Користь цільнозернового хліба – як приготувати чіабату вдома

1 травня 2022, 09:00
Італійська чіабата з цільного пшеничного борошна – корисний продукт. Приготувавши чіабату вдома, ви спечете смачний та багатий на клітковину, вітаміни та мінерали хліб

Приготувати чіабатту можна самому вдома, адже користь цільнозернового хліба для здоров'я велика / Фото: Колаж: Сьогодні

Зараз багато хто пече сам домашній хліб, а італійська Ciabatta integrale, яка готується з цільного пшеничного борошна, не просто смачна, а ще корисна. Але приготувати чіабату можна зі звичайного борошна, як – рецептом у своєму інстаграмі поділилася фудексперт Світлана Левицька.

Одна з головних переваг хліба з цільнозернового борошна – велика кількість клітковини Саме харчові волокна допомагають кишківнику добре працювати, запобігають запорам і зменшують ризик розвитку раку товстої кишки. Також цільнозерновий хліб допомагає надовго зберегти почуття ситості, а отже – підтримувати нормальну вагу.

Реклама

Секрет великих дірочок у чіабатті – борошно з високим вмістом білка, а також спеціальний спосіб, як настояти та складати тісто

Чи знаєте ви, що секрет великих дірочок у чіабаті – це борошно з високим вмістом білка, а також спеціальний спосіб, як настояти та кілька разів потім складати тісто для випічки? Готувати чіабату не складно, просто довго. Якщо є можливість та натхнення регулярно ходити та перекладати тісто – можете приступати. Вам знадобиться:

  • борошно – 425 гр;
  • вода кімнатної температури – 325 мл;
  • дріжджі – 10 гр (сухих ~ 3 гр);
  • сіль – 1 ч. л;
  • олія – 40 мл.

Після замішування тесту перший підхід для перемішування через 30 хвилин. Потім потрібно зробити три перекладання тіста і після кожного почекати 30 хвилин, а після четвертого перекладання – почекати дві години. Після формування чіабати чекаємо ще 20 хвилин.

Реклама

Запікаємо хліб при температурі 220 градусів. Перші 10 хвилин із водяним куполом. Потім парову баню прибираємо та чекаємо ще хвилин 15-20. Якщо пекти чіабату на пательні: тримайте 10 хвилин під кришкою на дуже повільному вогні з одного боку, потім ще 15 хвилин з іншого. Беріть широку пательню. Перед нарізкою хліб слід остудити на решітці.

Також ми писали, як купити книгу про здорове харчування та меню з рецептами на тиждень, і тим самим допомогти ЗСУ.

А ще ми ділилися лайфхаком від Євгена Клопотенка – як зробити ситний та корисний хумус із зеленого горошку.