Яблучний пиріг домашній
Якщо ви хочете спекти смачний яблучний пиріг до чаю, а класична шарлотка вже встигла вам набриднути, обов'язково візьміть на озброєння ідеї з нашої вибірки.
Дивіться відео, як приготувати тарт Татен з яблуками:
Ці пироги з яблуками готуються з доступних продуктів і вимагають не надто багато зусиль, але виходять приголомшливо смачними.
"Невидимий" яблучний пиріг
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 60 г борошна
- 50-70 г цукру
- 2 яйця
- 10-15 г розпушувача
- 90 мл молока
- 1 ст.л. коньяку або рому
- 1 ч.л. екстракту ванілі
- 2 ст.л. рослинної олії
- 3 великих яблука
Для заливки:
- 1 яйце
- 50-80 г цукру
- 2 ст.л. розтопленого вершкового масла
- 3 ст.л. мигдальних пелюсток
Спосіб приготування:
- Змішати борошно, розпушувач і цукор. Окремо збити яйця і влити в суху суміш.
- Додати молоко і розмішати.
- Додати ванільний екстракт, коньяк і рослинну олію. Перемішати віночком.
- Яблука очистити від шкірки і насіння, нарізати тонкими пластинками.
- Фрукти викласти в тісто, перемішати.
- Форму застелити папером для випічки. Вилити тісто, розрівняти яблука зверху. Випікати в попередньо розігрітій до 200 °С духовці близько 25-30 хвилин, до золотистого кольору.
- Для заливки збити яйця з цукром до піни, додати вершкове масло і перемішати. Заливку вилити на гарячий пиріг, щедро посипати мигдальними пелюстками і знову відправити в духовку на 10-15 хвилин, щоб вона підрум'янилася.
- Готовий яблучний пиріг остудити у формі. Потім поставити на ніч у холодильник, щоб він добре охолов.
Яблучний пиріг до ранкової кави
Час приготування:
- 45 хвилин
Інгредієнти:
- 1 чашка борошна
- 1 ч.л. розпушувач
- 1/2 ч.л. солі
- 1/2 чашки цукру
- 1 ч.л. меленої кориці
- 6 ст.л. вершкового масла
- 1 яйце
- 1/2 склянки молока
- 1 велике очищене яблуко
Спосіб приготування:
- Розігріти духовку до 180 °С. Змастити форму для випічки вершковим маслом.
- Перемішати в мисці борошно, розпушувач і сіль. В окремій невеликій мисці змішати 1/4 чашки цукру з корицею, відкласти в сторону.
- Міксером збити масло з залишиленою 1/4 склянки цукру. Продовжуючи збивати, додати яйце. Всипати борошняну суміш у три прийоми, чергуючи з молоком і ретельно перемішуючи після кожної нової порції.
- Вилити половину тіста на дно форми для випічки. Викласти шматочки яблук на тісто, посипати корицею і цукром. Вилити решту тіста на яблука.
- Посипати корицею і цукром. Випікати пиріг протягом 25 хвилин або до золотисто-коричневого кольору. Подавати разом з чорною кавою на сніданок.
Яблучний пиріг зі сметаною заливкою
Складові:
Для тіста:
- 200 г борошна
- 90 г вершкового масла кімнатної температури
- 40 г цукрової пудри
- Дрібка солі
- 1 ч.л. тертої лимонної цедри
- 1 яйце
Для начинки:
- 500 г яблук
- 200 г сметани
- 75 г цукру
- 5 г ванільного цукру
- 2 яйця
- 1 ст.л. з гіркою кукурудзяного крохмалю
- Трохи меленої кориці для посипання
Спосіб приготування:
- Змішати всі інгредієнти для тіста, замісити. Згорнути готове тісто в кулю і поставити в холодильник на півгодини. Розігріти духовку до 180 °С.
- Яблука почистити, видалити серцевину і нарізати тонкими скибочками. Тісто викласти в форму 24 см, сформувати бортики. Розкласти зверху шматочки яблук і поставити в духовку, поки готується начинка.
- Для начинки перемішати сметану, цукор, ваніль, яйця і крохмаль. Вилити зверху на тісто. Запікати ще близько 40 хвилин, поки заливка не загусне, а тісто не стане золотистим. Готовий пиріг присипати меленою корицею і остудити в холодильнику.
Німецький яблучний пиріг від Марти Стюарт
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 1 чашка борошна
- 1 1/2 чайні ложки розпушувача
- 1 чайна ложка крупної солі
- 8 столових ложок (113 г) несолоного масла, м'якого
- 1 1/3 склянки цукру
- 2 великих яйця, злегка збитих
- 1 чайна ложка ванільного екстракту
- 1 чайна ложка меленої кориці
- Сік половини лимона
- 3-4 яблука
Спосіб приготування:
- Розігріти духовку до 180 °С. Змастити маслом квадратну форму для випічки зі стороною 20 см.
- У маленькій мисці перемішати борошно, розпушувач і сіль. У середній мисці збити масло і 1 склянку цукру. Додати яйця і ваніль, потім всипати борошняну суміш, перемішати. Викласти тісто в підготовлену форму.
- У маленькій мисці змішати 1/3 склянки цукру з корицею. Вичавити лимонний сік в миску. Яблука почистити і нарізати скибочками. Перемішати яблука з цукром і корицею, викласти зверху на тісто.
- Випікати пиріг протягом 45 хвилин. Готовність перевірити зубочисткою.
Яблучний пиріг з безе і горіхами
Складові:
Для тіста:
- 100 г масла
- 50 г цукрової пудри
- 2 жовтки
- 200 г борошна
- 2 ст.л. молока
Для начинки:
- 2 великих яблука
- 2 білки
- 50 г цукру
- 2 ст.л. мелених горіхів
Спосіб приготування:
- Для тіста розм'якшене масло з'єднати з цукровою пудрою і додати жовтки. Збити в однорідний крем.
- Додати борошно і розтерти в крихту. Якщо потрібно, додати 2 ст. л. молока і замісити тісто. Воно повинно вийти гладким і м'яким. Розкачати на добре посипаній борошном поверхні і перекласти у форму або на деко. Наколоти виделкою і поставити в холодильник на півгодини.
- На охолодженому тісті розкласти два великих, нарізаних тонкими часточками яблука і поставити в духовку при 200 ºС на 20 хвилин.
- Збити білки в щільну масу, всипати цукор і збивати ще декілька хвилин, щоб маса стала щільною і блискучою. Додати мелені горіхи, перемішати.
- На гарячий пиріг намазати безе, залишивши посередині отвір для виходу пари, і запікати при 120 ºС близько години.
Як вибрати яблука для пирога
Кращим сортом яблук для використання в кулінарії вважається Антонівка. Ці великі світло-зелені яблука мають сильний аромат, кислий смак і щільну м'якоть. На жаль, Антонівку можна купити далеко не скрізь, але для яблучних пирогів підійдуть і інші сорти яблук, наприклад Симиренка або Гренні Сміт.
Слід тільки враховувати, що шкірка у цих зелених яблук з кислим смаком досить товста, тому для приготування начинки краще використовувати очищені плоди. Для приготування випічки підійдуть також сорти Слава Переможцям, Цинамонові і Джонаголд.
Нагадаємо, раніше ми писали, як спекти яблучний пиріг із шоколадом і горіхами. "Сегодня" також ділилися рецептом пісочного пирога з яблуками.