Що приготувати на вечерю в мультиварці
Сьогодні практично в кожній оселі є мультиварка. Це дає можливість не стояти біля плити і не погіршує якість їжі. З мультиваркою, до речі, теж треба вміти поводитися, щоб результат її роботи був ідеальним. Отже, якщо ви поки не придумали, що їстимете на вечерю – скористайтеся цією добіркою рецептів.
А для того, щоб зробити класний подарунок, скористайтеся оригінальними підказками з нашого календаря свят травня.
Борщ у мультиварці з м'ясом
Рецепт борщу в мультиварці розрахований на чашу ємністю 5 л. Якщо у вас 3-літрова каструлька, пропорційно зменшите кількість інгредієнтів.
Інгредієнти
- Свинина на реберцях – 300 г
- Вода – 2 л
- Капуста свіжа – 200 г
- Буряк – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Картопля – 2 шт.
- Помідори свіжі або в томаті – 2 шт.
- Масло топлене – 1 ст. л.
- Часник – 2 зубчики
- Цукор – 1 ч. л.
- Сік половини лимона
- Спеції (за бажанням)
- Зелень, сіль
Спосіб приготування
- Буряк, моркву і цибулю очистити від шкірки.
- Моркву і буряк натерти на крупній тертці, цибулю подрібнити ножем.
- Капусту тонко нашаткувати, помідори нарізати брусочками, часник пропустити через прес.
- Потім додати в каструльку олію, моркву і цибулю.
- Обсмажити овочі в режимі "Смаження" або "Випічка", помішуючи силіконовою лопаткою. Кришка має бути відкритою. На це треба 5 хвилин.
- Потім додати свинячі реберця, помідори і продовжувати смажити ще 5 хвилин.
- Викласти половину буряка, капусту, картоплю, цукор. Посолити і залити гарячою водою з чайника.
- Потім увімкнути режим "Тушкування" на 1 годину. Закрити кришку мультиварки.
- Тим часом другу частину буряка залити склянкою окропу, додати лимонний сік і довести до кипіння.
- Потім у готовий борщ вилити проціджений буряковий відвар.
- Додати часник, приправи і нарізану зелень.
- Перекласти мультиварку в режим "Підігрів" і залишити на 10 хвилин.
- Відокремити м'ясо від кісток. Шматочки м'яса повернути в борщ, кістки викинути.
- Подавати готову страву разом зі сметаною і чорним хлібом.
Плов зі свининою в мультиварці
Класичний плов готують з бараниною. Але замість цього м'яса можна використовувати свинину, курку або яловичину. Якщо ви хочете, щоби плов вийшов золотистого кольору, додайте трохи куркуми або карі.
Інгредієнти
- 300 г свинячої шиї
- 300 г шліфованого рису
- 150 г моркви
- 150 г ріпчастої цибулі
- 15 г часнику
- 70 мл олії
- 400 мл води
- сіль, спеції для плову
Спосіб приготування
- Рис промити до прозорої води.
- Свинину помити і нарізати кубиками по 2 см.
- Моркву натерти на крупній тертці, цибулю нарізати соломкою, часник почистити.
- Викласти в чашу мультиварки цибулю, моркву і м'ясо. Додати сіль, спеції та олію, добре перемішати.
- Насипати зверху рис і розрівняти лопаткою. У рис застромити зубчики часнику. Залити крупу водою і закрити мультиварку кришкою.
- Готувати в режимі "Плов" впродовж години. Перед подачею плов можна посипати нарізаною петрушкою.
Азу з баранини і картоплі в мультиварці
Азу – це традиційна татарська страва. Вона складається з обсмажених шматочків м'яса, тушкованих з помідорами, цибулею, картоплею і солоними огірками. Азу можна готувати без картоплі, але основа – м'ясо, цибулю і солоні огірки – має бути обов'язково.
Інгредієнти
- 800 г баранини
- 3 цибулини
- 4 солоних огірки
- 3 зубчики часнику
- 2 ст. л. томатної пасти
- 2 ст. л. олії
- 1 щіпка червоного перцю
- 2 лаврових листя
- Дрібка солі
Спосіб приготування
- Цибулю очистити, нарізати тонкими півкільцями. Часник очистити, подрібнити. Баранину промити, нарізати невеликими шматочками.
