Як приготувати мариновані баклажани: три прості рецепти

30 червня 2019, 14:00
Робимо смачні заготовки з баклажанів на зиму

Баклажани на зиму Фото: pixabay.com

Баклажани можна смажити, тушкувати, додавати в супи, пироги і салати. Ми розповімо, як правильно замаринувати баклажани на зиму.

Баклажани з часником і перцем

Реклама
Баклажани з перцем
Manu's Kitchen

Складові:

  • 5 кг баклажанів
  • 300 г часнику
  • 10 шт. болгарського перцю
  • 6-8 стручків гіркого перцю
  • 20 мл столового оцту
  • рослинна олія
  • сіль

Рецепт приготування:

  1. Баклажани помити, зрізати кінчики і нарізати кружальцями завтовшки 1 см. Посолити, дати постояти і промити.
  2. Перець очистити від насіння, часник – від лушпиння. Пропустити через м'ясорубку. Додати оцет, посолити і проварити пюре протягом 10 хвилин.
  3. Баклажани обсмажити на олії з двох сторін, посолити за смаком.
  4. Скласти в стерильні банки, прошаровуючи гарячим овочевим пюре. Банки закрити і закутати.

Кубики з баклажанів з часником і петрушкою

Реклама
Баклажани кубиками 
Фото: Chowhound

Складові:

  • 1 кг баклажанів
  • часник
  • петрушка

Для маринаду:

  • 2.5 л води
  • 7 лаврових листів
  • половинка гіркого перцю
  • запашний перець
  • 100 г крупної солі
  • 100 мл оцту 9%

Рецепт приготування:

Реклама
  1. Баклажани помити, нарізати кубиками зі стороною 2-3 см і додати в киплячий маринад. Варити протягом 2-3 хвилин.
  2. Вийняти шумівкою і перекласти в стерилізовані банки, пересипаючи очищеним часником і петрушкою. Залити маринадом, в якому варилися баклажани.
  3. Прикрити банки кришками і поставити стерилізувати (з моменту закипання 15-20 хвилин). Закрити.
  4. Перед вживанням баклажани посипати подрібненою цибулею і полити олією.

Гострі баклажани по-грузинськи

Баклажани з часником і перцем
Фото: Food To Love

Складові:

  • 5 кг невеликих баклажанів
  • по кілька гілочок петрушки, кінзи, базиліка і селери
  • 250 мл рослинної олії
  • 250 мл оцту 9%
  • 250 г зубчиків часнику
  • 3 стручки гіркого перцю
  • 500 г ріпчастої цибулі
  • 250 г моркви
  • 100 г цукру
  • 1-1.5 ст.л. крупної солі

Рецепт приготування:

  1. Баклажани помити і розрізати на чотири частини – навпіл уздовж і поперек.
  2. Опустити в киплячу підсолену воду, довести до кипіння і варити 3-5 хвилин до напівготовності. Відкинути на сито, дати стекти і охолонути.
  3. Перець без насіння і очищений часник пропустити через м'ясорубку. Зелень дрібно порубати. Злегка перетерти все з сіллю.
  4. Цибулю і моркву почистити. Цибулю нарізати кільцями, моркву – соломкою.
  5. Взяти дві четвертинки баклажанів, нафарширувати сумішшю з часнику, перцю і зелені. Скласти разом і опустити в скляний або емальований посуд. Так само вчинити з рештою шматочками баклажанів.
  6. Викладені пошарово баклажани пересипати морквою і цибулею.
  7. Для заправки змішати оцет, рослинну олію, цукор і сіль. Залити заправкою баклажани і поставити під гніт на 3 дні в холодне місце.
  8. Через три дні розкласти в банки, закрити спеціальними пластмасовими кришками для консервації, розігрітими на пару, і прибрати в холодильник або льох. Баклажани будуть готові вже через два тижні.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептами тушкованих баклажанів з овочами. Сайт "Сьогодні" також розповідав, навіщо потрібно їсти баклажани. Крім цього, ми повідомляли, що баклажани допомагають позбутися від нікотинової залежності  і запобігають появі зморшок.

Дивіться відео, як приготувати в'ялені баклажани: