Як приготувати бограч на багатті – рецепт закарпатської страви

28 квітня 2021, 18:13
Заготовте багато різного м'яса і спецій

Бограч

Бограч – найвідоміша страва закарпатської кухні. Має угорське коріння і вимагає старанного приготування. Але всі старання і зусилля виправдовуються сповна, коли в тарілках опиняється цей ароматний і красивий суп. Звісно, якщо ви запланували, крім різноманітних закусок, приготувати бограч на пікніку, то підготуйте багато різного м'яса і спецій. Рецепт бограча по-закарпатськи знайдете нижче.

Бограч на вогні: як приготувати

Реклама

Бограч: рецепт на багатті

Складові

  • Свинина на кістці (шия, лопатка) – 1 кг
  • Телячі ребра – 500 г.
  • Копчені ребра – 400 г.
  • Телятина м'якоть – 500 г.
  • Копчене сало – 400 г.
  • Цибуля – 3 шт.
  • Морква – 3 шт.
  • Часник – 5 зубчиків
  • Болгарський перець – 2 шт.
  • Томатна паста – 150 г.
  • Паприка – 100-120 г.
  • Перець чилі – 3-4 шт (свіжий)
  • Молода картопля – 1.2 кг
  • Помідори – 3 шт.
  • Чорний перець горошком – 2 ч. л.
  • Сіль
  • Лаврове листя – 3 шт.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Вода
  • Самогон 100 г

Читайте також:

Реклама

Для чіпетке

  • Борошно – 100 г.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль

Спосіб приготування

  1. Казанок поставити на вогонь і добре його розігріти. Додати порізане на великі шматки сало і витопити жир.
  2. Потім додати все інше м'ясо, попередньо його нарізавши. Обсмажити до золотавого кольору.
  3. Порізати цибулю на кубики, подрібнити часник, посипати паприкою і додати до м'яса. Готувати приблизно 10 хвилин.
  4. Моркву очистити і нарізати кільцями. Додати в бограч і залити водою. Водночас м'ясо не має "плавати". Готувати 1 годину 15 хвилин.
  5. Помідори очистити від шкірки і нарізати на шматочки приблизно 1,5 см, а болгарський перець – на брусочки. Додати в казанок і влити томатну пасту. Якщо води мало, можна влити ще трохи. Готувати приблизно 40 хвилин на слабкому кипінні.
  6. Тепер додати лаврове листя, чорний перець, сіль, перець чилі, цукор. ЧерезЗа 15 хвилин додати картоплю і варити до готовності. Наприкінці влити алкоголь.
  7. Замісити круте тісто для чіпетке з борошна, яйця і солі. Відщипуючи по шматочку, додати в казан і готувати приблизно 5-10 хвилин.

Тут дізнаєтеся рецепт та секрети приготування узбецького плову.