Сир тофу: користь, шкода і правила вибору

22 січня 2021, 11:53
Тофу – це соєвий сир без вмісту молочних продуктів

Тофу – неймовірно корисний для здоров'я. Це прекрасне джерело амінокислот, заліза, кальцію та інших мікроелементів. Цей сир отримують шляхом згущення свіжого соєвого молока, пресування в твердий блок і подальшого охолодження – багато в чому аналогічно тому, як виробляють традиційний молочний сир. Існує три основних види тофу. Вони класифікуються за способом виробництва та рівнем консистенції білка. Що щільніше та сухіше продукт, то більше в ньому протеїнів. "Західний" тофу найщільніший і найтвердіший, "бавовняний" – м'якіший, і, нарешті "шовковий" – найніжніший. Конкретніше про користь тофу і про те, кому краще скоротити його вживання, поговоримо з нутриціологинею, консультанткою з питань дієтології та управління здоров'ям Вірою Паламар.

Фото: Віра Паламар, дієтологиня, нутриціологиня

"Численні дослідження показують, що ізофлавон сої, що міститься в соєвому білку, може допомогти знизити рівень поганого холестерину і знизити ризик розвитку раку грудей. Також вживання тофу та інших рослинних продуктів, багатих ізофлавонами, більш ніж один раз на тиждень може знизити ризик розвитку серцевих захворювань до 18 відсотків", – каже Віра Паламар.

Реклама

Читайте також:

Тофу: його користь для організму

Тофу містить фітоестрогени

Тофу – хороше джерелом рослинного білка, який містить всі незамінні амінокислоти. Залежно від інгредієнтів і збагачення тофу може містити кальцій, а також магній, мідь, цинк, B1 та інші ключові вітаміни і мінерали.

Реклама

Тофу – прекрасна їжа з погляду здорового харчування. Порція 100 г містить 73 ккал, 4,2 г жиру, 0,5 г жирів, 0,7 г вуглеводів, 8,1 г білка.

Відомо, що споживання ізофлавонів (містяться в соєвому білку), марганцю, кальцію і фосфору підтримує щільність кісток.

Кілька досліджень пов'язують підвищене споживання тофу зі зниженням ризику раку шлунка.

Реклама

Тофу також містить селен, який знижує ризик раку простати.

Тофу може підтримувати здоров'я мозку, оскільки соєві продукти також містять лецитин, що підтримує виробництво життєво важливих хімічних речовин в організмі.

Ще ізофлавони (вони мають структуру, аналогічну до жіночого гормону естрогену) потенційно знижують ризик раку молочної залози, а також допомагають полегшити симптоми клімаксу.

Читайте також:

Тофу: як їсти, вибирати і зберігати

Вегани зможуть поповнити свій раціон рослинним м'ясом / Фото: Unsplash

Тофу продається на вагу або в окремих упаковках, які зберігаються в холодильнику. Тофу також продається в герметичних контейнерах, які можна тримати за кімнатної температури. Вони не потребують охолодження доти, доки не будуть відкриті. Після того, як ви розрізали соєвий сир, його необхідно промити, залити водою і зберігати в холодильнику. Щоб зберегти тофу свіжим упродовж одного тижня, воду слід часто міняти. В оригінальній упаковці тофу можна заморозити на термін до п'яти місяців.

Завдяки нейтральному смаку та широкому діапазону консистенції тофу вдало поєднується практично з усіма типами смаків і продуктів. Твердий тофу найкраще підходить для випічки, гриля і печені, а м'який тофу ідеальний для соусів, десертів, коктейлів і заправок для салатів.

Читайте також:

Тофу: протипоказання

Тофу протипоказаний при непереносимості сої

Щоденне вживання тофу та інших соєвих продуктів вважають безпечним. Однак при деяких захворюваннях варто зменшити споживання. Наприклад, при естроген-чутливих пухлинах грудей, захворюваннях щитовидної залози.

Тофу і всі соєві продукти містять велику кількість оксалатів. Людям, у яких є схильність до утворення оксалатовмісних ниркових каменів, треба уникати надмірного споживання соєвих продуктів.

Соя містить фітогормони, надлишок яких може призвести до збоїв у роботі ендокринної системи. З цієї ж причини з обережністю варто вживати продукт вагітним. Переїдання тофу також може стати причиною діареї.

Тофу також не можна вживати при непереносимості сої.

Тут читайте про користь коренеплодів для організму.