Свій організм, а вірніше – його злагоджену роботу – можна підтримувати за допомогою недорогих продуктів. Наприклад, взимку є можливість скористатися всіма корисними вітамінами та мікроелементами, що містяться в головних фруктах зими. А ще можна додати до свого раціону овочі, бобові, горіхи, багаті клітковиною. Про властивості цих рослинних волокон – а саме їхній вплив на травлення і допомогу в схудненні – відомо багато. Хтось отримує клітковину з продуктів, що її містять, хтось приймає у вигляді препаратів. Нутриціологиня Яна Легеза розповіла, чим корисна клітковина і як її правильно вводити в раціон.
"Багатьох цікавить питання: чи можна схуднути за допомогою клітковини, якщо вона в вигляді харчових добавок, або якщо вона рослинна, тобто та, що міститься в овочах, злакових, бобових. Клітковина сама по собі – не продукт для схуднення, але якщо замінювати нею прийом їжі, то за рахунок очищення кишечника на постійній основі та зниження калоража, вага зменшуватиметься поступово. Якщо клітковина у вигляді добавки до основного раціону харчування, то пити можна вранці натщесерце з водою, соком або йогуртом, або на ніч замість вечері", – каже Яна Легеза.
Як працює клітковина?
Волокна клітковини, потрапляючи до нас в організм, не перетравлюються. Саме тому клітковина природним шляхом очищує кишечник, підтримує його роботу, допомагає при закрепах. Вона "заспокоює" почуття голоду, тим самим ви не переїдатимете, ну й почнете худнути, відповідно.
Ще клітковина
- Регулює рівень цукру та поганого холестерину в крові.
- Нерозчинні харчові волокна очищають організм і виводять токсини.
- Запобігає розвитку серцево-судинних захворювань.
- Знижує ризик інфекційних і респіраторних захворювань.
Скільки клітковини треба організму
- Чоловікам і жінкам до 50 років – 30 г на день
- Чоловікам і жінкам після 50 років – 25 г на день
- Дітям від 2 до 5 років – 15 г на день
- Дітям від 5 до 11 років – 20 г на день
- Підліткам – 25 г на день
25-30 г клітковини міститься в:
- 200 г сочевиці
- 100 г квасолі
- 2 грушах
- жмені чорносливу
Топ-продукти за вмістом клітковини
/ Фото: Pexels/Magda Ehlers
- авокадо
- морква
- селера
- малина, ожина,
- капуста
- сочевиця
- горох
- нут
- квасоля
- вівсянка
- насіння чіа
- мигдаль
Тут дізнаєтеся повну інформацію про курагу, чим вона корисна та кому її краще не їсти.