Що цікавого можна приготувати із щавлю – 7 простих варіантів

7 квітня 2021, 14:39
Сезон цієї трави в розпалі – починаймо діяти

Борщ зі щавлем

Так, саме в квітні починається зірковий час щавлю. Ми докладно розповідали, з чим правильно та скільки можна їсти щавель, тепер дізнаємося, що з нього можна приготувати. Спектр страв різноманітний. Вибирайте, що вам більше до душі та насолоджуйтеся смачною їжею зі щавлем.

І ще – пропонуємо взяти участь у конкурсі на кнайращу дріжджову випічку і виграти чудові призи.

Реклама

Окрошка з щавлем

Назва

Інгредієнти

  • Щавель – 200-300 г
  • Яйце куряче – 5 шт.
  • Курятина – 200 г
  • Редис – 200 г
  • Огірок – 200 г
  • Цибуля зелена – 1-2 пучка
  • Кріп – 1 пучок
  • Сіль, сметана – на смак
  • Вода – 2 л.
  • Сметана – за смаком

Спосіб приготування

Реклама
  1. Щавель ретельно промити і нарізати тонкими смужками, занадто довгі стебла прибирати.
  2. Довести щавель до кипіння і варити ще 10 хвилин. Дати йому охолонути.
  3. Нарізати кубиками редис, огірок, м'ясо і яйце. Дрібно нарізати цибулю і кріп.
  4. Викласти в щавлевий відвар овочі, зелень, яйце і м'ясо, перемішати, додати сметану.
  5. Поставити в холодильник на кілька годин.

Читайте також:

Пиріг зі щавлем

Фото: nstagram.com/evgprokh/

Інгредієнти

Реклама
  • 200 г борошна – (кукурудзяного і рисового порівну)
  • 50 г – вершкового масла з морозилки
  • 1/2 ст. – кефіру
  • 1/3 ч. л. – соди
  • 200 г – щавлю
  • 2 ч. л. – кукурудзяного крохмалю
  • 3 ст. л. – сиропу топінамбура
  • спеції – за смаком

Спосіб приготування

  1. Масло натерти на тертці, борошно змішати з содою.
  2. Борошно з маслом перетерти в крихту, в процесі додати кефір.
  3. Для начинки щавель помити, висушити, нарізати без стебел, розм'якшити руками, додати спеції.
  4. 3/5 частини тіста викласти на дно і бортики, далі – начинку, полити сиропом топінамбура і зверху 2/5 частини тіста.
  5. Випікати за температури 200 градусів 30 хвилин.

Млинці зі щавлем, плавленим сиром і яйцем

Млинці зі щавелем і яйцем

Інгредієнти

  • 250 г – щавлю
  • Шматочок вершкового масла
  • 200 г – плавленого сиру
  • 3 ст. л. – сметани
  • 2 шт. – варених яйця
  • зелень

Для млинців

  • 2 шт. – сирих яйця
  • 200 г – борошна
  • Трохи олії
  • 50 г – цукру
  • 500 мл – молока

Спосіб приготування

  1. Розбийте яйця в миску, збийте з цукром.
  2. Влийте частину молока, додайте борошно і перемішайте. Влийте олію та молоко, що залишилося. Перемішайте.
  3. Приготуйте тонкі млинці на сковороді.
  4. Щавель тонко наріжте і обсмажте на вершковому маслі.
  5. Наріжте варені яйця, натріть плавлений сир на тертці, порубати зелень.
  6. Додайте щавель, за бажанням приправте. Перемішайте і додайте сметану.

Суп зі щавлем

Весняний суп зі щавлем

Інгредієнти

  • 2 л – яловичого бульйону і м'ясо з нього
  • 300 г – свіжого щавлю
  • 2 шт. – моркви середнього розміру
  • 1 шт. – велика цибулина
  • 2 ст. л. – олії
  • 2 шт. – великі картоплини
  • Сіль, перець за смаком
  • свіжа зелень
  • варені яйця

Спосіб приготування

  1. Варене м'ясо нарізати невеликими шматочками.
  2. Щавель добре помити і крупно нарубати.
  3. Моркву і цибулю нарізати невеликими кубиками.
  4. Пасерувати цибулю і моркву в невеликій кількості рослинного масла (близько 5 хвилин), додати щавель і готувати все разом ще 3 хвилини.
  5. Влити гарячий бульйон і довести до кипіння.
  6. Тим часом нарізати картоплю невеликими кубиками і відправити його в суп, додати спеції.
  7. За п'ять хвилин до готовності додати м'ясо.
  8. Гарячий суп розлити по тарілках, додати рубану зелень і нарізані варені яйця.

Читайте також:

Слойки із сиром і щавлем

Лісткові пиріжки з сиром та шпинатом

Інгредієнти

  • 1 упаковка – готового листкового тіста
  • 300 г – сиру
  • 100 г – щавлю
  • 1 шт. – яйце
  • 1 шт. – яєчний жовток
  • сіль
  • Білий і чорний кунжут

Спосіб приготування

  1. Злегка уварити шпинат на парі та наріжте. Подрібніть щавель.
  2. Змішайте зелень з сиром, додайте яйце, посоліть і перемішайте.
  3. Тісто розрізати на квадрати. Викладіть начинку і з'єднайте краї, щоб вийшли трикутники.
  4. Викладіть слойки на деко, застелене пергаментним папером, змастіть жовтком і посипте кунжутом.
  5. Випікайте в духовці 15-20 хвилин за температури 170 градусів.

Суп-пюре зі щавлю

Суп зі щавелю

Інгредієнти

  • 600-700 – мл м'ясного або овочевого бульйону
  • 300-400 г – щавлю
  • 1-2 шт. – авокадо
  • м'ята, базилік – за смаком
  • 1 зуб. – часнику
  • 1 ст. л.- ложка оливкової олії
  • 80 г – копченої грудинки
  • сіль, мелений перець
  • сметана

Спосіб приготування

  1. Зварити бульйон.
  2. Підсмажити грудинку, нарізану невеликими кубиками.
  3. У киплячу воду додати щавель, м'яту і базилік. Варити 30 секунд.
  4. Збити блендером щавель, м'яту, базилік, грудинку, часник, авокадо і оливкову олію, додавши при цьому ополоник бульйону. Має вийти однорідна маса.
  5. Перемішати цю суміш з бульйоном, посолити за смаком.
  6. Подавати суп разом з половинками варених яєць і сметаною.

Зелений борщ

Зелений борщ

Інгредієнти

  • 2 л – води або бульйону
  • 1 шт. – цибулина
  • 2 шт. – морквини
  • 5 шт. – картоплин
  • корінь і зелень петрушки
  • по 300 г щавлю, шпинату і зеленої цибулі
  • 1 ст. л. – рису
  • сіль і спеції – за смаком

Спосіб приготування

  1. В бульйонкладемо дрібно нарізані (якщо борщ пісний – пасеровані на олії) ріпчасту цибулю, моркву і корінь петрушки, додаємо рис, а за 15 хвилин опускаємо в каструлю очищену й нарізану кубиками картоплю.
  2. Щойно картопля звариться – кидаємо в борщ нарізані щавель, шпинат і зелену цибулю.
  3. За три хвилини до готовності солимо, кидаємо зелень і спеції за смаком.
  4. При подачі на стіл в кожну тарілку кладемо по половинці звареного круто яйця, заправляємо сметаною і присипаємо дрібно нарубаною зеленню.

Тут знайдете 10 рецептів смачної їжі, приготовленої із сиром.