Оселедець під шубою: історія і секрети приготування новорічного салату

30 грудня 2020, 10:42
Рецепт святкової страви неймовірно простий, але все ж передбачає певні секрети

"Оселедець під шубою". Попри її "святу" простоту як з інгредієнтами, так і зі способом приготування, легенди з приводу походження салату не втихають. Один з варіантів походження "шуби" такий: у 1919 році дехто Анастас Богомілов, шинкар з Москви, придумав пролетарську закуску, яка добре йшла під горілку. За рахунок оселедця в складі, звісно. Але ніякого Анастаса з його трактирами не існувало, це лише інтернетна байка.

"Оселедець під шубою" був придуманий радянськими господинями в середині 60-их минулого століття. Нічого подібного – покладених шарами картоплі, оселедця, буряка і майонезу – досі не існувало. Подібний склад інгредієнтів (крім майонезу та яєць) був відомий у скандинавських країнах більше ніж 300 років тому. Там досі готують Sillsallad (оселедцевий салат). Він не вкладається шарами, а перемішується. Заправляється гірчицею і олією.

Реклама

Отже, до "Оселедця під шубою" можна ставитися по-різному. Комусь – це страшно шкідливо, а для когось – це неймовірно смачно. І навіть тим, кому подібна їжа чужа, раз на рік "шубу" спробувати можна. Зовсім небагато.

Оселедець під шубою: класичний рецепт

Оселедець під шубою викладається шарами

Реклама

Оселедець під шубою – багатошаровий салат. Його головні інгредієнти – це слабосолоний оселедець, варений буряк, варена морква, варена картопля і майонез. Часто в салат додають також ріпчасту цибулю і варені яйця.

Невеликі шматочки оселедця укладаються на плоске блюдо і змащуються майонезом. Далі йдуть шари натертих на тертці овочів: картоплі, моркви і буряка. Кожен шар рясно промащують майонезом. Зверху салат прикрашається майонезом, зеленню, іноді – подрібненими яйцями.

Готується салат досить легко, продукти для нього потрібні найпростіші, а внаслідок виходить ошатна і смачна страва. Чи варто дивуватися, що оселедець під шубою і до цього дня популярний? Існує навіть вегетаріанська версія цього салату – море під шубою, в якій рибу замінила морська капуста, а майонез використовується пісний.

Реклама

Читайте також:

Оселедець під шубою: варіації салату

Іноді в салат додають яблука

Оселедець під шубою дає не дуже великий простір для творчості. "Родзинка" салату в поєднанні солоного оселедця, солодкуватих овочів і гострого майонезу. Цей простий рецепт не потребує доповнень, які можуть істотно спотворити його смак.

Для тих, хто любить гострі і пікантні смаки, є рецепти оселедця під шубою з ріпчастою цибулею. Цибулю (найкраще підійде салатна або ошпарена гостра) слід нарізати якомога дрібніше і покласти безпосередньо на оселедець.

Дуже ніжний смак має версія салату з додаванням яблук. Зелені кислі яблука натираються на тертці і розташовуються поверх шару риби. Іноді яблука змішуються з цибулею.

Ще один поширений компонент салату – відварені яйця. Їх використовують для прикрашання або додають в салат (між буряком і овочами). На думку багатьох господинь, додавання яєць робить салат ще ніжнішим.

Читайте також:

Оселедець під шубою: секрети ідеального смаку

Інгредієнти для салату повинні бути охолодженими

Що потрібно для того, щоб оселедець під шубою вийшов особливо смачним, ніжним, який тане в роті – одним словом, таким, щоб не соромно було виставити цю страву на святковий стіл?

Секрет перший : не шкодувати майонезу.

Секрет другий : овочі необхідно заздалегідь відварити і остудити. Використовуючи теплі овочі, можна зіпсувати салат.

Секрет третій : акуратна нарізка. Всі овочі необхідно подрібнити. Для моркви і буряка можна використовувати дрібну або крупну тертку, для картоплі – тільки велику. Цибулю необхідно різати якомога дрібніше за допомогою дрібної терки або блендера. Оселедець також має бути нарізаний невеликими шматочками і повністю звільнений від кісток.

Секрет четвертий : збирання салату. Класична послідовність шарів така: оселедець, цибуля або яблуко, картопля, морква, буряк. Всі верстви промазуються майонезом. При бажанні можна порушити черговість шарів, наприклад, покласти вниз натерту картоплю, а потім вже оселедець, цибулю, моркву і буряк.

Останніми роками модним стало незвично оформляти традиційну закуску. Наприклад, салат можна готувати порційно в маленьких формочках або прозорих салатницях.

І, нарешті, п'ятий секрет : перед подачею страва має настоятися протягом як мінімум 3 годин. Коли салат просочиться, він стане ніжним і смачним.

Тут знайдете рецепти оригінальних холодних закусок на Новий рік і 3 рецепти салатів без майонезу від Євгена Клопотенка.