Що приготувати на обід: ТОП-5 рецептів вегетаріанських страв з літніх овочів

21 серпня 2020, 12:41
Смачний літній обід можна приготувати і без м'яса

Теплий салат з баклажанами

Не знаєте, що приготувати на обід без м'яса? Наші рецепти вегетаріанських страв допоможуть вам впоратися з цим завданням.

Страви з добірки смачні, корисні і не дуже складні в приготуванні. Вони містять багато овочів, тому подарують вам порцію вітамінів, мінералів і корисної клітковини.

Реклама

Запечені овочі під сирною скоринкою

Овочі в духовці з сиром

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

Реклама
  • 1 солодкий перець
  • 1 баклажан
  • 1 кабачок
  • 200 г печериць
  • 2 червоні солодкі цибулини
  • 100 г твердого сиру

Читайте також:

Для заправки:

  • 2 зубчики часнику
  • 50 мл оливкової олії
  • 30 мл оцту
  • 1 ч.л. меду
  • 1 ч.л. гірчиці

Дивіться відео, як приготувати турецьку яєчню з овочами:

Реклама

Спосіб приготування:

  1. Овочі помити. Перець порізати великими смужками, баклажан і кабачок – брусочками, невеликі шампіньйони розрізати навпіл, великі – на четвертинки, цибулю порізати великими шматками.
  2. Приготувати заправку. Для цього в невеликій мисці змішати всі рідкі інгредієнти, видавити часник.
  3. Овочі викласти в більшу жароміцний посуд, посолити за смаком і полити заправкою, перемішати.
  4. Духовку розігріти до 220 °С. Відправити ємність з овочами в духовку і випікати приблизно 20 хвилин. Овочі повинні стати м'якими.
  5. Після цього дістати, посипати тертим сиром і випікати ще 20-25 хвилин, до рум'яного кольору. Подавати страву гарячою, за бажанням додавши порізані помідори чері.

"Діжки" з кабачків з грибами, сиром і помідорами

Додавайте до страв з кабачків орегано і карі

Час приготування:

  • 20 хвилин

Складові:

  • 150 г кабачка
  • 80 г грибів
  • 30 г цибулі
  • 30 г сметани
  • 20 г твердого сиру
  • 10 г помідорів

Спосіб приготування:

  1. Кабачок нарізати "діжками", дістати серединку, залишаючи "денце", посолити і поставити в духовку на 7-10 хвилин. Інший варіант – можна відварити їх у підсоленій воді протягом такого ж часу.
  2. Гриби і цибулю дрібно нарізати, підсмажити на олії. Можна взяти будь-які гриби, на ваш розсуд, – це можуть бути печериці, лисички, маслюки, білі гриби, а також можна зробити суміш з декількох видів грибів.
  3. Заповнити грибами з цибулею кабачки, полити сметаною, натерти зверху твердий сир і покласти дрібно нарізані помідори.
  4. Запекти наші "діжки" в мікрохвильовці чи духовці протягом 3 хвилин.

Імам-баялди

Баклажани вийдуть максимально смачними, якщо готувати їх на парі

Час приготування:

  • 45 хвилин

Складові:

  • 4 баклажана
  • 2 цибулини
  • 5 солодких зелених перців
  • 4 помідори
  • 12 зубчиків часнику
  • 50 мл оливкової олії
  • Петрушка

Щіпка:

  • Кедрові горіхи
  • Сіль, перець
  • Цукор

Спосіб приготування:

  1. Наріжте цибулю півкільцями, почистіть і наріжте перець.
  2. Наріжте тільки м'ясисту частину помідорів, щоб вони не були водянистими.
  3. Баклажани очистіть, розріжте до половини, щоб не випала начинка.
  4. На одній сковороді обсмажте баклажани у фритюрі, на інший – овочі, які ви нарізали. Спочатку обсмажте цибулю протягом 5 хвилин, посоліть і додайте трохи цукру.
  5. Потім додайте перець, смажте 4 хвилини. Додайте помідори, смажте 4 хвилини. Додайте сіль і трохи цукру, кедрові горіхи і чорний перець. За 4 хвилини до кінця приготування начинки додайте часник.
  6. Нафаршируйте обсмажені баклажани овочевою сумішшю. Відправте на 10 хвилин в розігріту до 190 °С духовку.
  7. Подавайте страву гарячою в тому посуді, в якій вона готувалася.

Теплий салат з овочів з сиром

Салат з літніх овочів

Час приготування:

  • 20 хвилин

Складові:

  • 100 г кабачка
  • 100 г баклажана
  • 100 г болгарського перцю
  • 100 г помідори
  • 50 г фети
  • 50 г оливкової олії
  • Сіль, перець – за смаком
  • Зелень – для прикраси

Спосіб приготування:

  1. Овочі помити, нарізати на кружечки і обсмажити з обох сторін, можна на сковороді гриль.
  2. Відразу ж, не даючи охолонути, нарізати невеликими брусочками і перемішати.
  3. Заправити оливковою олією і спеціями і викласти на тарілку.
  4. Зверху покласти нарізаний кубиками сир, прикрасити зеленню і відразу ж подавати.

Капоната від Джеймі Олівера

Капоната з баклажанів

Час приготування:

  • 30 хвилин

Складові:

  • 2 великих баклажана
  • 1 маленька червона цибулина
  • 2 зубчики часнику
  • 1/2 пучка свіжої петрушки (15 г)
  • 2 столові ложки солоних каперсів
  • 1 жменя зелених оливок
  • 5 великих стиглих помідорів
  • Оливкова олія
  • 1 чайна ложка сушеного орегано з гіркою
  • 2-3 столові ложки якісного оцту на травах

За бажанням:

  • 2 столові ложки нарізаного мигдалю

Спосіб приготування:

  1. Баклажан наріжте великими шматками.
  2. Очистіть і дрібно наріжте цибулю, потім очистіть і подрібніть часник. Відокремте і наріжте листя петрушки, потім дрібно наріжте стебла.
  3. Промийте, замочіть і процідіть каперси, видаліть кісточки з оливок. Помідори наріжте крупно.
  4. Підсмажте мигдаль, якщо використовуєте, на гарячому грилі або в духовці до світло-коричневого кольору.
  5. Візьміть велику каструлю, налийте трохи оливкової олії і поставте на вогонь. Додайте шматочки баклажана і орегано, приправте невеликою кількістю морської солі і перемішайте, щоб баклажани рівномірно вкрилися олією Готуйте на сильному вогні близько 4-5 хвилин, час від часу струшуючи сковороду. Якщо у вас невелика сковорода, обсмажуйте овочі партіями.
  6. Коли баклажани стануть золотистими з кожного боку, додайте цибулю, часник і стебла петрушки. Продовжуйте готувати ще кілька хвилин. Не соромтеся додати в сковороду ще трохи олії, якщо вона стане занадто сухою.
  7. Додайте висушені каперси і оливки і збризніть трав'яним оцтом. Коли весь оцет випарується, додайте помідори і тушкуйте близько 15 хвилин або до готовності.
  8. Спробуйте перед подачею на стіл. При необхідності приправте сіллю, чорним перцем і оцтом. Збризніть невеликою кількістю хорошого оливкової олії і подавайте, посипавши нарізаними листям петрушки і мигдалем, якщо хочете.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом паличок з кабачків в сирній паніровці, а також писали, як запекти баклажани з помідорами і сиром.