Еспресо мак'ято або плямиста кава – класичний рецепт на сніданок

13 серпня 2021, 07:01
Цю каву придумали в Італії, молочна піна в ній грає другорядну роль, на відміну від лате. Напій підійде тим, хто любить в каві лише тонкі нотки молока

Що таке еспресо мак'ято і як його приготувати

Щось середнє між еспресо і ніжним капучино – мак'ято – може стати знахідкою для тих, хто любить "приборкувати" гіркоту міцної кави невеликою кількістю молока. Приготувати його максимально просто: потрібно зварити еспресо і додати зовсім небагато молока або молочної піни. Отже, в чому особливість еспресо мак'ято і як його правильно зварити – читайте нижче. Як вигідно підготуватися до пікніка та купити продукти за хорошими цінами – читайте в цьому матеріалі.

Це не лате і навіть не лате мак'ято

Плутати ці два напої не варто. Зрозуміло, що різниця тут у кількості молока. У лате його максимально багато, а в мак'ято зовсім трохи.

Реклама

Адже "мак'ято" з італійського можна перекласти, як плямистий, пофарбований – що і пояснює суть напою. Тобто еспресо мак'ято "зафарбовує" молоко.

Читайте також:

Особливості еспресо мак'ято

Правильні пропорції еспресо мак'ято: одна порція еспресо і 2 чайні ложки молока / Фото: Pexels

Реклама

Передусім це стосується пропорцій. Правильні пропорції: одна порція еспресо, до якого додають 2 чайні ложки молока і трохи молочної піни. Пропорції можна трохи змінювати залежно від своїх уподобань. Друге – це чашка. В Італії, батьківщині еспресо мак'ято, його подають у чашках демітасе, як і еспресо.

Цікаво – якщо в більшості кавових рецептів молоко доливається в каву, то з еспресо мак'ято все не так. Спочатку потрібно збити молоко, налити його в чашку, а потім тонкою цівкою влити каву.

Якщо ви правильно приготували напій, то він буде з трьох шарів: внизу молоко, посередині кава, зверху піна. Пити мак'ято потрібно одразу, піна в домашніх умовах виходить нестійкою.

Реклама

Читайте також:

Еспресо мак'ято – як приготувати вдома

При приготуванні еспресо макыато кава вливається в молоко тонкою цівкою

Інгредієнти

  • Мелена кава – 2 ч. л.
  • Вода – 70 мл
  • Молоко – 30 мл
  • Цукор, кориця – за смаком

Як приготувати

  1. Зварити міцну каву. Молоко злегка підігріти в мікрохвильовці.
  2. Збити молоко з допомогою вінчика або блендера з насадкою до утворення піни.
  3. Перелити молоко в підігріту чашку. Або покласти 2 чайні ложки молочної піни на дно чашки.
  4. Акуратно – можна використовувати тонкий ніж – влити в молоко готову каву. На поверхні напою мають залишитися кавові плями.

Перед кавою можна приготувати і з'їсти грінки з тартаром з лосося. Подробиці рецепта – у відео.

Тут читайте про дрип-каву і про те, чому вона так швидко стала популярною.