Як підтримати щитовидну залозу – шкідливі та корисні для неї продукти

25 травня 2022, 13:00
При проблемах із щитовидкою варто обмежити солодощі, глютен та продукти з лактозою, а підтримають залізу риба, оливкова олія, гречка, темні ягоди та листові овочі

Підтримати щитовидну залозу допоможуть корисні для не продукти - овочі, ягоди, риба, гречка / Фото: Колаж: Сьогодні,

При проблемах з щитовидною залозою часто організм відчуває дефіцит мікроелементів і вітамінів, і правильне харчування – добрий спосіб допомогти щитовидці. Сьогодні, 25 травня, Всесвітній день щитовидної залози: разом з експертами розбираємося, що корисно і що шкідливо їсти при захворюваннях щитовидної залози.

Які хвороби щитовидної залози виникають найчастіше

Найпоширеніші захворювання щитовидної залози в наш час – це аутоімунний тиреоїдит (АІТ) та гіпотиреоз. АІТ відноситься до хронічних ендокринних захворювань: при такому стані клітини власної імунної системи починають руйнувати щитовидну залозу.

Реклама

Як зазначає ендокринолог, терапевт вищої категорії Інна Кохановська, існує хибна думка, що нібито поки функція щитовидної залози не порушена, то стежити за харчуванням і показниками крові не потрібно. Це не так, оскільки при АІТ та інших хворобах щитовидки часто виникає дефіцит заліза (залізодефіцитна анемія), навіть якщо основні показники крові (гемоглобін) поки що в нормі.

При дисфункціях щитовидки не можна молочку на основі коров'ячого молока та солодощі / Фото: Сьогодні

При АІТ організм відчуває нестачу вітаміну D, а його дефіцит тягне за собою вимивання кальцію з кісток (розвивається остеопороз, зниження кісткової щільності). А ще підвищуються ризики утворення каменів у нирках та жовчному міхурі, сповільнюється метаболізм. І в такому разі, як би ви не намагалися, скинути вагу не вдасться – треба лікуватися.

Реклама

Які продукти шкідливі для щитовидки

Як зазначає кандидат медичних наук, акушер-гінеколог, ендокринолог Ганна Шаргородська, зведіть до мінімуму споживання солодкого. Також при порушеннях функцій щитовидки варто відмовитися від підсолоджувачів, обмежити соєві продукти, а з круп – просо.

Тому що просо та соя містять фітоестрогени, які перешкоджають переведенню гормону щитовидної залози Т4 у Т3. Також обмежте лактозу тобто молочні продукти з коров'ячого молока, глютен (клейковину): він міститься у пшениці, житі, вівсі, ячмені та інших злаках. І обов'язково приймайте вітаміни та мікроелементи як добавки, а не тільки з продуктами.

Корисні для щитовидної залози та овочі, особливо брокколі, рукола та інші листові.

Реклама

Щитовидка "любить" здорову їжу – рибу, рис, гречку, кіноа та інші безглютенові крупи, оливкову олію, ягоди темного кольору. Корисні для залози та овочі, особливо броколі, рукола та інші листові.

Але при проблемах зі щитовидкою варто уникати пасльонових – особливо баклажанів, картоплі, болгарського перцю. Важливу роль підтримки здоров'я щитовидки грає кишківник, тобто його нормальна робота. І звичайно ж на гормональний фон впливає наша активність, якість сну, тому важливо спати не менше семи-восьми годин та більше рухатися.

Також ми писали, як запідозрити дефіцит йоду та у яких продуктах його шукати.

Також дізнайтесь, де знайти препарати для лікування щитовидки у воєнний час.