- У чашу мультиварки додати ложку олії, викласти баранину і цибулю, готувати 15 хвилин у режимі "Смаження" при відкритій кришці.
- Потім додати очищені і нарізані кубиками солоні огірки і томатну пасту. Перемішати і смажити ще 5 хвилин.
- Влити в чашу 2-3 мультисклянки води, додати половину подрібненого часнику, все перемішати, закрити кришку і встановити режим "Тушкування" на 1,5-2 години.
- Картоплю очистити, нарізати товстою соломкою і обсмажити на сковороді до напівготовності, 5 хвилин. За 20 хвилин до закінчення програми "Тушкування", викласти в чашу мультиварки смажену картоплю.
- Додати лаврове листя, подрібнений часник, червоний гострий перець і сіль за смаком, все перемішати і готуйте азу з баранини з картоплею до закінчення програми.
Угорський гуляш з яловичиною в мультиварці
Для приготування справжнього угорського гуляшу слід брати вирізку, м'якоть задньої ноги або лопатку. А щоб страва вийшла по-справжньому ароматною, додайте прянощі: кмин, паприку, майоран.
Інгредієнти
- Яловичина (м'якоть) – 600 г
- Цибуля – 2 головки
- Часник – 5 шт.
- Олія – 4 ст. л.
- Кмин – 1/2 ч. л.
- Майоран сушений – 1/2 ч. л.
- Паприка – 1 ст. л.
- Сіль за смаком
- Мелений чорний перець – за смаком
- Помідори – 3 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Болгарський червоний перець – 2 шт.
- Капуста білокачанна – 300 г
- Вода – 250-500 мл
Спосіб приготування
- М'ясо промийте та висушіть. Наріжте невеликими кубиками.
- У сковороді розігрійте олію і обсмажуйте шматки м'яса з усіх боків по кілька хвилин до рум'яної скоринки.
- М'ясо складіть в каструлю або чашу мультиварки. Туди ж покладіть дрібно порізану цибулю і три подрібнених зубчики часнику. Покладіть кмин, майоран, паприку, сіль, перець і влийте воду.
- Тушкувати м'ясо на слабкому вогні під кришкою близько години. Якщо ви готуєте в мультиварці, то поставте готуватися страва в режимі "Тушкування" на 1 годину.
- На помідорах зробіть хрестоподібні надрізи. Залийте томати окропом. За кілька хвилин воду злийте, а з помідорів зніміть шкірку. Наріжте скибочками.
- Болгарський перець наріжте соломкою, капусту тонко нашаткуйте, а картоплю наріжте кубиками.
- Покладіть у каструлю до м'яса підготовлені капусту, перець і картоплю і тушкуйте ще 25 хвилин.
- Далі покладіть помідори і дрібно порізаний часник, що залишився. Тушкуйте ще 10 хвилин.
- Подавайте гуляш із житнім хлібом або будь-яким гарніром на свій смак.
Курка в мультиварці з грибами і вершками
Перед тушкуванням шматочки курки потрібно злегка обсмажити. Це додасть насиченішого аромату. Крім цього, ви можете додати дрібно нарізаний зубчик часнику.
Інгредієнти
- 500 г курячого філе (з грудки або стегон)
- 400 г печериць
- 1 цибулина
- 200 мл вершків
- 2 ст. л. олії
- 1 ст. л. борошна
- пучок зелені
- сіль, чорний мелений перець – за смаком
Спосіб приготування
- Цибулю почистити і нарізати невеликими кубиками.
- Налити в чашку мультиварки олію та увімкнути режим "Смаженняа" на 20 хвилин. Додати нарізану цибулю і готувати до м'якості.
- Куряче філе помити і нарізати середніми кубиками, додати до цибулі та перемішати. Смажити, доки м'ясо не побіліє.
- Потім додати нарізані тонкими пластинками гриби і продовжувати обсмажувати. Посолити, поперчити, додати борошно і готувати ще 3 хвилини.
- Влити вершки і трохи води, перемішати і довести до кипіння.
- Закрити кришку мультиварки, увімкнути режим "Тушкування" на 20-25 хвилин. За 5 хвилин до кінця приготування додати рубану зелень.
- Подавати курку в мультиварці разом з картопляним пюре, макаронами або рисом.
Тут зібрані ще 7 ідей для швидкої вечері.