоплі
  • 500-700 г м'яса (яловичини, телятини, свинини або курки)
  • 1 цибуля
  • 1-2 моркви
  • 1 ст. л. гірчиці в зернах
  • 3-4 ст. л. томатного соусу
  • Сіль, перець
  • Олія

Спосіб приготування

  1. Картоплю почистити, нарізати кубиками.
  2. Цибулю і моркву почистити, нарізати невеликими шматочками.
  3. Обсмажити цибулю і моркву на олії до м'якості.
  4. М'ясо нарізати кубиками, обсмажити в окремій сковороді до золотистого кольору. Посолити, поперчити, за бажанням додати трохи соєвого соусу.
  5. Перемішати нарізану картоплю, м'ясо, цибулю, моркву, гірчицю і томатний соус. За бажанням ще раз приправити.
  6. Скласти все в рукав для запікання. Зав'язати кінці і готувати в розігрітій до 180 градусівС духовці до м'якості картоплі. Вона має легко протикатися виделкою.
  7. Подавати картоплю з м'ясом гарячою.

Як вибрати картоплю для різних страв

  • Щоб купити правильну картоплю, потрібно розуміти, що ви збираєтеся з неї готувати. Найбільше крохмалю містять бульби білого кольору. Це сорти "Адрета" "Конкорд" і "Ківі". Крохмалю в них більше 20%. З таких сортів виходить найсмачніше пюре.
  • Для смаження підходять рожева картопля. Вона добре тримає форму і не розсипається.
  • Якщо стежите за фігурою, купуйте картоплю фіолетового відтінку. У ній крохмалю найменше – до 14%.

До вечері також можна приготувати кіш з тунцем і шпинатом. Рецепт – у відео.

Тут дізнаєтеся 8 способів, як зробити молоду картоплю неймовірно смачною.