П'ємо каву правильно. Як зробити так, щоб підбадьорливий напій приніс користь

6 жовтня 2020, 09:01
Каву потрібно пити в розумних кількостях

Природним гепатопротектором кава визнана через вміст в ньому хлорогенових кислот

Уявити будні без кави сьогодні вже майже неможливо. Саме з неї починається ранок мільйонів людей в усьому світі. Крім приємного смаку і аромату, цей напій заряджає бадьорістю. ⁣⁣

Але щоб кава була корисною, потрібно її правильно вибрати і приготувати. Про головні правила вживання напою розповіла відомий дієтолог Світлана Фус в своєму Instagram.
⁣⁣⠀
Купуйте каву в зернах

Реклама

Природним гепатопротектором кава визнана через вміст в ньому хлорогенових кислот

Мелена кава з часом втрачає частину аромату, тому найсмачніший напій вийде зі щойно подрібнених зерен.

Не пийте розчинну каву

Реклама

Світлана Фус не рекомендує пити розчинну каву, яку отримують в результаті складних промислових процесів. ⁣⁣Для її виробництва можуть використовуватися зерна низької якості.

Читайте також:

Варто уникати і кави в стіках. Там міститься багато цукру, шкідливих жирів і емульгаторів. Підсилювачі смаку і запаху, які додають в такий напій, можуть негативно позначитися на роботі печінки. Натуральна кава для печінки не тільки не шкідлива, але і корисна, якщо вживати її в міру.⁣⁣ Цю користь визначає наявність антиоксидантів в зернах.

Реклама

Віддавайте перевагу чорній каві

Каву вживають як з молоком, так і без

Слід пам'ятати про те, що молоко і вершки, додані до кави, знижують активність кавових антиоксидантів, ускладнюють їх засвоєння.

Не пийте каву з гущею

Уникайте популярного виду приготування – заливки кип'ятком, тобто кави з гущею, що плаває. У такій каві багато дитерпенів. Ці хімічні сполуки можуть підвищувати рівень "поганого" холестерину в крові і негативно позначатися на роботі печінки.⁣⁣ Найефективніше убезпечити себе від них допомагають паперові фільтри. ⁣⁣При цьому через фільтр в напій безперешкодно проходять цінні для здоров'я поліфеноли – антиоксиданти, що містяться в кавових зернах.

Не кип'ятіть каву

Кава кип'ятити не можна

Так напій втрачає не тільки смак, але і користь. З нього виділяється більше шкідливих речовин, особливо з кави дрібного помелу, руйнуються ефірні олії з корисними антиоксидантами.⁣⁣ ⠀

Скло і якісна неіржавна сталь – найбезпечніші, нетоксичні матеріали. Використовуйте їх під час заварювання.⁣⁣ ⠀⁣⁣

Не пийте каву натщесерце

Напій подразнює слизову шлунка. Каву не варто вживати, коли в прийомі їжі є м'ясо та інші продукти, що містять залізо. Вона може перешкодити засвоєнню цього елемента.⁣⁣ ⠀

Дивіться відео, як вибрати каву в магазині:

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом пряного гарбузового лате, а також писали, як зробити шоколадні трюфелі з еспресо.