Домашні соуси на зиму: ТОП-5 рецептів заготовок

18 липня 2020, 13:55
Готуємо соуси на зиму в домашніх умовах

Щойно ви відкриваєте кришку ємності із соусом, він вже починає псуватися

Приготувати домашній соус на зиму доволі просто, але він буде смачнішим і більш натуральним, ніж ті, що продаються в магазинах.

Щоб зробити соус в домашніх умовах, вам знадобляться стиглі і смачні овочі, а також спеції і пряні трави. У нашій добірці ви знайдете рецепти кетчупа, сацебелі, ткемалі, песто і соусу з болгарського перцю на зиму.

Реклама

Простий кетчуп на зиму

Домашній кетчуп на зиму

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Складові:

Реклама
  • 5 кг стиглих помідорів
  • 400 г цукру
  • 3 ст. л. солі
  • 1 ст. оцту
  • 2 великі цибулини
  • 0,5 ч. л. кориці
  • 0,5 ч. л. гвоздики
  • 1 ч.л. червоного меленого перцю
  • 1 ч.л. чорного меленого перцю

Читайте також:

Спосіб приготування:

  1. Помідори помийте, наріжте і пропустіть через м'ясорубку або соковижималку.
  2. Перелийте томатний сік в каструлю, доведіть до кипіння і зменшіть вогонь. Варіть 3 години, помішуючи дерев'яною ложкою.
  3. Через 3 години додайте цукор, сіль, оцет, спеції і цибулю, пропущену через м'ясорубку. Перемішайте і варіть ще 3 години, час від часу помішуючи.
  4. Перелийте кетчуп в стерилізовані банки і закатайте.

Соус сацебелі на зиму

Соус сацебелі з гострим перцем

Реклама

Час приготування:

  • 2 години

Складові:

  • 1,5 кг помідорів
  • 1 головка часнику
  • 3 шт. червоного солодкого перцю
  • 2-3 шт. гострого перцю
  • 1 ч.л. уцхо-сунелі
  • 1 ст.л. коріандру
  • 1 ч.л. сухої м'яти
  • 1/2 пучка фіолетового базиліка
  • 1/2 пучка кінзи
  • 1 ст.л. солі
  • Близько 1 ст.л. цукру

Дивіться відео, як приготувати смачні соуси до м'яса:

Спосіб приготування:

  1. Часник очистити, у помідорів видалити плодоніжки, перці очистити від насіння.
  2. Нарізати всі овочі, скласти в блендер і подрібнити. Якщо немає блендера, овочі можна пропустити через м'ясорубку.
  3. Зелень дрібно порізати.
  4. Отриману масу викласти в каструлю з товстим дном, довести до кипіння, уварювати, помішуючи, на невеликому вогні, до консистенції сметани.
  5. За 5 хвилин до готовності додати товчені спеції, сіль і цукор.
  6. Розлити по стерилізованим банкам, зверху налити трохи олії, закрити герметично кришками.
  7. Зберігати соус сацебелі в прохолодному місці.

Песто з базиліка на зиму за рецептом Тетяни Литвинової

Соус песто на зиму

Час приготування:

  • 15 хвилин

Складові:

  • 200 г листя базиліка
  • 45 мл оливкової олії
  • 50 г пармезану
  • 40 г кедрових горіхів
  • 1 очищений зубчик часнику
  • 1 ч.л. солі

Спосіб приготування:

  1. Листя базиліка помити і обсушити. Тетяна Литвинова не використовує стебла – в них багато вологи, яка розшаровує соус.
  2. Всі інгредієнти добре збити в чаші блендера.
  3. Потім перелити в пластикові ємності по 50 мл, закрити кришками і заморозити.

Соус ткемалі на зиму

Домашній ткемалі зі слив

Час приготування:

  • 2-3 години

Складові:

  • 2 кг кислих слив або аличі
  • 1 невелика головка часнику
  • 1 пучок кропу
  • 1 пучок кінзи
  • 1 пучок омбало або 1 гілочка меліси
  • 1 ч. л. меленого коріандру
  • 1 ч. л. готової суміші уцхо-сунелі
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Покласти сливи в каструлю і залити чистою холодною водою так, щоб вона покрила плоди.
  2. Варити сливи до тих пір, поки вони не розваряться. Остудити, протерти через друшляк, відокремити кісточки і шкірку.
  3. М'якоть з соком продовжувати варити до отримання густої маси. Під час варіння додати подрібнену зелень кропу, кінзи, омбало, потовчений з сіллю часник, уцхо-сунелі і коріандр.
  4. Готовий соус розлити по банках і зберігати в холодильнику (при бажанні приготований за цим рецептом соус можна розкласти в стерилізовані банки і закатати кришками. Вийде заготовка на зиму).

Соус з болгарського перцю на зиму

Соус з перцю і помідорів на зиму

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 4 болгарських перці
  • 3 помідори
  • 1 цибулина
  • 1 столова ложка рослинної олії
  • 1,5 столової ложки 9% -ного оцту
  • 1 столова ложка цукру
  • 1/2 чайної ложки солі
  • Мелений коріандр і мелений чорний перець за смаком

Спосіб приготування:

  1. Нарізати овочі і пропустити їх через м'ясорубку, встановивши решітку з великими отворами.
  2. Викласти овочеву масу в каструлю з товстим дном, додати цукор і сіль. Довести до кипіння, накрити каструлю кришкою і варити на середньому вогні близько 25-30 хвилин, поки маса не змінить колір.
  3. Додати спеції і оцет. На цьому етапі також можна додати інші компоненти за смаком, наприклад, подрібнений часник.
  4. Проварити 1 хвилину і розлити соус по стерилізованих банках. Герметично закупорити, дати охолонути і прибрати на зберігання.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які соуси потрібно зберігати в холодильнику .