Що приготувати на обід з баклажанів: кращі рецепти літніх страв

27 липня 2020, 11:43
Рецепти смачних і простих страв з баклажанів з фото

Мусака з баклажанами і картоплею

З баклажанів можна приготувати безліч різних страв: від простих смажених баклажанів з майонезом і часником до хитромудрих запіканок, ікри, супів і рагу.

Щоб видалити гіркий сік з баклажанів, їх потрібно розрізати, щедро посолити, залишити на півгодини, а потім промити холодною водою.

Реклама

Рагу з курки і баклажанів

Рагу з курки і баклажанів

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

Реклама
  • 1 куряче філе або 2 філе стегон
  • 2 середніх баклажана
  • 3 середніх помідора
  • 2-3 солодких перці
  • 1 ріпчаста цибуля
  • Щіпка меленого перцю
  • 3 ст.л. томатного соусу
  • Соняшникова олія
  • Сіль – за смаком
  • Зелень – для прикраси

Читайте також:

Спосіб приготування:

  1. Помийте м'ясо і наріжте його шматочками середніх розмірів.
  2. Помийте болгарський перець, баклажани і помідори. Наріжте овочі невеликими кубиками.
  3. З цибулі зніміть шкірку. Дрібно її покришіть.
  4. Розігрійте олію на сковороді. Викладіть курку і обсмажте з усіх боків протягом 5 хвилин.
  5. Як тільки м'ясо змінить колір з рожевого на білий, додайте до нього всі підготовлені раніше овочі – баклажани, перець, цибулю, помідори.
  6. Перемішайте овочі з м'ясом. Додайте за смаком сіль, чорний перець і томатну пасту.
  7. Тушкуйте, не накриваючи кришкою і періодично помішуючи, близько 10 хвилин.
  8. Дайте страві трохи настоятися, а потім подавайте до столу, посипавши зеленню.

Грецька мусака с баклажанами і картоплею

Мусака з баклажанами і картоплею

Реклама

Час приготування:

  • 1,5 години

Складові:

  • 500 г картоплі
  • 3 баклажана
  • 1 кг філе баранини або яловичини
  • 2 цибулини
  • 1 морква
  • 1 помідор
  • 1 ч. л. орегано
  • 0,5 склянки червоного сухого вина
  • 3 склянки молока
  • 1 лавровий лист
  • 4 ст. л. вершкового масла
  • 1/3 склянки борошна
  • Сіль, перець – за смаком
  • 50 г зелені петрушки і кропу
  • 50 мл оливкової олії
  • 1 зубчик часнику
  • 100 г твердого сиру

Дивіться відео, як приготувати баклажани з салом на грилі:

Спосіб приготування:

  1. Картоплю і баклажани почистіть, наріжте тонкими кружечками, посоліть. Обсмажте овочі окремо на розпеченій сковороді або запечіть в духовці.
  2. Приготуйте з м'яса фарш, додайте в нього дрібно порізані цибулю, моркву, томати і обсмажте все на розігрітій олії. Посоліть, поперчіть, додайте орегано, в середині обсмажування додайте у фарш вино і дайте йому випаруватися.
  3. На деко розкладіть картоплю, на неї – фарш, на фарш – баклажани і залийте все соусом бешамель.
  4. Готується соус так: дрібно нарізану цибулю і лавровий лист залийте молоком і закип'ятіть. Дайте відстоятися 10-15 хвилин і процідіть. Борошно підсмажте на вершковому маслі до золотистого кольору і тонкою цівкою при постійному помішуванні влийте в нього молоко. Тепер соус доведіть до кипіння, постійно помішуючи, посоліть, поперчіть і варіть на малому вогні 20 хвилин. Готовий бешамель процідіть.
  5. Тепер мусаку посипте тертим сиром – і в розігріту до 180 °С духовку на 10 хвилин, до утворення золотистої скоринки.
  6. Перед поданням мусаку полийте зеленим соусом (оливкова олія, перебита із зеленню петрушки, кропу і часником).

Баклажани з м'ясним фаршем та сиром

Рагу з баклажанів

Час приготування:

  • 40 хвилин

Складові:

  • 4 баклажана
  • 300 г м'ясного фаршу
  • 100 г твердого сиру
  • 1 цибулина
  • 2-3 зубчики часнику
  • 3-4 ст.л. соєвого соусу
  • Щіпка розмарину
  • Сіль, перець

Спосіб приготування:

  1. Наріжте дрібно цибулю і часник, змастіть велику сковороду маслом і злегка обсмажте до золотистого кольору.
  2. Тоді викладіть в сковороду фарш і обсмажуйте, ретельно перемішуючи, близько 5 хвилин.
  3. Поріжте баклажани тонкими смужками або кубиками і викладіть в сковороду.
  4. Тушкуйте, поки баклажани не стануть м'якими.
  5. Тоді додайте соєвий соус, розмарин, сіль і перець за смаком.
  6. Тушкуйте, помішуючи, ще 5-10 хвилин або до готовності.
  7. Викладіть рагу на тарілку, присипте зверху тертим сиром і подавайте на стіл. Рагу можна їсти і як гарнір, і як повноцінну страву.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом запіканки з баклажанів з м'ясним фаршем і помідорами, а також писали, як приготувати баклажани в сметані.