Як налагодити роботу кишківника без ліків

27 вересня 2021, 08:36
Хронічні закрепи – часто результат стресів, незбалансованого раціону і перенесених інфекцій. Допоможуть кишківнику обов'язкові сніданки, вода і клітковина

При запорах допоможуть продукти з клітковиною: ківі, інші фрукти, насіння, горіхи

Щоб уникнути хронічних закрепів, обов'язково дотримуйтесь збалансованого харчування, не пропускайте прийоми їжі, особливо сніданок. Також слід споживати "правильну" клітковину і достатню кількість води. Рекомендації щодо боротьби з хронічними закрепами, розроблені за результатами недавнього дослідження, опубліковані в медичному журналі Nutrients.

Яку воду краще пити, щоб не було закрепів

Головне, як зазначають дослідники – пити взагалі. Оскільки багато людей забувають пити саме чисту воду, задовольняючись чаєм, солодкою газованою водою і т.п. Медики радять за проблем у роботі кишківника пити 1,5-2 л/день чистої води, особливо ефективна у випадку закрепів вода, багата на магній і сульфати.

Реклама

Читайте також:

І обов'язково раціонально харчуватися, а також не пропускати сніданки. Ранковий прийом їжі "запускає" шлунково-ободовий рефлекс, тобто збільшує моторику товстої кишки у відповідь на розтягнення їжею шлунка.

А яку їжу треба їсти під час закрепів?

Медики зазначають, що насамперед продукти, багаті усіма видами клітковини. Це овочі та фрукти, злаки й інша рослинна їжа. Так, швидко розчинна клітковина, що швидко ферментується, міститься у бобових, пшениці, картоплі, рисі, ячмені та житові. Вона діє як пребіотик, тим самим збільшуючи біомасу (і фекальну масу зокрема), утворюючи гель і допомагаючи кишківнику вчасно випорожнюватися.

Реклама

Насіння льону – хороший засіб проти закрепів

Добре відомі своїми проносними властивостями ківі і лляне насіння. Ківі багатий вітаміном С і містить широкий спектр інших поживних речовин, як-от клітковина, калій, вітамін Е і фолієва кислота, а також різні біоактивні компоненти.

Насіння льону, як джерело розчинної і нерозчинної клітковини, ще має змасщувальні та пом'якшуючі властивості. Ще корисні під час закрепів пшеничні висівки: слід обирати висівки з більшими частками.

Реклама

Скільки клітковини потрібно їсти в день

Дорослі жінки повинні споживати приблизно 25 г клітковини на день, чоловіки – приблизно 38 г, а діти – 19-25 г на день. Також дивіться, як вибрати багаті на клітковину овочі та фрукти без "хімії".

На жаль, більшість людей споживають тільки половину цієї кількості рекомендованої клітковини.

Нагадаємо, раніше ми писали, де ще шукати корисну клітковину.